Ennyi C-vitaminra van szükségünk naponta

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, melyre szüksége van a szervezetünknek, azonban egyáltalán nem mindegy, mennyit viszünk be belőle, hiszen akár túl is adagolhatjuk.

A megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele naponta elengedhetetlen testünk helyes működéséhez. Átlagos esetben ez felnőtteknél legalább 60 milligramm naponta, vannak azonban olyan tényezők, amelyek növelhetik a szükségletet, így például a várandósság és a szoptatás, a nehéz fizikai munka, a stressz, az alkoholfogyasztás, továbbá a rendszeres dohányzás, amely már közel megháromszorozza az említett dózist – írja a Házipatika.

Ennyi C-vitaminra van szükségünk naponta

A C-vitamin hiányának következtében olyan kellemetlenséget tapasztalhatunk, mint például fogínyvérzés, fáradékonyság vagy étvágytalanság. Szerencsére a C-vitamint igazán könnyedén pótolhatjuk, hiszen a táplálékkiegészítőkön kívül rengeteg gyümölcsben és zöldségben is megtalálható.

Ezekből együnk sokat

A citrusfélék remek C-vitaminforrások, ezen kívül a paprika, a paradicsom, a káposzta és a salátafélék, az alma és a körte, valamint a csipkebogyó és a homoktövis egyaránt kiváló választás. Szerencsére a különböző zöldségekben és gyümölcsökben található C-vitamin mintegy háromnegyedét képes felhasználni a szervezet, azt azonban hozzá kell tenni, hogy 60 fok feletti főzés során ez a hasznos és fontos vitamin lebomlik.

Túl lehet-e adagolni?

Igen kicsi annak az esélye, hogy valaki túladagolja a C-vitamint a szervezetében, de érdemes odafigyelni arra, hogy napi 2000 milligrammnál többet hosszú távon ne vigyünk be belőle, ezt is maximum akkor, ha betegek vagyunk. Az emberi test általánosságban napi 500 milligramm C-vitamin bevitelét képes gond nélkül feldolgozni.

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?