Ez történhet az emberrel, ha 6 óránál kevesebbet alszik

A kiegyensúlyozott élet alappillérei közé tartozik a helyes étkezés és a megfelelő mennyiségű pihenés. Annak, ha csak kevés időt fordítunk az alvásra, komoly kockázatai lehetnek az egészségre nézve.

A kevés alvással járó életmód következményeit egy harvardi kutató, Dr. Rebecca Robbins vizsgálta. Állítása szerint már egy óra plusz/mínusz is hatással lehet a biológiai órára, az agy felé ugyanis azt jelzi testünk, hogy másik időzónára akarunk átállni, ennek függvényében pedig másnap nehézséget jelenthet az elalvás.

Nem csak a gyerekeknél fontos a megfelelő mennyiségű alvás

A hat óránál kevesebb alvás igen kockázatos lehet hosszú távon, Robbins szerint az agy ugyanis napközben olyan méreganyagokat termel, amelyek a kognitív képességek romlásához vezethetnek. Egy másik tanulmány 8 ezer embert vizsgált 25 éven keresztül, az eredmények szerint pedig azok között, akik 50-60-70 éves koruk között kevesebb, mint hat órát aludtak naponta, 30 százalékkal nőtt a demencia kialakulásának esélye, nem beszélve a szociális- és viselkedési készségek elváltozásáról, valamint a szívbetegségek kialakulásának és az elhízásnak a kockázatáról.

Az alvás fontos a normális agyműködéshez, és feltételezhetően a demenciában felhalmozódó toxikus fehérjék agyból való kiürítése szempontjából is lényeges

- mondta Tara Spires-Jones, a skóciai Edinburgh-i Egyetem Agykutató Központjának igazgatóhelyettese.

A Telegraph cikkében leírtak szerint az alváshiány immunrendszerünket is gyengítheti, így könnyebben lehetünk hajlamosak a náthára és az influenzára, ezen felül pedig még egy fontos, aktuális érv is szól a megfelelő mennyiségű alvás mellett:

a különböző betegségek ellen védő vakcinák is jobban tudnak antitestet termelni akkor, amikor a test pihen.

Dr. Rebecca Robbins szerint nemcsak a gyerekeknek fontos, hogy stabil alvásciklusuk legyen, a felnőtteknek ugyanúgy számít. Szerinte a jó alváshoz meg kell teremteni a megfelelő körülményeket, elalvás előtt pedig nem szabad telefonozni, és ha éjjel esetleg felébredünk, akkor sem érdemes elővenni a mobilt.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek