Se hűtőbe, se nejlonba: így tárold a banánt, hogy minél később barnuljon meg

A banánnal egy gond van: gyakorlatilag mire háromig elszámolunk, megbarnul és megpuhul. Akkor hogyan tároljuk úgy, hogy a lehető legtovább bírja? Hát ne a hűtőben, de ne is zacskóban.

Örök dilemma, hogyan lenne hatékony a banánt tárolni annak érdekében, hogy ne dobjuk ki pár nap után ehetetlenné puhulva, sötétbarna állapotában - kivéve persze, ha titokban erre vártunk, hogy banánkenyérbe süthessük.

Banán, narancs és almák egy tálban
Lógasd fel vagy különítsd el a többi gyümölcstől a banánt, hogy ne barnuljon be

Ne tegyük hűtőbe a banánunkat!

A hűtő alacsony hőmérséklete károsítja a banánhéjat, ez pedig gyorsan feketés-barnás foltokhoz vezet, bár a gyümölcs maga sokszor ehető marad. A legjobb, ha a banánt hűvösebb, lehetőleg száraz és jól szellőző helyen tároljuk.

A nejlonzacskó szintén tévút

A banán természetes érési folyamata során felszabaduló etiléngáz ugyanis egy katalizátorként működik, és minél több etilén veszi körül a banánt, annál gyorsabban érik. A zacskó csapdába ejti az etiléngázt, amelytől még gyorsabban megbarnul.

Tudtad?

A banán mellett az alma, a körte és az avokádó is ismert etilénforrások. Együtt tárolva ezek a gyümölcsök gyorsíthatják egymás érését.

Így tárold a banánt, hogy tovább sárga maradjon:

  • Különítsd el a többi gyümölcstől: a banán etilént szabadít fel, más etilénre érzékeny gyümölcsök, például alma vagy avokádó közelébe helyezve idő előtt megerjedhet.
  • Akaszd fel: lógasd fel a banánfürtöt egy konyhai kampóval - ha lebeg, nem ütődik semmihez, lassabban barnul majd, és így jó néhány napig megőrzi állagát.
  • Fagyaszd le: hámozd meg a banánt, vágd szeletekre, rakd sütőpapírral bélelt tepsire, és tedd a fagyóba. Miután megfagytak a szeletek, tedd őket egy fagyasztózacskóba. Tökéletes turmixokhoz vagy házi fagyihoz!
  • Fóliázd be a szárát: mivel a legtöbb etilén ott szabadul fel, ahol banán a szárhoz csatlakozik, így, ha ezt a részt befóliázzuk, lassíthatjuk a folyamatokat.

Hol tárold a banánt?

  • keress egy hűvös sarkot a konyhában, kamrában vagy akár az asztalon, távol a hőforrásoktól, napfénytől, tűzhelytől stb.
  • száraz, jól szellőző helyet keress, ahol nincs nedvesség, így penészedés sem
  • a pince vagy veranda a legideálisabb

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...