Villámgyors paradicsomszósz Jamie-től

Nagyon régóta kerestem egyszerű, ugyanakkor nagyon finom, gazdag ízvilágú paradicsomszósz receptet. Végre megtaláltam,  nincs megállás, tészta tészta után jön majd!

Jamie paradicsomszósza tagliatellével recept

Jamie természetesen - 100 recept a kertemből című könyvét nemhiába imádom - és mit ad isten, az áhított szósz leírását is itt találtam meg! Tudjátok, arra a harsogóan piros, deklaráltan extrán fokhagymás, friss bazsalikomos sűrű gyönyörre gondolok, amit pizzára, tésztára egyaránt lehet kenni. Pluszpont, hogy a mániámnak is hódolhatok, miszerint a bolti késztermékek helyett mindent otthon szeretek inkább megcsinálni. Ebben a szószban az a jó, hogy le is lehet fagyasztani, szóval akár háztartásinál nagyobb mennyiségben is okos ötletnek tűnik előre legyártani, hogy aztán bármikor elő lehessen kapni hétköznap egy vacsorához.

Friss paradicsom híján mostanság csak a konzerves kiszerelésekre hagyatkozhatunk, abból is a lucullus a nyerő, mert ez viszonylag kevés nedvességet tartalmaz, így könnyebben fogunk belőle sűrű feltétet főzni. Jamie az ominózus könyvben amúgy pizzatésztára is verhetetlen recepttel szolgál: kipróbáltam, működik, sőt, az ehhez tartozó calzone recept is tökély, hiszen hús nélkül is annyi íz van benne, hogy eszembe se jut sonka vagy kolbász után áhítozni.Az olasz konyha egyébként is végtelen egyszerűségével és csodás, impulzusszerűen felépülő menüjeivel nyűgöz le - tudjátok, amikor valaki olyan olaszosan főz, hogy az nem csak az ízekre, hanem a konyhában tanúsított könnyedségre, spontaneitásra is vonatkozik - Jamie számos olyan receptet is sorra vett a könyvében, melyekre ez a hangulat jellemző. Emellett az egész írás felfogható amolyan kertészeti tanácsadónak is: Jamie ugyanis részletesen beszámol arról, hogyan termeszti meg saját kertjében a zöldségeket, gyümölcsöket. Ezt nagyon fontosnak tartja. További okosság, hogy rengeteg tipp érkezik tőle vadhúsok elkészítésére is.

Mindenesetre az olasz konyha egyik alapköve mindenképpen a paradicsomszósz, így jó ideje már az én konyhámé is: ezt a receptet pedig még biztos, hogy rengetegszer fogom alkalmazni. Ja, és hogy mi lett a szósz sorsa? Mivel sűrű a feltét, ezért arra gondoltam, hogy tagliaetellét főzök hozzá, amúgy is az a kedvencem, és pont volt még kéznél darált marhahús - ezt sóval és borssal jól megpirítottam.

Tipp

Hogy ne legyen annyira egyhangú, akadt még egy kis bébispenót a közelemben, a vége előtt pár perccel még ezt is belefőztem a szószba. Végezetül reszeltem kis parmezánt is a tetejére - igen jótékonyan hatott. Jó étvágyat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

5 tipp, hogyan használd fel a mandarin héját

A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!

Balogh Lilla

További cikkek