3+2 alapanyag, amit Amerikában ha akarsz, sem tudsz kikerülni

Egyre több vendéglátóhelyen nyitnak a vegán fogások irányába, a mai fő receptünk is egy minden igényt kielégítő növényi alapú recept lesz, de nézzük az összes menő hozzávalót!

Valóban sok vegán étterem nyílik, az egyik legizgalmasabb a The Butcher’s Daugter, ami idáig csak New Yorkban üzemet, de most átköltöztek a nyugati partra, és Los Angelesben is élvezhetjük izgalmas (amerikai) fogásaikat.

Azonban a steaket, a hamburgert, a sült krumplit és a lazacot senki sem meri levenni az étlapjáról, az amcsi közönség ugyanis ezek nélkül elképzelhetetlennek tartja a napi étkezését, főleg egy kisebb városban.

Az éttermeknek pedig így is elég nehéz a helyzetük, több mint 110 ezer egység zárt be Államok-szerte, a legtöbben a fennmaradásukért küzdenek. Ottjártunkkor mi is szomorúan szembesültünk azzal, hogy korábbi kedvenceknek hűlt helyét találtuk. Lássuk a most legtipikusabb amerikai fogásokat, alapanyagokat!

Padlizsán

Az egyik általunk is jól ismert és használt zöldséggel, a padlizsánnal kezdjünk a sort, ehhez hoztam is egy könnyű és gyors receptet. Nem meglepő, hogy ázsiai ízvilágú a választott, a legtöbb fogás az étlapokon keleti-fúziós vagy mexikói ihletésű, ahogy a népesség is ebbe az irányba bővül a nyugati oldalon. A Hawaii-szigeteken pedig a legtöbb turista Japánból érkezik, így az ő igényiekre alakítják a kínálatot. Ezt a misoval grillezett padlizsánt Oahu szigetén kóstoltuk. Ott tofuval, shimei gombával és karamellizált shalottával tálalták, de ez az édes-sós, umamigazdag fogás, olyan hatalmas ízbomba, hogy szerintem a legjobb a sima párolt jázminrizzsel. Zöldbab, edame, sima zöldsalátával, vagy megforgatva a rendszert, köretként egy szelet hal vagy hús mellé is adható. Az adag egyik felét amerikai változatban, kevés nagyúr mogyorókrémmel kevert misopasztával készíthettem.

*A képen a felső padlizsánon láthatjátok, hogy másként sült, igen, vigyázat, a mogyoró gyorsabban megéghet a grill alatt!

Tudtad?

Ha megmarad egy kis bekevert misopaszta, a hűtőben sokáig eláll, sima rizshez is keverheted, vagy más zöldségeket is grillezhetsz vele, a zeller és a kelbimbó nagyszerű alanyok még!

Kelbimbó

Frissen, vékonyan szelve salátába kínálják a legtöbb helyen, de pirítva, meleg salátába vagy köretként is felszolgálják. Mi sütve fetával és rozészőlővel próbáltuk, egy nagyszerű marokkói, zöldfűszeres öntettel nyakon öntött formában, mondanom sem kell, azóta minden nap újra és újra eszembe jut!

Fodros kel

Ennek majd egy külön fejezetet szentelek itt a Nosaltyn. Most nem kaptam ugyanis, a piacon nem volt a pult alattról sem. Jön itt majd egy szuper, meleg saláta nagyszerű öntetekkel, és tésztaszószba is belekeverem. Addig itt nézzétek meg, hogy készíthettek fodroskel-chipszet otthon, ez a kedvenc egészséges nassolnivalóm, remélem, nektek is bejön majd. Ide kattintva egy sütőtökösgnacchi-receptet is találtok, amire dióval és parmezánnal kerül a szuperélelmiszernek kikiáltott zöld levélzöldség.

Avokádó és csicseriborsó

Ezeket most egy energiabomba salátában mutatom meg nektek, de minden formában fellelhetők még. Csicseriből az előételeknél biztosan találunk hummuszt, itt a salátában sütve láthatjátok, így különben snackként is fogyasztható. Avokádót amibe csak tudnak, tesznek: reggelinél smoothie-ba, buggyantott tojásos croque madame-ra vagy más szendvicsre, délután hamburgerbe, bagelbe, egész nap pedig salátákba. Ez a friss, vágott saláta a két említett finomságon kívül római salátát, kevés sajtot, tojást, mandulát tartalmaz, melyen az ecetes hagyma a rózsaszínű korona.

Fotók és receptek: Bagdi Gréta / Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több különleges receptcsoda itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek