Az öt alap ázsiai szósz

A Konyhafőnök mai adásában ázsiai kacsatekercset készítettek a versenyzők. Ha te is szereted az ázsiai konyhát, szerezd be az öt legnépszerűbb szószukat!

Az ázsiai konyha nagyon sokrétű. A hatalmas országokban néha még régiónként is teljesen különböző fogásokat főznek - mégis, technikában és alapanyagokban van némi hasonlóság. A streetfood-mozgalomnak hála ma már a legtöbb országban kedvelik az ázsiai konyhát, sőt, sokan otthon is készítik. Kicsit más módszerekkel dolgozik, mint az európai konyhák, de mint mindent, ezt is meg lehet tanulni. Csak be kell szerezni néhány alap dolgot, például azokat a szószokat, amit mindenhol használnak. Nézzük az 5 legnépszerűbbet!

Hoisin szósz

Kínai barbeque vagy pekingi szósz néven is ismerik. Hasonlít a klasszikus amerikai barbeque szószhoz, édes és savanyú. A leggyakoribb alapanyag, amit hozzá használnak, a víz, szójabab, ecet, cukor, só, liszt és chilipaprika, de ez a szósz régiónként, sőt, szakácsonként is változhat. Használják alapanyagként is, de az asztalokon is ott van, így utóízesítéskor is jó szolgálatot tesz, mindegy, hogy halat, szárnyast vagy marhát szolgálnak fel. A pekingi kacsa egyik legfontosabb alkotóeleme, de számos amerikai-kínai receptben is elengedhetetlen.

Gua bao oldalas

Osztrigaszósz

Az osztrigaszósz egy sűrű, sötét, meglehetősen erős illatú szósz, amit mind a kínai, mind a thai konyha előszeretettel használ. Vásárláskor mindenképpen olvassuk el az összetevőket, mert az olcsóbb osztrigaszószokban sokkal több a víz, míg a drágább fajtáknak nagy része valóban osztriga. Mivel a szósz lényege, hogy sűrű és sötét, egy olcsóbb verzióval pont az veszik el, amiért beletettük volna. Az osztrigaszósz egy gazdag, sós plusz ízt ad az ételnek, és általában az asztalra teszik utóízesítéshez, de van néhány tésztaétel, amihez már főzés közben használják.

Távol-keleti marhahúsos tészta

Halszósz

Akármilyen gusztustalanul hangzik is, a halszósz nem más, mint az erjesztett hal sós leve. Általában szardellát használnak hozzá, de előfordulhat más hal is fő alapanyagként. Egész Ázsiában használják az ételek sózására. Az alaplé mellett tartalmazhat cukrot, chilit, sót és más egyéb fűszereket. A halszósznak magában kissé erős illata van, sokan ezért idegenkednek tőle, pedig az ázsiai konyhák használják nemcsak főzéshez, de szószokhoz és utóízesítéshez is.

Pad thai Dacota konyhájából

Feketebabszósz

Az inkább paszta mint szósz feketebabszósz - amit douchinak is hívnak - a latin konyhákban ismert feketebabból készül. A feketebabszósz sós és nagyon pikáns. Akárcsak a halszószt, ezt is az ízek kiegyenlítésére használják. Különféle ételekhez használják: olajban sült, zöldség-, hal- és húsételekhez. Két másik változata, a fokhagymás illetve a csípős feketebabszósz is nagyon ízletes és népszerű egyes ázsiai konyhákban.

Pho bó

Sriracha és Sambal

A sriracha egy csípős szósz, "kakasszósz" néven is ismerik az üvegén található embléma miatt. Az alaprecept különbözik, másféle chilipaprikát használnak hozzá, és más arányban kerül bele ecet, cukor, fokhagyma és citrusok levei. Mindkettőt használják alapanyagként és utóízesítésre is. Bár az ázsiai konyhák tették ismerté őket, ma már számos más konyha ételeihez is használják.

Itt tudhatsz meg még többet A Konyhafőnökről!

Via: reluctangourmet

Címlapról ajánljuk

További cikkek