A bizarr erjesztett csemege – így készül a kínai száznapos tojás

Vajon elkészíthető-e otthoni körülmények között a kínaiak egyik ősi ételkülönlegessége, a száznapos tojás? Cikkünkben ezt az elsőre bizarrnak tűnő, de rendkívül finom és érdekes ételt mutatjuk be, és kiderül, érdemes-e nekiállnunk a saját konyhánkban.

A száznapos tojás íze és állaga csak első pillantásra áll rendkívül távol a magyar ízléstől, a kínai gasztronómia ősi, nagy múltú ételkülönlegessége valójában pont annyira pikáns és szokatlan, mint a mi savanykás, sós, csípős ételeink.

100-napos tojás

Furcsa hozzávalók sora

Ez a hónapokig eltartható és hosszú érlelési technológiával készülő finomság nem más, mint egy nyersen konzervált tojás, aminek alapanyaga általában a kacsatojás, de készül tyúk-, illetve fürjtojásból is.

Hogy mitől száznapos?

A nyers tojást három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyezik, és ez alatt az idő alatt a tojás fehérje zselatinszerű, borostyánszínű masszává alakul át, a sárgája pedig krémes állagú lesz, és zöldes színűen megkeményedik.

Kétféle változata létezik:

  • az egyik a könnyedebb ízű, krémesebb, félkemény tojássárgájú változat
  • a másik a kemény sárgájú, csípős, sós utóízzel rendelkező verzió

Általában előételként kerül az asztalra, ecettel, szójaszósszal és gyömbérrel szokás tálalni.

Hogy történik a konzerválás?

A száznapos tojás – amelyet gyakran hívnak százéves tojásnak is – ez alatt a három-három és fél hónapos érlelés alatt gyakorlatilag egy olyan lúgos közegbe kerül, ami alatt végbemegy egy konzervációs folyamat. A hamu, mész és só keverékébe tett tojást agyaggal fedik be és folyamatosan gondoskodnak arról, hogy az agyag ne száradjon ki teljesen, szóval gyakorlatilag elássák a tojást, ami szép lassan a lúgos közegben átlényegül, és ahelyett, hogy megzápulna, konzerválódik.

Érdemes-e otthon nekiállni?

Bár kínai delikátesz boltokban általában könnyen be tudjuk szerezni a „készen kapható” tojásokat, számos recept található a neten, így a kísérletező kedvű olvasók akár neki is állhatnak a saját száznapos tojásuk elkészítésének, sőt olyan receptet is találhatunk, ahol víz, konyhasó és nátrium-hidroxid keverékéből készített pácba helyezve egy hasonló, de gyorsított folyamatban készíthetjük el a száznapos tojás turbósított változatát is, ekkor nem eltemetve, hanem ebben a lúgos keverékben 15-20 Celsius fokon áztatva érleljük a tojást tíz napig.

Bár azt, hogy tökéletesen sikeres lesz-e a kísérlet, garantálni nem tudjuk, és a húsvéti időszakra a hagyományos módon már nem is tudjuk elkészíteni a száznapos tojásunkat, attól még mindenkit biztatunk a különféle páclékben készülő, ízeikben szintén igen pikáns és a húsvéti lakomák során igen ajánlott pácolt tojások elkészítésére.

Pácolj tojást így

A pácolt tojás elkészítésére is nagyon sokféle technika létezik, vannak, akik a főtt és tisztított keménytojást teszik páclébe, mások a főtt tojásokat nem pucolják meg, hanem csak épp hogy meghempergetik a kemény tojásokat, hogy aztán az apró repedések útján könnyebben magába tudja szívni a tojás a páclevet. Az eredmény minden esetben egy kellemesen pikáns, sós és savanykás különlegesség, ami nagyon jól illik a húsvéti sonkához és friss zöldségekhez is.


Még több tojásos tipp itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!