Így pótold a B3-vitamint, aminek hiánya fáradtságot okoz

Bár a szervezetünk is termel B3-vitamint, azaz niacint, sajnos nem raktározza el, így napi szinten pótolnunk kell. Jöjjenek azok az ételek, melyekkel megtehetjük!

A B3-vitamin hiánya hosszútávon regeteg problémát szülhet, többek között bőrirritációt, hasmenést, tartós hiánya pedig akár demenciához is vezethet, éppen ezért érdemes pótolni. A napi javasolt bevitel B3-vitaminból 14 milligramm nőknek, és 16 milligramm férfiaknak. Nők esetében ez a mennyiség terhesség illetve szoptatás esetén 18 milligrammra emelkedik.

A niacin vízben oldódik, és nagyon fontos az energiatermeléshez, ezen kívül több mint 200-féle enzim működésében is részt vesz.

Nézzük, mely ételekkel tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe!

Halak

A halak nagyon egészségesek, hiszen tele vannak olyan hasznos tápanyagokkal, mint például az egészséges ómega-3-zsírsavak, a különböző ásványi anyagok, a vitaminok, mindemellett pedig a niacin is. Utóbbit legnagyobb mennyiségben a sárga uszonyú tonhal tartalmazza, de sok van belőle a makrélában, a lazacban és a kardhalban is.

Máj

Egy adag marhamáj csaknem a teljes napi niacinszükségletünket fedezi, de a báránymáj is nagy mennyiségben tartalmazza. Bár a máj egészséges, azért tartsunk mértéket, hiszen a magas a zsír- és A-vitamin-tartalma is.

Baromfi

A csirkében és a pulykában is rengeteg a niacin, így ezeket is bátran fogyaszthatjuk. A legjobb pedig az, hogy rengetegféleképpen elkészíthetjük őket: sütve, főzve, tehetjük őket levesbe vagy salátákba, ragukba.

Egyéb húsok

A sertésszűzben, a bárányban és a marhahúsban is sok-sok a B3-vitamin. Ha alacsonyabb zsírtartalmú húst választanánk, bárányt készítsünk, ha szeretnénk egyszerre bevinni a niacinszükségletünknek csaknem a felét, voksoljunk a sertésre.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek