A klasszikus borleves, ami megidézi a régi idők ünnepi menüjeit

Elhoztuk nektek a karácsonyi levesek egyik legédesebb változatát, hogy már az első fogás garantálja a jó kedvet az asztalnál. Vegyétek fel minden évben az ünnepi listára, és varázsoljátok épp olyan nélkülözhetetlenné, mint a töltött káposzta, vagy épp a bejgli.

Elsőre a legtöbb ember fejében a borleves hallatán egy újhullámos fogás ugrik be, ami kísérletezések során valahogy egészen a karácsonyi asztalig jutott. Az igazság azonban mélyebb gyökereket rejt, és bár számomra is meglepő, de ezt az édes levest váltotta fel egykor a ma már szinte nélkülözhetetlen halászlé. Trónfosztása leginkább a bor drágulásának és háttérbe szorulásának volt köszönhető. A jó hír, hogy a bor fogyasztása ismét fellendült, a leves azonban sajnálatos módon nem került vissza az ünnepi menüre. Ajánljuk hát azoknak a hagyományőrző ínyenceknek, akik tehetik, ehetik és szeretik: kezdjük meg újra ezzel a levessel a napokon át tartó lakmározást.

Recept a borleveshez:

5 dl száraz fehérbor, 1,5 dl víz, 4 db szegfűszeg, 1 db fahéjrúd, 1 tk vaníliakivonat, 1 citrom héja, 1 narancs héja, 5 db tojássárgája, 85 g cukor, 2 dl habtejszín

Az ünnepi borleves receptjéért kattints a képre!

Elkészítés:

A vizet és a bort kezdjük el melegíteni egy lábosban, adjuk hozzá a szegfűszeget, a fahéjat és a vaníliakivonatot.

A citromot és a narancsot hámozzuk meg egy krumplipucoló segítségével, majd a héjat adjuk hozzá a fazék tartalmához. Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsök héjának csak a külső, sárga rétegét hántsuk le. Ha szeretnénk még intenzívvé tenni az ízeket, pár cseppet adhatunk a leveshez mindkét gyümölcsből.

Amikor minden a fazékba került, 15-20 perc alatt forraljuk fel, hogy az ízek megfelelően kiázzanak, az alkohol nagy része pedig elpárologjon.

Ez idő alatt a tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt, és ismét összekeverjük habverővel.

Az ünnepi borleves receptjéért kattints a képre!

A felforralt bort leszűrjük, hogy ne maradjon benne se fűszerdarab, se héj, majd hőkiegyenlítést végezve hozzáadjuk a tojásos keveréket. Erre a folyamatra fokozott figyelmet szánjunk, hiszen hő hatására a tojás könnyedén összerándulhat. Ha megtörténik, ne essünk kétségbe, botmixer segítségével krémesítsük.

A levest 5-10 perc alatt főzzük össze, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik.

Általában forrón tálalják, de hűtve is isteni. Készíthetünk hozzá a megmaradt tojásfehérjéből mutatós habcsókokat, de a karamellizált cukordarabkák is jól passzolnak hozzá.

Az ünnepi borleves receptjéért kattints a képre!

Az ünnepi borleves receptjét itt találod. Készítsd el az ünnepek alatt, hogy újra visszakerüljön a karácsonyi menüre!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az ünnepi fogásokat is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek