Ezért lehet hízás a rossz alvás vége

Ha keveset vagy rosszul alszol, túlsúlyos lehetsz, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Kutatások kimutatták, hogy a kevés és / vagy rendszertelen alvás összefüggésben áll a magasabb testtömegindexszel – azzal a mérőszámmal, ami ugyan nem tökéletes, de még mindig az egészséges testsúly behatárolására használják. A JAMA Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány most ezt az állítást akarta újra igazolni: két éven keresztül gyűjtött adatokat Fitbitek segítségével 120 ezer emberről, hogy megállapítsa, tényleg előidézi-e a rossz alvás a túlsúly esélyét.

A szakértők mindkét problémát megvizsgálták: azt is, hogy mi történik, ha valaki kevesebbet alszik, mint az ajánlott mennyiség, illetve azt is, hogy a rendszertelen alvás mekkora probléma. Az derült ki, hogy azok, akiknek 30 fölött van a BMI-jük (ez már a túlsúlyos kategória), kevesebbet és rendszertelenebbül alszanak, mint azok, akiknek egészséges a testsúlyuk.

Ez persze még nem jelent ok-okozati összefüggést, de nem ez az első olyan kutatás, ami bizonyítja: a rossz alvás és a túlsúly igenis összefügg. Egyre több kísérlet vizsgálja ezt a témát, leginkább annak köszönhetően, hogy a Fitbitek segítségével pontosabb adatokat lehet gyűjteni, és nem kell annyira az alanyok memóriájára hagyatkozniuk a kutatóknak, ami nyilvánvalóan pontatlanabb eredményeket jelent.

A California Davis Egyetem szakértője, Dr. Kimberly A. Hardin elmondta: a túl sokat és túl keveset alvóknak is általában magasabb a BMI-jük, a rossz alvás pedig kvantitatív és kvalitatív alváshiányhoz is vezet. Ennek az eredménye a napközbeni fáradékonyság és az alacsony hatékonyság a mindennapi teendőkben. Ezt sokan extra koffeinnel és cukorral kompenzálják, ami egyenes út az elhízáshoz.

via GIPHY

A résztvevők átlagosan egyébként 6 órát és 47 percet aludtak a kutatás időtartama alatt, ez kevesebb, mint az optimális, ami legalább 7,5 óra lenne minden nap. Persze ez egyénenként változhat, de jó jele annak, hogy szükséged van több alvásra az, ha hétvégente mindig tovább alszol, és próbálod bepótolni a pihenést, amire hétköznap nem volt lehetőséged. A felnőtteknek egyébként jellemzően a 7-8 óra alvás az ideális, a serdülőknek ennél többre lehet szükségük.

Ugyanilyen fontos az is, hogy az alvás rendszeres legyen: ha mindig teljesen más időpontban fekszel le, és máskor kelsz, a szervezeted azt is megsínyli, mert nem tudja kialakítani azt a rutint, ami az alvást segítő hormonok termelődéséhez szükséges. Így, ha nem szeretnél egészségtelenné válni, és esetleg elhízni, mind az alvásmennyiségedre, mind az alvásminőségedre figyelned kell.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Általában az egyszerű ételek híve vagyok, melyekhez a hozzávalókat a...

Közös kalandba kezdünk veletek: itt a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys hobbiszakácsunkkal, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, ételeket alkot, kreativitásával és saját receptjeivel színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Júniusban Baloghné Kele Juditot ismerhetitek meg egy kicsit közelebbről, aki szép képeivel és újító receptjeivel gazdagítja az oldalunkat, Judit69 néven. Szia, Judit!

Nosalty

További cikkek