Se hűtőbe, se nejlonba: így tárold a banánt, hogy minél később barnuljon meg

A banánnal egy gond van: gyakorlatilag mire háromig elszámolunk, megbarnul és megpuhul. Akkor hogyan tároljuk úgy, hogy a lehető legtovább bírja? Hát ne a hűtőben, de ne is zacskóban.

Örök dilemma, hogyan lenne hatékony a banánt tárolni annak érdekében, hogy ne dobjuk ki pár nap után ehetetlenné puhulva, sötétbarna állapotában - kivéve persze, ha titokban erre vártunk, hogy banánkenyérbe süthessük.

Banán, narancs és almák egy tálban
Lógasd fel vagy különítsd el a többi gyümölcstől a banánt, hogy ne barnuljon be

Ne tegyük hűtőbe a banánunkat!

A hűtő alacsony hőmérséklete károsítja a banánhéjat, ez pedig gyorsan feketés-barnás foltokhoz vezet, bár a gyümölcs maga sokszor ehető marad. A legjobb, ha a banánt hűvösebb, lehetőleg száraz és jól szellőző helyen tároljuk.

A nejlonzacskó szintén tévút

A banán természetes érési folyamata során felszabaduló etiléngáz ugyanis egy katalizátorként működik, és minél több etilén veszi körül a banánt, annál gyorsabban érik. A zacskó csapdába ejti az etiléngázt, amelytől még gyorsabban megbarnul.

Tudtad?

A banán mellett az alma, a körte és az avokádó is ismert etilénforrások. Együtt tárolva ezek a gyümölcsök gyorsíthatják egymás érését.

Így tárold a banánt, hogy tovább sárga maradjon:

  • Különítsd el a többi gyümölcstől: a banán etilént szabadít fel, más etilénre érzékeny gyümölcsök, például alma vagy avokádó közelébe helyezve idő előtt megerjedhet.
  • Akaszd fel: lógasd fel a banánfürtöt egy konyhai kampóval - ha lebeg, nem ütődik semmihez, lassabban barnul majd, és így jó néhány napig megőrzi állagát.
  • Fagyaszd le: hámozd meg a banánt, vágd szeletekre, rakd sütőpapírral bélelt tepsire, és tedd a fagyóba. Miután megfagytak a szeletek, tedd őket egy fagyasztózacskóba. Tökéletes turmixokhoz vagy házi fagyihoz!
  • Fóliázd be a szárát: mivel a legtöbb etilén ott szabadul fel, ahol banán a szárhoz csatlakozik, így, ha ezt a részt befóliázzuk, lassíthatjuk a folyamatokat.

Hol tárold a banánt?

  • keress egy hűvös sarkot a konyhában, kamrában vagy akár az asztalon, távol a hőforrásoktól, napfénytől, tűzhelytől stb.
  • száraz, jól szellőző helyet keress, ahol nincs nedvesség, így penészedés sem
  • a pince vagy veranda a legideálisabb

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek