Mi fán terem az ázsiai tészta?

Szereted az ázsiai konyhát, de nehezen igazodsz ki rajta? Odáig még képben vagy, milyen a rizstészta és milyen a tojásos, de nem tudod, hogy mi az az udon vagy a soba?

Bevallom, nekem is sokszor fejtörést okoz – igaz, nem fogyasztok túl sűrűn tésztás fogásokat, mégis érdekelt, hogy mi micsoda, így utánajártam. Ha te is képbe kerülnél, segítünk!

Shiitake gomba stir-fry rizstésztával recept

Kevés sokoldalúbb étel van, mint a tészta, és ez az ázsiai fajtákkal sincs másképp. Kezdve az áttetsző, szinte gumiszerű celofán- , üveg- vagy rizstésztával, egészen a kissé rágós udonig. Következzenek hát a leggyakoribb ázsiai tésztatípusok!

Soba

A soba egy picit rágós, tömör, hajdinából (90%) és finomlisztből (10%) készült tésztafajta. Gyakran szobahőmérsékleten vagy hűtve fogyasztják tésztasalátának, valamilyen – szintén hideg – mártással. A 10% liszt ahhoz kell, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni, de rendelkezésünkre állnak már 100% hajdinából készült testvéreik is.

Celofán tészta

A celofán tészta mungóbabból készül, nálunk üvegtésztaként terjedt el. Az ázsiai kultúra használja levesekhez, salátákhoz, tavaszi tekercsekhez, és hasonló lágy ízű ételekhez. Textúrája, fényes, rugalmas, kissé csúszós/nyálkás. Elkészítése nagyon egyszerű: mindössze pár percre kell meleg, de nem forrásban levő vízbe áztatnunk.

Ázsiai karalábéleves csirkével recept

Tojásos tészta

Különböző vastagságban, szárítva is frissen vásárolhatunk tojásos tésztákat. A kínai, a japán, a maláj és a szingapúri konyha is előszeretettel használja. Ez egy rágós, semleges ízű tészta, éppen ezért számtalan ételhez kiváló választás, akár egytálételként, akár köretként.

Udon

Ez is egy rágós tészta, mely egy japán búzafajtából készül. Használják levesekhez és pörköltekhez, de hűtött mártásokhoz is (hasonlóan a soba tésztához.) A legjobb minőségű a hűtött udon tészta, de árulják szárítottan is.

Vermicelli

Ez egy rizslisztből készült cérnametélt neve, azonban ha csak rizstésztaként emlegetjük, félreérthető lehet. A név csak magát a tésztát jelöli, nem pedig a formáját – így a vermicelli valójában egy rizslisztből készült metéltet jelent. Bár hasonlít a celofántésztához, nem összekeverendő vele. Enyhe ízű, fehér, nem átlátszó. Szárítva kapható, és kulcsfontosságú eleme az egyik jellegzetes vietnami fogásnak, amit általában édes rizsbor-ecetes öntettel, dióval, zöldfűszerekkel és hússal szolgálnak fel.

Édes burgonya tészta

Az édesburgonya-tészta a koreaiak kedvenc tésztafajtája. Hűtött édes-sós tésztaétel, ami édes burgonyakeményítőből készül, s nagyon hasonlít a mungóbabból készült tésztához. Szárítva árulják, színe világos-szürkés, főzése rendkívül gyors. Rágós, csúszós textúrájú.

Ramen

A ramen igazából egy fogás. Ezt a tésztalevest friss vagy szárított, alkáli búzából készült tésztával szolgálják fel. A ramentészta törékeny, főzés után pedig rágós.

(via: yumsugar)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.