Erről ismerheted fel, ha fás a bolti retek, és így nevelhetsz egészséges példányokat a kiskertedben!

A piros héjú, ropogós retek a legtöbbünk étkezőasztalán kitüntetett helyet kap, de mi a helyzet akkor, ha felvágva nem ropogós, hanem fás? Így kerüld el a pudvás retket!

Néha a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak: az egyszerű vajas és zsíros kenyér sokunk gyerekkorához hozzátartozik, ami paradicsommal, vagy retekkel éteri magasságokba emelte az uzsonnát, vagy a tízórait. Az örömünket csak egy dolog tudta elrontani: a fás retek. Sokszor hiába tűnik egészségesnek a retek, csak akkor derül ki, hogy pudvás, amikor ennénk.

Így nevelj egészséges retket a kiskertedben

Ha mi magunk vetjük el a retket, arra ügyeljünk, hogy ne temessük mélyen a földbe: a kisebb gumójúakat elég 1-2 cm, a nagyobbakat épphogy egy kicsit mélyebben, 2-3 cm mélyre vetni. A sortávolságra is figyeljünk, ami körülbelül 20-25 cm legyen, a vetőtávolság pedig ideális esetben 5-6 cm.

Arra is ügyelnünk kell, hogy mennyit trágyázzuk és locsoljuk, ugyanis nagyban befolyásolják, hogy később milyen gumót növeszt a zöldség. Téglásné Brázda Margit, kertész elmondása szerint jó vízellátású talajban kaphatunk jó minőségű retket:

„Fontos, hogy egyenletes legyen a vízellátás, mert így megelőzhetjük a retek kirepedését. Ha túlzásba visszük az öntözését, ha túl sok csapadék éri a zöldséget, könnyen pudvás lehet, kirepedhet.”

Ezt teheted kukacosodás ellen

A kertész hozzáteszi, hogy a kukacosodást vetésforgóval, talajfertőtlenítéssel és fátyol takarófóliával előzhetjük meg. Azaz minden évben egymást váltva ültessük a zöldségeket az adott földterületeken: a forgó lényege, hogy a különböző tápanyagigényű növények helyét évente változtassuk, hogy egy nagy tápanyagigényű növény ne merítse ki a földet néhány év alatt.

A kukacok ellen szórjunk talajfertőtlenítő granulátumot a földre, gereblyézzük bele, vagy vízzel hígítva locsoljuk meg a talajt, mielőtt veteményeznénk. Szintén jó megoldás a gyom és a kukacok ellen, ha a veteményezés előtt a talajt fátyol takarófóliával lefedjük, mivel a fólia segít nedvesen tartani a földet, megakadályozza a gyomok növekedését, és a kukacok sem tudnak áthatolni rajta. Fontos még, hogy a retek jól tűri a hideget, alacsony hőmérsékleten nevelve jó esély van arra, hogy egészséges zöldség fejlődik.

Erre figyelj, ha a boltban vásárolod a retket

A retek nemcsak finom, de gyógyhatásáról is régóta ismert: a tavaszi megfázáson, náthán könnyebben úrrá lehetünk, ha naponta elropogtatunk egy-két C-vitaminban gazdag retket. De akkor is jó szolgálatot tehet, ha az emésztésünket szeretnénk egy kicsit elősegíteni: nehezebb fogások, húsételek mellé a reteksaláta kifejezetten jó választás. Az enyhén csípős aromájú retek tökéletesen illik a tavaszi, nyári salátákba is, vagy nemes egyszerűséggel a vajas és zsíros kenyérhez harapva, így érthető, ha akkor sem akarunk róla lemondani, ha nincs kiskertünk.

Ha boltban vásároljuk a retket, egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy pudvás zöldséget dobjunk a kosarunkba. Fogadjuk meg a kertész tanácsait:

  • csak friss lombú retket vásároljunk,
  • a retek külseje fényes, telt és kemény legyen,
  • a fakó színű, barna foltos, puha gumójú növény nem egészséges, kerüljük.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...