4 érv, amiért érdemes homoktövist fogyasztanod

Különösen ebben a hideg időben érdemes betárazni belőle, hiszen kifejezetten jótékony hatása van az immunrendszerre.

A hazánkban is honos kis narancssárga bogyós termés nem véletlenül egyre népszerűbb a gyógyászatban, hiszen megszámlálhatatlan pozitív tulajdonsággal bír.

Az immunrendszer legjobb barátja

A homoktövis magas C-vitamin-tartalma miatt ideális a megfázások kezelésére, de védi plusz erősíti is az immunrendszerünket. Ha legyengültnek érzed magad, vagy elkaptál valamilyen fertőző betegséget, a homoktövis javíthatja az egészségi állapotot, sőt, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van. A homoktövisből készült olaj továbbá támogatja a szívet és érrendszerünket.

Rengeteg vitamin

Ebben a növényben rengeteg vitamin található, többek között A-, B1-, B2-, E- és F-vitaminokat is rejt magában. Emellett 18-féle aminosavat, jelentős mennyiségű aszkorbinsavat, flavonoidat és proteint tartalmaz. A termésből préseléssel nyert zsíros olajából – mely főleg olajsavakat, karotinoidokat, fitoszterolokat tartalmaz – a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, égési és fagyási sebek elleni szereket is készít. Magas antioxidáns-tartalma miatt a mai társadalom elengedhetetlen egészségmegőrző élelmiszerévé vált ez a védett növény.

Getty

Segít a szépséged megőrzésében

E-vitaminjának és esszenciális zsírsavainak köszönhetően segít a kirepedezett és kiszáradt bőrödön, ami télen elég gyakran elfordulhat. Emellett hatékonyan veszi fel a harcot a narancsbőrrel szemben is, hiszen erősíti a kötőszöveteket, továbbá gátolja a hajhullást és a ráncok megjelenését.

A fogyásodat is segíti

Mivel fokozza az anyagcserét, segít az ideális súly elérésében, emellett kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, valamint védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Homoktövis dzsem és szirup

Hogyan fogyaszd?

Magát a bogyót, csak úgy, mint a csipkebogyót, akár magában is fogyaszthatjuk. Akkor a legfinomabb, ha kicsit megcsípi a fagy, a dér, mert akkor édesebbé válik. Persze smoothie-ba is teheted más zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt. Már rengeteg olyan italt, kivonatot, szörpöt lehet kapni a boltokban, ami homoktövisből készül. Lehet belőle akár lekvár vagy szirup is, sőt, teaként is fogyaszthatod.

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...