4 kedvencünknek is búcsút inthetünk a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás sok mindenre kihat, többek között a mezőgazdaságra is, ami miatt előfordulhat, hogy el kell búcsúznunk néhány alapanyagtól is.

A globális felmelegedés már most a megszokott klímaviszonyok megváltozását okozza világszerte, ez pedig nemcsak az élővilágra, de a mezőgazdaságra is nagy hatással van. A változások miatt könnyedén előfordulhat, hogy lesznek olyan alapanyagok, amiktől el kell búcsúznunk.

Kávé

A kávétermesztés hatalmas bajban van egy levélrozsda nevű gombás betegség miatt, ami Latin-Amerikában ütötte fel a fejét, a fokozatosan emelkedő hőmérsékletnek köszönhetően pedig egyre nagyobb pusztítást végez a kávéültetvényeken.

Azonban nem csak emiatt kell aggódniuk, ugyanis az időjárás változása miatt egyre kevesebb olyan terület áll rendelkezésre, amelyen lehetséges a kávétermesztés. Néhány becslés szerint Afrikában 2080-ra 65 százalékkal zuhan vissza a kávétermesztő területek mérete.

Csokoládé

A kakaóbab is nehéz helyzetben van, hiszen nagyon különleges körülményekre van ahhoz szüksége, hogy megteremjen. Többek között egyenletes hőmérsékletre, magas páratartalomra, bőséges esőre, nitrogénben gazdag talajra és szél elleni védelemre van szüksége, így szinte csak esőerdőben termeszthető. Az előrejelzések szerint azonban a kakaótermesztő területeken 2,1 fokkal nőhet a hőmérséklet 2050-re, ami drasztikusan csökkenti a termőterületek nagyságát, így a csokoládé luxustermékké válhat.

Avokádó

A hirtelen népszerűvé váló avokádó is veszélybe kerülhet részben pont azért, mert ilyen népszerű. Mivel ugyanúgy monokultúrában termelik, mint a banánt, a biodiverzitás nélküli területeken könnyebben rátalálnak a betegségek és a kártevők, éppen ezért a termelők sok vegyszert használnak, ami bemosódik a talajba.

4 alapanyag, amitől lehet, el kell búcsúznunk a klímaváltozás miatt

Bor

Sajnos nem kizárt, hogy bizonyos szőlőfajtáktól is el kell majd búcsúznunk, így előfordulhat, hogy a bor is áldozatául esik a klímaváltozásnak. Már most egyre magasabbra ültetik a szőlőtőkéket, 2050-re pedig 73 százalékkal csökkenhet a szőlőtermesztésre alkalmas területek nagysága.

Forrásunk volt.


Még több a klímaváltozásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.