Almakisokos sütéshez és főzéshez: kiderül, melyiket mire használhatod

Készíts pitét, rétest, kevert sütit vagy kompótot, a receptek mellé sosincs odaírva, milyen almát érdemes használni a sütéshez, főzéshez. Sorra vettük az itthon is kapható almafajtákat, most minden kiderül.

Aki szeret sütni, bizonyára nem egyszer dolgozott már almával. A szakirodalom nagyjából 7500 különböző fajta almát különböztet meg egymástól, viszont csak ritka esetben találkozunk olyan almás recepttel, amelyben fajtaspecifikusan le van írva, milyen gyümölcsre lesz szükségünk. Csináljuk Jonagoldból, Idaredből vagy Gálából? Összeszedtük a legismertebb és legnépszerűbb almafajtákat, hogy segíthessünk neked kiválasztani, melyiket kéred a süteményedbe.

Télen különösen nagy favorit a Braeburn, akár 5-6 hónapig is tartja a formáját

Braeburn

Keményebb húsú, édeskés és savanykás ízt jó arányban tartalmazó almafajta, amely bár Új-Zélandról származik, az egész világon kedvelt gyümölcs íze, állaga és nem utolsó sorban tartóssága miatt. Ezt az almát bátran rakhatjuk pitékbe vagy tartokba, főleg akkor, ha kevésbé szeretnénk, hogy a süteményünk túl szaftos, lédús legyen.

A Fuji is nagyon sokáig eltartható almafajta, kompótnak tökéletes alapanyag

Fuji

A viszonylag kevés helyen kapható, mégis ismert japán almafajta süteményekbe és főleg kompótokba kiváló választás, sütés közben nem esik össze, így akár díszítésnek is használhatjuk, nem csak ízfokozónak.

A Gála édes, azonban könnyen kásásodik

Gála vagy Gala

Szintén Új-Zélandról származó, kevésbé savas, édes és roppanós héjú alma, amely az idő múlásával kásássá válik, inkább ajánlott salátákhoz, kompótba vagy almaszósznak, nem mellesleg kiváló cider készülhet belőle!

A Golden neve nagyon árulkodó, ez a sárgás alma az édes ízek kedvelőinek való

Golden

Ez az a sárgás-zöldes héjú, apró fekete pontokkal tarkított alma. Íze viszont nagyon édes, a héja meg egy kicsit vastag. Süteményekbe bármilyen formában ajánljuk, érdemes viszont megpucolnia annak, aki nem szereti a vastag, húsos héjat.

A lédús, savanyú Granny Smith-nek senki sem tud ellenállni

Granny Smith

Ropogós és savanyú, imádjuk, süteménybe viszont nem igazán tesszük, pedig édes almával vegyítve elképesztően finom tud lenni egy jól elkészített pitében. Ha nem is ez kell, hogy legyen a sütemény alapanyaga, egy-egy darabot néha érdemes belecsempészni az almás desszertbe.

A sárgás, napos oldalán pirosas csíkú gravensteini almát könnyen felismerheted

Gravenstein alma

A gravensteini alma viszonylag rövid ideig, szeptembertől novemberig található meg a boltok polcain, lédús, nagyon édes, viszont igencsak puha, könnyen ütődő, érzékeny almafajta, így szaftos almás süteményekbe vagy inkább almaszósznak ajánlott, önmagában fogyasztva kevésbé.

Az Idared az egyik legtovább eltartható almafajta, húsa nagyon lassan puhul

Idared

Itthon is nagyon ismert, tartósságáról és finom ízéről ismert alma, amelynek bár roppanós, lédús húsa van, kevésbé jellegzetes az íze. Fahéjas, cukrozott süteményekbe kiváló, mi azonban azt ajánljuk, ha Idaredből készítesz süteményt, mindenképpen ízesítsd a gyümölcsöt, esetleg fele-fele arányban használj egy jellegzetesebb ízű almafajtát is.

A nagy és piros Jonagoldban egyszerre érezheted a Jonathan és a Golden almák ízvilágát

Jonagold

A Jonagold a Jonathan és a Golden alma keresztezése, fényes, pirosas-sárgás, roppanós és szaftos almafajta, amit nemcsak magában imádunk enni, de süteményekben is tökéletes. Egyszerre édes és savanykás, jellegzetes íze miatt egészen biztos, hogy ez az alma sosem okoz csalódást!

Egyre kevesebb helyen kapható a Jonatán alma, Nyugat-Európában ugyanis nem sokan szeretik a savanykás gyümölcsöt

Jonathan vagy Jonatán

Erős, savanykás, jellegzetes ízű alma, ami csodásan tartja formáját sütés után is. Sajnos egyre kevesebb helyen tűnik fel, mert fája hajlamos a betegségekre, így macerás a termesztése, ráadásul hiába kedvelt gyümölcs itthon savanykás íze miatt, külföldön inkább az édes almák kelendőek.

Nyári alma

Ez a kisméretű, savanykás alma a nyári szezon egyik pitehírnöke, kiváló alapanyaga a süteményeknek. Mivel ez az alma érik meg a leghamarabb, viszonylag rövid a szezonja, ráadásul könnyen kásásodik, de amíg tart, addig nagyon szeretjük pitékbe, rétesekbe rakni.

Ha szereted a savanykás almát, nem valószínű, hogy a Starkinget igényli majd a pitéd

Starking

Viaszos héjú, piros, hosszúkás alma, íze kevésbé savas, sokkal inkább édes. Süteménybe jól illik, de ha egy kicsit savanykásabb ízre vágysz, érdemes inkább Jonathant vagy Braeburnt használni a sütibe.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?