Így készül a tökéletes karácsonyi HALÁSZLÉ – legyen a tiéd a legfinomabb!

Távol álljon tőlünk, hogy kirobbantsunk egy újabb halászlévitát. Olyan receptet osztunk meg veletek, ami szerintünk egy univerzális megoldás lehet karácsonyra.

Melyik halászlé a jobb: a bajai vagy a szegedi? Ez az évszázados kérdés foglalkoztatja a magyarokat. Kinek melyik tájegységhez vagy elkészítési módhoz húz a szíve, azt tartja a legfinomabbnak. Sőt, ha valaki saját recepttel rendelkezik, akkor annál biztosan nem lehet másnak jobb megoldása.

Tökéletes karácsonyi halászlé - receptért kattints ide!

Egy mesterszakács barátom szerint a halászléhez csak 5 alapanyag kell:hal, vöröshagyma, víz, és szuper minőségű fűszerpaprika.

Ezt a receptet egy bajai barátjával vetette be először, nekem pedig volt szerencsém enni is a főztjéből: olyan isteni volt, hogy elhiszem neki, amit mond. Azonban ettem Szegeden is tökéletes halászlevet, pontyból és harcsából készültet is, sőt, vegyeset is, mert imádom. Mi ebből a tanulság? Van ilyen, olyan meg amolyan halászlé is, bármelyik lehet jó, ha nekünk ízlik. Érdemes addig kóstolgatni, ameddig megtaláljuk a számunkra tökéleteset. Ez azonban akkor is csak a mi választásunk marad, és egyáltalán nincs rá garancia, hogy másnak is ízleni fog.

Univerzális karácsonyi hallé

Halösszeállítás

A fentiekből okulva most egy olyan receptet hoztunk, amivel bárkit le lehet venni a lábáról, ugyanis van benne minden finomság: alapnak harcsafej, pontygerinc, pontyhús, szeletnek előre lesózott pontypatkó és harcsaszeletek kerültek bele.

Tipp:

A halat nem kell sokáig főzni. Az elkészült alapba helyezett halszeletek 7-8 perc alatt elkészülnek.

Hagyma

A legtöbb recept nem ír mást, csak jó sok vöröshagymát, más hagymaféleség nem kerül említésre. Nem véletlenül! Itt a halnak kell érvényesülnie, nem a fokhagyma ízének, ezért ne tegyünk az ételbe.

A halászlékészítés fázisai – KATTINTS A KÉPRE!

Tipp:

Ha nem akarod a gyerekek ruhájából körömkefével kivakarni a paprikás foltokat, akkor készülj nyakba köthető szalvétákkal a tányérkáik mellé.

Fűszerpaprika

Csak ismételni tudom magam: ahogy minden magyar ételnek, a halászlének is az egyik alappillére a magas minőségű fűszerpaprika. Ha kihúzzuk ezt a lábát, felborul az ízegyensúly, hát ne tegyük! A vörös aranyat akkor szórjuk az alaplébe, ha már egy kevés zsiradék kivált a víz tetején, ebben tud kioldódni az aromája.

Tészta

Szereti hozzá vagy sem, kipróbálhatja bárki. Főzzünk külön gyufatésztát sós vízben, és egy kis tálban kínáljuk a hallé mellé. Így meghagyjuk a választás jogát az ünneplő seregnek.

A tökéletes karácsonyi halászlé receptért kattints ide!

Paprika

Erős, minden mennyiségben. Lehet, hogy azt mondjátok, elrontom vele, de el sem tudom képzelni a halászlevet csípős hegyes paprika nélkül. Ezen kívül mehet még a szárított csípős fűszerpaprika, amiből bátorság szerint törhetünk. Erős Pistát pedig senkinek sem kell bemutatni!

Kenyér

Nincs helye a szerénykedésnek, hatalmas szelet fehér kenyeret mindenkinek! Akár házilag is süthetünk erre a neves alkalomra. A tetejét szépen metsszük, díszítsük meg, így egészben, felvágás előtt is csoda dísze lehet az asztalnak.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek