4 mód, ahogy talán még nem használtad a camembert-t

Még azok is, akik amúgy nem kedvelik annyira az extrém sajtokat, a camembert-rel ki tudnak egyezni. Nekik, és mindenki más figyelmébe is ajánlom ezért az alábbi recepteket, amelyek korábban még nem látott szerepbe helyezik a penészes sajtkorongot.

Valószínűleg a legtöbbször két formában fogyasztjuk a camembert-t: „nyersen”, szendvicsekbe helyezve vagy sajttálakon – és rántva, tartármártással, áfonyalekvárral és rizzsel. Pedig ezeken túl is van ám élet: mindenféle kreatív módokon felhasználhatjuk a camembert-t, főzhetünk és süthetünk vele, mert tényleg ennyire sokszínű alapanyag.

4 mód, ahogy talán még nem használtad a camembert-t

Mártogatós, szendvicskrém

Mivel a camembert belül olyan krémes és lágy, kiváló mártogatóst vagy szendvicskrémet készíthetünk belőle. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy nyersen vagy megsütve egy aprítógépben simára dolgozzuk.

A külső kéreg is eltűnik majd így, és egy majdnem teljesen sima krémet kapunk, átütő és karakteres camembert-ízzel.

Persze fűszerezhetjük (kakukkfű, rozmaring kiválóan illik hozzá), vagy adhatunk hozzá sült fokhagymát is. Mellé pedig kerülhetnek nyers és sült zöldségek, ezekkel mártogathatjuk, de langyos pirítósra kenve is egészen isteni.

Salátában

Majonézes salátákba bátran szórhatunk egy guriga camembert-t: vágjuk közepes darabokra, hogy kellemesen megbújjon a zöldségek között. Zöld levelesekkel, almával, körtével, paprikával, retekkel párosítsuk, és mindenképpen adjunk a salátához egy nagy marék pirított diót vagy más magot.

Rakott ételekben

Szinte minden olyan rakottasba, ahová sajtot tennénk (trappistát, edamit, stb.), kerülhet camembert is. Például a rakott krumpli, a csőben sült tészták és minden más szaftos, zöldséges vagy húsos rakottas profitálhat az érlelt sajt jelenlétéből.

A rétegek között szépen megolvad, de akár a fogás tetejére is helyezhetünk pár szelettel, ezek nemcsak nyúlósra olvadnak majd, de fantasztikusan meg is pirulnak, aranybarnák és épphogy csak ropogósak lesznek.

Bundában, de nem rántva

Teljesen érthető a bundázott, sült sajtok népszerűsége: roppanós kabát rejt nyúlós, lávaképp hömpölygő sajtot, ami forrón, szószokkal elfogyasztva szinte mennyei élményt nyújt. És a camembert mintha arra született volna, hogy mindig így készítsük el.

Persze nem kell mindig a klasszikus, zsemlemorzsás panírhoz ragaszkodnunk, készíthetjük például a sült sajtot réteslapba csavarva is.

Ehhez mindössze 2 réteg tészta kell majd, amelybe bebugyoláljuk az egész vagy felvágott camembert-t. A sajt felületét és a lapokat is kenjük meg olajjal, illetve az egész „csomag” külsejét is. Serpenyőben vagy sütőben süssük addig, míg a tészta aranybarna és ropogós, a sajt pedig puha nem lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kreatív ötlet, amit bevethetsz a konyhában:

Címlapról ajánljuk

További cikkek