13 életmóddal kapcsolatos könyv, aminek nem csak az egészségtudatos emberek örülnek

Ki ne szeretne karácsonyra könyvet kapni? Különösen akkor, ha igazán hasznos dolgokat tudhatunk meg belőle, vagy éppenséggel fantasztikus egészséges recepteket próbálhatunk ki általa.

Az idei karácsonyi ajándékokat érdemes online beszerezni, hogy elkerüljük a más emberekkel való érintkezést. Persze így most nem kérhetsz segítséget az eladóktól, milyen könyvet vegyél az egészségtudatos barátodnak, családtagodnak vagy esetleg saját magadnak. Sebaj, mert mi itt vagyunk, és segítünk! Összeszedtük a legjobb újdonságokat, amelyeknek minden egészségfan örülne, ha a fa alá kerülne.

Szarvas Nikolett Diána: Természetgyógyász a családban

Fotó: Simon Gábor

Ez a könyv minden anyuka számára mentőöv lehet, ha betegek a gyerekek. A kötetben az okleveles fitoterapeuta és Bach-virág-terapeuta házi megoldásokat mutat be: legyen szó csecsemőkori hasfájásról, fogzásról, alvási nehézségekről, immunerősítésről, nátháról, torokgyulladásról, mindhez találunk olyan gyógynövényes praktikát, melyet mi magunk is biztonsággal kipróbálhatunk. Emellett testi-lelki gondjainak kezelésére vonatkozóan is okos tanácsokkal lát el. Bár a gyógynövényeknek több idő kell ahhoz, hogy kifejtsék hatásukat, sokkal kíméletesebbek, és kevesebb a mellékhatásuk is. Bátran próbáljuk ki a könyvben leírt praktikákat és recepteket, ha valaki nem érzi jól magát a családban.

3 799 Ft

Kiadó: SCOLAR KIADÓ KFT.

Flexitáriánus étrend

Fotó: Simon Gábor

Ha tervezed az életmódváltást 2021-ben, és szeretnéd kicsit csökkenteni a húsfogyasztásodat, de nem akarsz teljesen lemondani az állati eredetű ételekről, akkor a flexitáriánus étrendet neked találták ki. Alapvetően ez egy növényi alapú étrend a húsfélék és tejtermékek teljes kizárása nélkül! Ez a könyv segít abban, hogy könnyedén átállj erre az életmódra – rengeteg fantasztikus receptet találsz benne, amit bármikor átalakíthatsz, és akár hússal, hallal vagy tejtermékkel is gazdagíthatsz, ha éppenséggel arra vágynál.

4 720 Ft

Kiadó: HVG Könyvek

Asa Simonsson – Fermentáljunk!

Fotó: Simon Gábor

Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb gasztrotrendjei közé sorolható a fermentálás. Pár hozzátevővel nem csupán meghosszabbíthatjuk a hozzávalók élettartamát, és fokozhatjuk a bennük lévő természetes ízeket, de egyben emészthetőbbé is tehetjük őket. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen kezdenek el kísérletezgetni ezzel az eljárással. Ha te is szeretnéd profi szintre emelni a tudásodat, akkor hasznos lehet ez a könyv a polcodon, különösen akkor, ha szeretnél a savanyú káposztán túllépni. Ez a részletes, praktikus könyv azt is megmutatja, miként tudunk fermentálással különféle savanyúságot, kimchit, lekvárt, kefirt, kombuchát, magsajtot és kovászos kenyeret készíteni. Inspiráló és informatív útmutató, tele egyszerű és sikerre vezető tanáccsal és gyönyörű fényképekkel.

