A bizarr erjesztett csemege – így készül a kínai száznapos tojás

Vajon elkészíthető-e otthoni körülmények között a kínaiak egyik ősi ételkülönlegessége, a száznapos tojás? Cikkünkben ezt az elsőre bizarrnak tűnő, de rendkívül finom és érdekes ételt mutatjuk be, és kiderül, érdemes-e nekiállnunk a saját konyhánkban.

A száznapos tojás íze és állaga csak első pillantásra áll rendkívül távol a magyar ízléstől, a kínai gasztronómia ősi, nagy múltú ételkülönlegessége valójában pont annyira pikáns és szokatlan, mint a mi savanykás, sós, csípős ételeink.

100-napos tojás

Furcsa hozzávalók sora

Ez a hónapokig eltartható és hosszú érlelési technológiával készülő finomság nem más, mint egy nyersen konzervált tojás, aminek alapanyaga általában a kacsatojás, de készül tyúk-, illetve fürjtojásból is.

Hogy mitől száznapos?

A nyers tojást három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyezik, és ez alatt az idő alatt a tojás fehérje zselatinszerű, borostyánszínű masszává alakul át, a sárgája pedig krémes állagú lesz, és zöldes színűen megkeményedik.

Kétféle változata létezik:

  • az egyik a könnyedebb ízű, krémesebb, félkemény tojássárgájú változat
  • a másik a kemény sárgájú, csípős, sós utóízzel rendelkező verzió

Általában előételként kerül az asztalra, ecettel, szójaszósszal és gyömbérrel szokás tálalni.

Hogy történik a konzerválás?

A száznapos tojás – amelyet gyakran hívnak százéves tojásnak is – ez alatt a három-három és fél hónapos érlelés alatt gyakorlatilag egy olyan lúgos közegbe kerül, ami alatt végbemegy egy konzervációs folyamat. A hamu, mész és só keverékébe tett tojást agyaggal fedik be és folyamatosan gondoskodnak arról, hogy az agyag ne száradjon ki teljesen, szóval gyakorlatilag elássák a tojást, ami szép lassan a lúgos közegben átlényegül, és ahelyett, hogy megzápulna, konzerválódik.

Érdemes-e otthon nekiállni?

Bár kínai delikátesz boltokban általában könnyen be tudjuk szerezni a „készen kapható” tojásokat, számos recept található a neten, így a kísérletező kedvű olvasók akár neki is állhatnak a saját száznapos tojásuk elkészítésének, sőt olyan receptet is találhatunk, ahol víz, konyhasó és nátrium-hidroxid keverékéből készített pácba helyezve egy hasonló, de gyorsított folyamatban készíthetjük el a száznapos tojás turbósított változatát is, ekkor nem eltemetve, hanem ebben a lúgos keverékben 15-20 Celsius fokon áztatva érleljük a tojást tíz napig.

Bár azt, hogy tökéletesen sikeres lesz-e a kísérlet, garantálni nem tudjuk, és a húsvéti időszakra a hagyományos módon már nem is tudjuk elkészíteni a száznapos tojásunkat, attól még mindenkit biztatunk a különféle páclékben készülő, ízeikben szintén igen pikáns és a húsvéti lakomák során igen ajánlott pácolt tojások elkészítésére.

Pácolt tojás

Nagyon érdekesnek találtam ezt a receptet. Előételnek nagyon jó, de előtte szerezzünk be egy nagy friss bagettet. A megmaradt pácban csirkét vagy halat be lehet pácolni egy-két órára, ...

Momofuku szójaszószos tojásai

A szójaszószban érlelt tojások összeforrtak David Chang nevével, aki a gasztrovilág egyik megkerülhetetlen figurája és alkotója. A koreai származású séfet a Time Magazin beválasztotta ...

Ecetes tojás

Egy jó kocsmában a ropi mellett mindig van ecetes tojás. Legalább is egy ideális világban ez így lenne, jelen esetben örülök, ha van zsíros kenyér. Az ecet  felemeli a tojást egy új, ...

Pácolj tojást így

A pácolt tojás elkészítésére is nagyon sokféle technika létezik, vannak, akik a főtt és tisztított keménytojást teszik páclébe, mások a főtt tojásokat nem pucolják meg, hanem csak épp hogy meghempergetik a kemény tojásokat, hogy aztán az apró repedések útján könnyebben magába tudja szívni a tojás a páclevet. Az eredmény minden esetben egy kellemesen pikáns, sós és savanykás különlegesség, ami nagyon jól illik a húsvéti sonkához és friss zöldségekhez is.


Még több tojásos tipp itt:

Legújabb receptek

Brokkolis gulyás sertésoldalasból

Nekem van egy olyan keverékem készítve, hogy oregano, kakukkfű, bazsalikom és ezt sok ételbe szoktam tenni, hisz a fűszerek adják az ételek ízét!!!! Imádjuk a gulyáslevest is, főleg, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 vitamin, amit jobb, ha 30 éves korod után rendszeresen...

Bár inkább befognánk a fülünket, ha arról van szó, hogy 30 felett mennyi minden megváltozik a testünk működését illetően, sajnos nem lehet figyelmen kívül hagyni ezeket a változásokat. Csökken az izomtömeg, lassul az anyagcsere, és különféle hormonális változások is felütik a fejüket. Azonban a mindennapos jóllétért tehetünk, ha bizonyos vitaminokat beiktatunk az életünkbe.

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...