7 tipp, hogy mire használd a narancshéjat

A narancs a jószerencse és a bőség  szimbóluma Kínában. Talán nem véletlenül, hiszen amellett, hogy vitamindús, héja számtalan problémára nyújthat megoldást. Íme néhány ötlet!

Főzés

Talán nem újdonság, hogy a narancshéjat mennyi ételhez tudjuk felhasználni. Lehet kandírozni, de jól passzol húsok, például kacsa és sertés mellé, sőt még halakhoz is. Friss és üde illata elnyomja az erős szagokat. A sós ételektől az édesekig rendkívül jól párosítható akár főételhez, akár desszerthez.

Tisztítás

Nemrég bemutattuk nektek a tökéletesmosogatótisztítást narancshéjjal, de ezen kívül számtalan más felületre is alkalmazhatjuk. Ha a narancshéjat egy napra ecetbe áztatjuk, és ezzel a folyadékkal tisztítjuk meg a felületeket, nemcsak hogy minden ragyogóan tiszta és baktériummentes lesz, de nagyon illatos is.

Légfrissítés

Készíthetünk belőle légfrissítő bonbont, ugyanúgy ahogyan a citrommal és szódabikarbónával tettük a napokban. Ezt használhatjuk aztán a szoba illatosítására, de a mosogató, illetve a szemetes szagtalanítására is.

Légfrissítő bonbon

Macskariasztás

Ha szeretnénk, hogy lakásban tartott macskánk elkerüljön bizonyos területeket, melegítsünk fel egy fazék vizet, tegyünk bele a narancshéjat és néhány más fűszert, például fahéjat, szegfűszeget, és tegyük oda, ahol nem szeretnénk cicánkat látni. Ez amellett, hogy remek illatot kölcsönöz otthonunknak, taszítja a macskákat. De már azzal is szuper eredményeket érhetünk el, ha növényeink cserepének közelébe teszünk egy-két narancshéjat, így is biztosan elkerülik majd a kis szőrgombócok.

Rovarok ellen

Dörzsöljük be bőrünket narancshéjjal - mondjuk egy kirándulás előtt. Garantáltan békén hagynak minket a szúnyogok, a hangyák, de még a kullancsok is!

Bőrápolás

Készíthetünk belőle bőrradírt is. Mi már kipróbáltunk egy hasonlót, igaz, akkor citromhéjat tettünk bele, de a hatás ugyanaz, sőt, talán még kellemesebb is lesz az illata.

Bőrradír

Tűzrakáshoz

A narancshéj igen olajos, így rendkívül gyúlékony. Bár még nincs itt a grillezés-szezon, de ha van otthon egy kazán, kályha vagy kandalló, dobjunk bele néhány megmaradt héjat, és meglátjuk, milyen jól táplálja majd a tüzet.

(via: savvysugar)

Címlapról ajánljuk

További cikkek