5 700 Ft

Kiadó: Csipet kiadó

Rubin Eszter: Hisztaminintolerancia szakácskönyv – Alacsony hisztamintartalmú, glutén-, tej-, szója-, kukorica-, cukor- és édesítőszer-mentes receptek

Fotó: Simon Gábor

Rubin Eszter saját tapasztalatait alapul véve alkotta meg ezt a hiánypótló kötetet. Az író, gasztronómus könyve az első magyar nyelven megjelenő, alacsony hisztamintartalmú recepteket tartalmazó receptgyűjtemény. Ez a kötet nemcsak a hisztaminintoleranciában, de az összetett táplálékallergiában érintetteknek is óriási segítséget nyújt. A receptekhez Kulcsár Angéla funkcionális táplálkozási szakértő írt tudományos alapokon nyugvó kommentárt. Ez a könyv pedig csak a kezdet, ugyanis már a könyv második kötete is kapható, a 63 vadiúj recept mellett a hisztaminintolerancia tüneteiről és kialakulásáról, a feltárásához szükséges vizsgálatokról, valamint a gyógyuláshoz vezető út fő fizikai és lelki pilléreiről is szó esik.

3 399 Ft

Kiadó: Jaffa Kiadó

Mariëtte Boon - Liesbeth van Rossum: Mindent a testzsírokról

Fotó: Simon Gábor

Ha az újévi fogadalmaid közt szerepel, hogy életmódot váltasz, és leadsz pár kilót, akkor mindenképpen érdemes beszerezned ezt a kiadványt. Ez a könyv lerántja a leplet testünk létfontosságú szervéről: a zsírról (bizony, a zsír egy szerv!). Rengeteg tévhit övezi ugyanis, sokan hiszik például, hogy csak a túlzott evés és a kevés testmozgás áll a gyakori elhízás hátterében, ez azonban messze nem igaz. A legjobb pedig, hogy mindezt nagyon szórakoztatóan és érthetően tálalja a két szerző. Kötelező olvasmány mindazoknak, akik tudni szeretnék, hogyan érhetik el egészséges testsúlyukat, illetve hogyan tarthatják meg azt okosan és effektíven.

3 999 Ft

Kiadó: SCOLAR KIADÓ KFT.

Mezei Elmira: Immunerősítő ételek

Fotó: Simon Gábor

Miféle tápanyagok szükségesek ahhoz, hogy megnöveljük ellenálló képességünket? Milyen ételek segíthetik a vírusok leküzdését? Nos, ebben könyvben Mezei Elmira megválaszolja ezeket a kérdéseket: a legjobb, ha mindenre felkészítjük a szervezetünket, hiszen annál könnyebben veszi fel a harcot a különböző betegségekkel szemben. Ez a receptgyűjtemény azokra a friss és természetes alapanyagokra helyezi a hangsúlyt, amelyek jótékony tápanyagokkal látják el egész szervezetünket.

3 399 Ft

Kiadó: Jaffa Kiadó

Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta – Kedvencek könnyebben – Életmódkönyv

Fotó: Simon Gábor

Ha birtokodba kerül ez a kiváló receptgyűjtemény, akkor nemcsak sikeres lesz a diétád, de sanyargatnod sem kell majd magadat. Vrábel Krisztina a legfinomabb hazai ételeket alakította át úgy, hogy jellegükből ne veszítsenek, ellenben kalóriatartalmuk alacsonyabb legyen a megszokott elkészítési módhoz képest. Az összetevőket is nagyon gondosan válogatta össze, hogy azok megfeleljenek az inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek ajánlott 160 grammos szénhidrátdiéta alapelveinek. Felejtsd el a koplalást, ha fogyni szeretnél!

4 655 Ft

Kiadó: Central Könyvek

Gajda Zoltán - Soltész Erzsébet: A rost jó

Fotó: Simon Gábor

Az utóbbi időben egyre többször hangzik el a szakértőktől: fontos, hogy megfelelő mennyiségű rostot fogyasszunk! Hogy miért? Erre egy egész könyvnyi választ kapunk ebben a hiánypótló kiadványban. Soltész Erzsébet és Gajda Zoltán célja az, hogy elindítsanak egy új fogalommal jelölt irányzatot, a rosttudatos táplálkozás trendjét, ehhez pedig minden tudnivalót megadnak: gyakorlati tanácsokat az élelmirost-források kiválasztásához, útmutatót a termékjelölések értelmezéséhez, tippeket az otthoni sütés-főzéshez. A 60 recept egyaránt tartalmaz hagyományos és újszerű fogásokat is.

6 490 Ft

Kiadó: BOOOK KIADÓ KFT

Ambrus Éva: Válogatós gyerekek

Fotó: Simon Gábor

Szinte minden gyerek életében eljön az a pont, amikor kicsit finnyás lesz. Ebből a könyvből kiderítheted, hogy gyermeked valóban válogatós-e, vagy csupán odafigyel teste szükségleteire. Ideje, hogy egy kicsit több időt szánj megfelelő étkezési szokásainak kialakítására, hiszen, ha válogatós a pici, akkor ez elengedhetetlen. Most megismerhetsz pár praktikát és rengeteg gyerekbarát receptet, ami a segítségedre lehet abban, hogy a gyerek rendesen egyen, és ne utasítson el bizonyos fogásokat.

4 170 Ft

Kiadó: BOOOK KIADÓ KFT

Dela Kienle: A világ műanyag nélkül

Fotó: Simon Gábor

A műanyag borzalmas károkat okoz, különösen azért, mert 40 százalékát csak egyszeri csomagolásra használjuk. A helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy csak közvetlen környezetünkben - mondjuk a Duna bizonyos szakaszain - több műanyagmorzsa található, mint kishal... De mégis mit tehetsz azért, hogy javíts ezen? Ebben a könyvben számtalan fontos adatot találsz, és jó néhány könnyen megvalósítható ötletet is a műanyag által okozott károk felszámolására, valamint arra, hogyan kerüld el a felhasználását.

1 499 Ft

Kiadó: SCOLAR KIADÓ KFT.

Victoria Chown - Kim Walker: Természetes orvosságok kézikönyve

Fotó: Simon Gábor

Szeretnéd a család betegségeit természetes házi kúrákkal orvosolni? Tekints be a gyógynövénytan alapjaiba, és tanulj meg olyan klasszikus házipatika-recepteket, amelyekkel gyógyíthatod a köhögést, a lábficamhoz hasonló egyszerű, hétköznapi bajokat, illetve az olyan összetettebb állapotokat, mint a szorongás, az álmatlanság vagy éppen az akné.

4 749 Ft

Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.

Szabó Adrienn: Magyar superfood

Fotó: Simon Gábor

A legnépszerűbb superfoodokról biztosan te is hallottál már, ilyen például a gojibogyó, az avokádó vagy a tengeri moszat is. Azt már azonban kevesen tudják, hogy Magyarországon is rengeteg szuperélelmiszer fellelhető. Szabó Adrienn összegyűjtötte azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és olajos magvakat, melyek szupererővel rendelkeznek. Dietetikusként hitelesen mutatja be tápanyagtartalmukat, egészségünkre gyakorolt pozitív élettani hatásukat és változatos konyhai felhasználásukat. A szerző ráadásul abban is segít, hogy milyen fantasztikus recepteket készíts belőlük.

5 690 Ft

Kiadó: BOOOK KIADÓ KFT

Iklódi Dóra: Cukormentes édességek

Fotó: Simon Gábor

Iklódi Dóri, a Wander Food Wonder bloggere 53 népszerű receptet álmodott újra úgy, hogy az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel küzdőknek is kedvezzen. A szerző olyan finomságokat mutat be – egészen a piskótáktól kezdve a pitéken, tortákon, édes és sós aprósüteményeken át a krémekig és lekvárokig – , amelyek amellett, hogy hétköznap és ünnepnap is megállják a helyüket, kellő nosztalgiával a nagyi jól bevált receptjeit is megidézik. Dóri minden recept végén egy extra tippet is ad, továbbá feltünteti az adott édesség energia-, szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalmát is.

4 740 Ft

Kiadó: BOOOK KIADÓ KFT

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Mit érdemes tudni a köménymagról?

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza.

Jenei Gréta

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!