17 gyönyörű gasztronómiai könyv karácsonyra, amivel meglepheted szeretteidet

Idén is összegyűjtöttük az elmúlt időszakban kiadott legérdekesebb, legszínesebb és legszebb gasztronómiai könyveket. Vigyázat, könnyen lehet, hogy végül magadat ajándékozod meg velük!

Idén sok ember nem az áruházi boltokat járva, hanem az interneten szerzi be és rendeli meg a karácsonyi ajándékokat. Könyvek esetében így még nehezebb eldönteni, melyik a tökéletes választás, nem tudunk belelapozni, elveszni a gyönyörű, színes és ínycsiklandóan tökéletes képekben.

Azért, hogy egy kicsit megkönnyítsük a dolgodat a tökéletes ajándék kiválasztását illetően, összegyűjtöttünk 17 idén megjelent gasztronómiai könyvet, amelyeket bátran tehetsz a fa alá karácsonykor.

Gennaro Contaldo: Olasz ételek gyorsan – Könnyű és finom fogások, kevesebb, mint 40 perc alatt

Az olasz ételek kedvelői imádni fogják Gennaro Contaldo könyvét, melyben 90 igazi olasz fogás receptje található meg könnyű, jól érthető instrukciókkal. Az olasz séf semmit sem bízott a véletlenre, segítségével megismerhetjük a legjobb olasz alapanyagokat, ráadásul nagyon kedves, könnyed és közvetlen hangnemben magyarázza el nekünk, hogyan érdemes tökéletesítenünk olasz konyhai tudásunkat.

Megvásárolható: 4 720 Ft; HVG Könyvek

Harmath Eszter: KarantÉNkonyhám

A könyv írója, Eszter egy négyéves és egy egyéves gyermekkel maradt otthon a tavaszi karantén idején, sok más emberhez hasonlóan ekkor kezdett el ő is újfajta ételekkel kísérletezni a konyhában, új recepteket megálmodni, alkotásait pedig - fotós révén - meg is örökítette az utókornak. Nagyjából így történhetett, hogy az év végén megjelent saját receptes könyve, a KarantÉNkonyhám, amely könnyed stílusban megfogalmazott gyors és egyszerű recepteket ajánl, mert főzni egyáltalán nem nagy ördöngösség!

Megvásárolható: 3990 Ft; Cerkabella Könyvkiadó

Bernáth József: Magyar bisztrókonyha

Az elismert magyar séf gyorsan elkészíthető magyaros recepteket mutat meg nekünk legújabb könyvében, leírásaiból és módszereiből pedig nem hiányozhat a precizitás és a részletesség, valamint egy-két rafinéria, amitől még különlegesebb és ízletesebb lesz az étel. Külön kiemelnénk a receptek előtt olvasható apró történeteket, sztorikat is, melyek még nagyobb kedvet adnak nekünk ahhoz, hogy elkészítsünk egy-egy klasszikus fogást ebből a magyar konyhát tökéletesen bemutató kötetből.

Megvásárolható: 5090 Ft; BOOOK Kiadó

Trine Hahnemann: Skandináv karácsony –Több mint 80 ünnepi recept

A skandináv konyhát mindenkinek ki kell próbálnia, Trine Hahnemann könyve pedig csak még inkább bizonyossá teszi az olvasók számára, hogy az északi országok kultúrája és gasztronómiája kihagyhatatlan élményt tud nyújtani nemcsak télen, de egész évben. A skandináv karácsony című könyvben több mint 80 hagyományos és különleges karácsonyi recept mellett rengeteg érdekességet megtudhatunk a skandináv országok kultúrájáról és arról a bizonyos hygge életérzésről.

Megvásárolható: 5990 Ft, Corvina Kiadó

Ötvös Zsuzsanna: Régi receptek, mai desszertek

Zserbó, dobostorta, mákos guba, Eszterházy-torta. Ötvös Zsuzsanna a legfinomabb és legismertebb klasszikus süteményeket mutatja be és gondolja újra legújabb könyvében. Az egészen egyszerű desszertek mellett bonyolultabb leírásokat is találunk, ezektől azonban nem kell megijedni, mindenki segítségre talál a részletes, jól érthető leírásokban. Ezt a kötetet mindenkinek ajánljuk, akit érdekel a cukrászat, és aki szeretné, ha a legnagyobb klasszikusok egy helyen lennének összegyűjtve.

Megvásárolható: 4400 Ft; HVG Könyvek

Raj Ráchel: Életem a konyhában

Gyönyörű fotók, a hagyományőrző, mégis újraformált zsidó konyha ételei és apró, kedves, szívhez szóló történetek – ezekkel mind találkozunk Raj Ráchel legújabb könyvében. Az Életem a konyhában című kötet által betekintést nyerünk Ráchel fiatalkorába és abba, hogyan szerette meg egy életre édesanyja által a főzést. A receptek előtt személyes történeteket, érdekes tudnivalókat olvashatunk a zsidó konyhaművészetről. Ez a könyv nemcsak karácsonyi olvasmány, a receptek kipróbálása egész évben szórakoztatni fogja azt, aki ezt kapja ajándékba.

Megvásárolható: 5090 Ft; BOOOK Kiadó

Gáspár Bea: Bea konyhája 2.

Gáspár Bea új könyve ismét nem hagy minket cserben, a házias receptek mellett mutatós és jobbnál jobb alapanyagokkal teli gyorsételek elkészítését is megismerhetjük. Bea receptjei minden háziasszony és szakács igényeit kielégítik, az egyszerűbb ételek mellett a kicsit bonyolultabb, összetettebb fogások sem hiányoznak. Ha a könyv első része már bevált ajándékként, a második sem fog csalódást okozni!

Megvásárolható: 4240 Ft; BOOOK Kiadó

Jamie Oliver: 7-FÉLE

,,Egyszerű ötletek a hét minden napjára" - ezzel az alcímmel jelent meg kedvenc brit séfünk legújabb könyve, melyben 18 alapanyag 7-7 különböző tematikájú receptjét ismerhetjük meg. Levesek, főételek, tepsiben sült finomságok, hamburgerek és szendvicsek mind felsorakoznak ebben a kötetben. A laza hangvételű leírásokon túl az arra odafigyelők részletes tápanyagtáblázatot is találnak minden recepthez, és akkor nem mehetünk el szó nélkül a csodás fotók mellett sem, amelyektől garantáltan rögtön éhesek leszünk.

Megvásárolható: 6320 Ft; Park Kiadó

Holly Davis: Fermentálás

Ismersz valakit, aki szívesen belevetné magát a fermentálás világába, de nem tudja, hogyan kezdjen bele? Akkor itt a tökéletes könyv, amely az alapokat részletesen bemutatva több mint 100 recepttel meséli el, hogyan is érdemes belevágni az erjesztésbe. Ez a könyv azoknak való, akik nem félnek elkezdeni új ízekkel és alapanyagokkal dolgozni, akik türelmesen tudnak várni arra, hogy valami igazán különleges dolog szülessen (magától) a konyhában. Holly Davis csaknem 40 éves kutatás és tapasztalás alapján hozta létre ezt a könyvet, amiből csak jó dolgokat lehet tanulni.

Megvásárolható: 5200 Ft; HVG Könyvek

Elisabeth Prueitt és Chad Robertson: Tartine – Péksütemények és desszertek a világ leghíresebb pékségéből

Édesszájúak, figyelem! A San Francisco-i Tartine pékség gyönyörű receptjeit követve a legkedveltebb péksütemények mellett piték, aprósütemények, ünnepi desszertek előállításának titkait is elleshetjük ebből a nagyon igényes kötetből. A világhírű pékség izgalmas, új hozzávalókkal és technológiákkal dolgozik, emellett megtanítja az alapokat is, a cukrászkrémtől a tökéletes omlós tészta elkészítéséig. A 120 recept között fázisfotókkal ellátott leírásokat is találunk, ráadásul minden kép olyan tökéletesen ábrázolja a süteményeket, hogy szinte már az illatokat is érezzük, amik körbelengik a pékséget.

Megvásárolható: 5520 Ft; HVG Könyvek

Gáll Tímea: Kölcsönkért kovász

A Kölcsönkért kovász egy másik, régi és szeretett világba röpít minket vissza. Gáll Tímea könyvének ez már a negyedik kiadása, népszerűsége pedig joggal érthető. A kovászolás művészetét és a vidéki világ ízeit megismerni életre szóló kaland, ez a könyv pedig nemcsak különleges technikákat és recepteket mutat meg nekünk, hanem egy igazán érdekes és szép történetet is elmesél, mindezt gyönyörű képekkel színesítve.

Megvásárolható: 5900 Ft; Cerkabella Könyvkiadó

Rúzsa Magdi és Vida József: Zümmögés a konyhában

Rúzsa Magdi és Vida József közös munkája egy igazán üdítő olvasmányt hozott létre, melynek középpontjában a méhek élete, valamint a méz kapta a főszerepet. Ez a könyv nemcsak a konyhaművészetre koncentrál, de azt is megmutatja, milyen út vezet a virágszirmokon gyűjtögető méhtől a folyékony arany elkészültéig. A könyvben számos személyes történetet megismerhetünk, érdekes információkkal kísérve a méhekről és a mézekről, de egy-egy közismert élelmiszerről is. Egy könyv, ami lazán és könnyedén hívja fel a figyelmet arra, miért is fontos vigyáznunk a szorgos méhek életére.

Megvásárolható: 5390 Ft; BOOOK kiadó

Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban

A francia cukrászat remekművei egy helyen mutatkoznak be Náray Tamás tolmácsolásában. A gyönyörű sütemények életre kelnek a fotókon, a párizsi hangulat pedig végigkísér a könyv lapozgatása közben, sőt: az elismert divattervező még néhány érdekességet is megoszt velünk a francia divat világáról. Ezt a könyvet azoknak ajánljuk, akik elég bátrak nekilátni ezeknek a kifinomult, ízléses, gyönyörű, és olykor igen komplex recepteknek.

Megvásárolható: 5090 Ft; BOOOK Kiadó

Lovász Andrea: Dödölle

A Dödölle listánk egyetlen gyermekkönyve, amelyből a felnőttek is bőven tanulhatnak érdekességeket. Az egyszerre öröknaptárként, irodalmi olvasókönyvként és játékgyűjteményként funkcionáló könyv tele van szuper, gyerekbarát receptekkel, kedves és látványos illusztrációkkal. Tökéletes szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Megvásárolható: 3190 Ft; Cerkabella Könyvkiadó

Dragomán György: Főzőskönyv

Dragomán György szenvedélyes író, és ahogy kiderül, szenvedélyes szakács is, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. A Főzőskönyv nemcsak praktikus, de nagyon élvezetes olvasmány is, amelyben a főzés során lezajló folyamatok mellett szórakoztató történeteket olvashatunk Dragomán György családjáról, és amelyben őszinte érdeklődéssel és odaadással kikísérletezett recepteket ismerhetünk meg az egyik legnépszerűbb kortárs író tollából.

Megvásárolható: 4999 Ft; Magvető Kiadó

Pokorny Lia: Holnapra is marad

A magyar színésznő első szakácskönyvében a tudatos táplálkozás fontosságára és szerethetőségére hívja fel a figyelmet. Könnyed stílusban, jól érthető magyarázatokkal kísért, ízletesnek tűnő, környezetünket óvó recepteket ismerhetünk meg, amelyek nemcsak most, hosszú távon is velünk maradhatnak. Lia kitartással, egyszerűen és szórakoztatóan vezet be minket a tudatos táplálkozás világába, így a könyv azoknak is remek lehetőségeket rejt, akik még csak most kezdenek el ismerkedni a gasztronómia ezen színterével.

Megvásárolható: 3843 Ft; 21. század Kiadó

Steiner Kristóf: Határtalan házikonyha

Főzzünk abból, amink van – ne abból, amink lehetne, ha volna. Határtalan házikonyhánkban „minden helyettesíthető mindennel”, aszerint, hogy mi akad az almárium vagy a sarki kisközért polcain. Kristóf és párja, Nimród első közös recepteskönyvében olyan recepteket találhatunk, amelyek egy igazi világutazásra invitálnak minket. Nem kell megijedni, a receptek akár itthon, a téli szürkeségben is elkészíthetőek, Kristóf élénk és élettel teli stílusa pedig biztosan szuper szórakozást nyújt bármilyen korosztály számára. A könyv december 10-től érhető el a könyvesboltokban.

Megvásárolható: 3740 Ft; Kulcslyuk kiadó

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!