13 almát kóstoltunk végig - ha nem tudod, melyiket válaszd, segítünk

Ha általában tanácstalan vagy a zöldségesnél, melyik almát vedd, és érdekel a többi fajta is, most segítünk. 13 fajtát kóstoltunk végig. Lett pár kedvenc.

Szöget ütött a fejünkbe, hogy mennyiféle alma létezik, ráadásul itt a szezon is, és hogy végig kéne kóstolni mindet, ami a hazai boltokban/piacokon elérhető. Nektek van kedvencetek? Legtöbben biztos meg tudtok nevezni 1-2 fajtát, de vajon mi van a többivel? Ti tudjátok, melyik a kásás, melyik a savanyú, melyik az igazán édeskés? Mi most 13-félét szedtünk össze, és kóstoltunk végig. Természetesen a teszt teljesen szubjektív, hiszen van, aki például utálja, ha valami arccsavaróan savanyú, van, aki viszont odáig van tőle, az alap jellegzetességek feltérképezése miatt azonban hasznos lehet a kóstolásunk!

A vakteszt során öten voltunk, az almákat gerezdekre vágva kóstoltuk - véleményünk nem szakértői vélemény.

Íme az almák a kóstolás sorrendjében:

NYÁRI PIROS

Külső jegyek: piros, sárga húsú, illatos, szép külső, és nem is barnult meg a levegőn

Ízélmény: a harsogó, kemény, édeskés, kevés savanykás utóízű, nagyon finom, "gyermekkorom almaíze" jelzőket kapta. Imádtuk.

RED CHIEF

Külső jegyek: szép vérvörös, nagyon vastag, fehér pettyes héjú, zöldes húsú, friss illatú

Ízélmény: kemény, picit kásás, ezért reszelve még jobban el tudjuk képzelni, kicsit édes, ress, nem annyira intenzív almaízű

Almás sütik:

JONAGORED

Külső jegyek: halvány piros, fehér pettyes, fehér húsú, édeskés illattal

Ízélmény: puha, kásás, kicsit savanykás-ecetes mellékízzel, ezt nem annyira szerettük

JONARED

Külső jegyek: kicsi, világos húsú, fényes, sárgás-pirosas héjú, "olyan, mint Hófehérke almája"

Ízélmény: igazi almaíz, meglepően savanykás, finom, kemény, roppanós, nyárias ízű

GOLDEN

Külső jegyek: zöld, barna pöttyös vastag, nehezen vágható héj, enyhe illattal

Ízélmény: kicsit kásás, semleges, savanykás, de nem érezni saját, egyedi almaízét, semmilyen

Almás finomságok:

NYÁRI ZÖLD

Külső jegyek: szép sárgás homogén szín, de már az állaga sem tetszett nekünk

Ízélmény: nagyon kásás és puha, fás ízű, szétesik a szánkban, íztelen, nem almaízű

GRANNY

Külső jegyek: erős almazöld szín, waxos, rücskös héj, savanykás illat

Ízélmény: kőkemény, roppanós, fogcsikorgatóan savanyú, mégis irtó finom

STARKING

Külső jegyek: ránézésre is felismerhető,

Ízélmény: halvány piros, waxos héj, klasszik starking kinézet, cola-alj

Ízélmény: édes, puha húsú, kásás, jellegzetes starkingíz - vagy szereti az ember, vagy nem

GÁLA

Külső jegyek: seszínű, sápadtabb, sárgás-pirosas héjú, zuzmós állagú, puhább héjú

Ízélmény: a puha, kásás, nem túl savanyú, vastag héjú, íztelenebb, "semmi extra" jelzőket kapta* (mikor megtudtuk, hogy gála, meglepődtünk, hiszen általában nagyon szeretjük, és kifejezetten kemény húsú, nem kásás, savanykás almának tartjuk)

Láttad?

15-féle kukoricakonzervet teszteltünk - vajon kiszámítható lett az eredmény?

PINK LADY

(az egyetlen, ami jóval drágább, mint a többi alma, 300 Ft/db volt a Fény utcai piacon)

Külső jegyek: különleges, rózsaszínes-sárgás héj, illatos

Ízélmény: puha húsú, édes, cukorkás mellékízzel, finom, más, mint a megszokott almaíz

IDARED

Külső jegyek: pirosas-sárgás szín, deres, waxos héj

Ízélmény: friss üde, finom, egészségízű, őszi almaíz, házisütis - nagyon pozitív jelzőket kapott

JONATHÁN

Külső jegyek: csíkosabb, sárgásabb, waxos héj

Ízélmény: finom, enyhén savanykás íz, semlegesebb, és mégis finom - kedveltük

MUTSU

Külső jegyek: szinte virítóan zöld, illatos, parfümös, igazi zöldalma

Ízélmény: roppanós, frissítő és savanyú, olyan erős almaíze van, mintha almaaroma lenne, istenien fanyar - ezt mindenki nagyon szerette

Mi mihez ajánljuk őket:

Magyaros reszelt almás pitékhez: szaftos almákat ajánlunk hozzá, amik azért jól is reszelhetők, nem túl kásásak, de nem is túl kemények és savanyúak (ilyen pl. az idared, jonagold, jonared, red chief, jonathan...)

Angol apple pie típusú, nagyobbra kockázott töltelékű pitékhez: keményebb húsúak (pl.: nyári piros, jonathán, idared, jonagored)

Salátákhoz: ez teljesen szubjektív, mivel itt nem főzzük az almákat, mehet bele a kedvenced - mi a savanyú zöldalmákat ajánljuk leginkább!

Rétesek: inkább a keményebb, nem túl szaftos almát ajánljuk, mert eláztathatja a tésztát.

A kásásabb almákat tehetitek krémlevesekbe, almapürékbe vagy almaszószokba.

Pontozásunk alapján ez a 3 lett a kedvencünk:

*az első helyen holtverseny alakult ki

1. Mutsu

1. Nyári piros

2. Jonared

3. Idared

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk