9 ikonikus szakácskönyv, ami a te könyvtáradból sem hiányozhat

Rengeteg szakácskönyv jelenik meg manapság, sok közülük igen színvonalas, de van néhány olyan alapmű, aminek minden gasztrorajongó polcán ott kell lennie. Ezekből hoztunk most kilencet.

Legutóbb egy magyar szelekciót készítettünk nektek, amiben azokat a hazai szakácskönyveket gyűjtöttük össze, melyek szerintünk igazi alapműveknek számítanak a konyhában, következő válogatásunkban viszont jöjjenek a kihagyhatatlan nemzetközi szakácskönyvek:

Ikonikus szakácskönyvek, melyek a te otthonodból sem hiányozhatnak

Samin Nosrat - Salt, Fat, Acid, Heat: Mastering the Elements of Good Cooking

A címben szereplő négy elem a főzés négy alappillérére utal, így előre jelzi, hogy ez egy olyan mű, ami egészen az alapoktól segít elsajátítani a főzés tudományát, hogy ne csak egy-egy receptet tudj lemásolni, hanem intuitív módon közelíts az ételekhez. A könyv tartalmazza például a tökéletes rántotta elkészítésének technikáit, így remek útmutatóként szolgál a kezdőknek, de amiért évtizedek múlva is klasszikusként emlegetik majd, az az, hogy még a haladóknak is segít, hogy magabiztosabbak legyenek a konyhai kísérletezéseik során. Például, ha azt hitted, hogy megsózni az ételt egy szimpla feladat, nincs benne semmi titok, akkor érdemes megnézned Nosrat tippjeit a témában: próbáld ki rétegezni a különböző sófajtákat, kísérletezz azzal, hogy a főzés mely fázisában teszed bele az ételbe, merd felfedezni az ásványi anyag különböző tulajdonságait és hatásait.

Só, zsír, sav, hő - A jó főzés négy eleme

Julia Child – Mastering the Art of French Cooking

Sokak talán a 2009-es Julie és Julia című filmben hallottak először Julia Childról, pedig egy igazi ikon volt a gasztronómiában, és amikor 1961-ben megjelent a könyve, igazi újdonságnak számított, ami közelebb hozta az addig komplikáltnak, elérhetetlennek és drágának tartott francia konyhát az emberekhez. A filmből kiderült, hogy a receptek egy része végtelenül bonyolult – például élő homárral kell megküzdeni hozzájuk - , ugyanakkor vannak benne otthon is kivitelezhető fogások is. Lassacskán jön a tavasz, így például remek szolgálatot tehet majd receptje a spárga elkészítéséhez, ami mellé pedig jól passzol a Filet de Poisson Poché au Vin Blanc, vagyis egy egyszerű halétel fehér borban.

Julia Child – Mastering the Art of French Cooking

Hugh Fearnley-Whittingstall - The River Cottage Cookbook

River Cottage nevét mindenki ismeri, aki az elmúlt húsz évben érdeklődött a gasztronómia, vagy legalábbis a gasztro főzőműsorok iránt. Hugh Fearnley-Whittingstall még azelőtt kezdte el terjeszteni a friss, szezonális és termelői alapanyagok igéjét, mielőtt az berobbant volna a köztudatba, ezáltal, és barátságos, pozitív személyiségével egy egyedi színfoltot képviselve a főzőműsorok steril konyhákba száműzött világában. Mielőtt a farm to table megközelítés elterjedt volna, Fearnley-Whittingstall azt akarta megmutatni az embereknek, hogy nem is olyan nehéz a saját élelmüket megtermelni, és hogy a falusi gazdaélet nemcsak nyűg, hanem élvezet is lehet – pláne a végén elfogyasztani az eredményét. Ebben a nagyon brit könyvben megmutatja, miként kell szedret termeszteni, angolnát fogni – mondtuk, hogy nagyon brit – és malacot nevelni, hogy aztán elegáns, letisztult receptek formájában elfogyasztásra kerüljenek. A The River Cottage Cookbook arra emlékeztet, hogy ami a tányéron elénk kerül, azok nemcsak ételek, hanem a természet körforgásának részei, akárcsak mi, emberek.

Hugh Fearnley-Whittingstall - The River Cottage Cookbook

Marcella Hazan - Essentials of Classic Italian Cooking

Itt kicsit csalunk, mert gyakorlatilag két könyvről van szó egyben, Marcella Hazan The Classic Italian Cookbook és a More Classic Italian Cooking című köteteiről. A lényeg azonban az olasz konyhaművészet, ami túlmutat a paradicsomos tésztán és a húsgolyókon. Hazan volt az, aki megismertette a világgal a különböző formájú tészták és szószok párosításának elvét, és akinek köszönhetően a balzsamecet világszerte elterjedt. Na persze paradicsomszósz is szerepel a könyvben, na de milyen az a paradicsomszósz! Négy összetevős, elképesztően egyszerű, ugyanakkor függőséget okoz.

Dorie Greenspan - Baking: From my House to Yours

Ha már szóba került Julia Child, akkor a desszerteknél nem is lehet mást szerepeltetni a listán, mint Dorie Greenspant, akivel többször együttműködtek. Dorie stílusa elbűvölő és magával ragadó, de a kedves jegyzetek senkit se tévesszenek meg, a receptek igenis vérkomolyak. Ha arra van szükséged, hogy egy torta vagy keksz működjön, akkor nyugodtan csapd fel a Bakinget, mert bombabiztos mind a háromszáz recept. Oh bizony, a Baking nagyon is átfogó, és sütés és desszert címszó alatt nemcsak süteményeket vonultat fel, hanem a reggeli fogásoktól át mindent. Bár számos kollaborációja volt például Julia Childdal, Pierre Herme-vel és Daniel Bouluddal, de a legjobb dolgok mindig abból sültek ki, ha Dorie magának írt. Egyedül a kenyérsütés maradt ki a könyvből – briós, kekszek és gyors kenyerek azonban vannak a kötetben -, ezt leszámítva azonban tényleg a legátfogóbb könyv a témában, ami a piacon elérhető.

Dorie Greenspan - Baking: From my House to Yours

Pasta Grannies: The Official Cookbook: The Secrets of Italy's Best Home Cooks - The Secrets of Italy's Best Home Cooks

Rengeteg szakácskönyv van, amit nagynevű séfek és a gasztronómia úttörői írtak, de a mindennapokban alkalmazott és jól bevált recepteknek, fortélyoknak mégiscsak a nagymamák az őrzői. Ezt a szájról szájra öröklődő tudást foglalták most egy könyvbe, így akárki olyan tésztákat tud készíteni, mint az olasz nagymamák. YouTube-csatornaként indult a kezdeményezés, ami az ő értékes tudásuk megőrzését tűzte ki célul, végül pedig igazi házias olasz recepteket felvonultató kötetként öltött testet a valóságban, hogy te is bármikor olasz hangulatot varázsolhass a konyhádba.

The Silves Spoon Classic

Eredetileg 1950-ben adták ki a könyvet Olaszországban – a kötet a Domus nevű milánói építészeti és dizájnmagazin mögött álló Phaidon céghez köthető. Olaszország kultúrájának meghatározó részét adják az ételek, amelyek az ősi hagyományokat vegyítik a modern innovációkkal, a kötettel pedig arra vállalkoztak a szerzők, hogy mintegy gasztronómiai lexikonként összegyűjtik az ország különböző tájainak jellegzetes ételeit. Csak rizottóból 23 fajta szerepel a könyvben, emellett a milánói minestronétól a szicíliai tőkehalon a római saltimboccáig változatos fogásokat vonultat fel a mű, amely minden mediterrán lelkületű hobbi- vagy profi szakács könyvtárában ott kell, hogy legyen.

Yotam Ottolenghi: Flavour

A Flavour nemcsak azért érdekes, mert egy húsmentes fogásokra fókuszáló könyv, amit kizárólag vegetáriánusok és vegánok (is) forgathatnak. Az Ixta Belfrage-zsal közösen írt könyv útmutatóként szolgál, elmagyarázza, hogy miként működnek az ízek, és segít eligazodni az előkészítés, párosítás, fűszerezés útvesztőiben, amiknek révén egy egyszerű zöldségből is igazán gazdag fogás lehet. A tofuvariációktól a tésztaételeken át a receptek mindegyikében megvan az az ottolenghis csavar, ami ellenállhatatlanná teszi a fogásokat.

Jamie Oliver: Cook with Jamie

A pucér brit szakácsként vált híressé, a lázadó fiatalból azonban hamar az egyik legelismertebb név lett a szakmában, számos főzőműsort készített, és nem titkolt célja, hogy tudatosabbá nevelje az embereket a táplálkozás terén. Tucatnyi szakácskönyve jelent meg, volt amelyik a gyorsan elkészíthető ételekre fókuszált, mások a superfoodokra, de az olasz gasztronómia sem úszta meg, hogy Jamie Oliver ne dolgozza fel. Itt most mégis egy régebbi, 2007-es könyvét szerepeltetjük, amelyet Jamie legjobbjának tartanak, ráadásul valóban egy alapmű, amiben a 175 kreatív recept mellett szó esik a szükséges konyhai eszközökről és alapvető technikákról, amelyek segítenek egy magabiztos tudást elsajátításában, hogy aztán a honeycomb cannellonitól a vajas kekszig mindent könnyűszerrel el tudj készíteni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a régebbi könyvajánlók is érdekelhetnek:


Forrásaink voltak

Képek forrása

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek