Örökzöld magyar szakácskönyvek, melyek mérföldkőnek számítottak konyháinkban

Legyél akár kezdő, akár már profi szakács a konyhában, vannak olyan receptes könyvek, amelyek egyszerűen nem hiányozhatnak a polcodról.

Mindenkinek van otthon legalább egy olyan szakácskönyve, aminek lapjai már elsárgultak, oldalai kicsit szétestek, vastagsága pedig másfélszer akkora, mint amekkorának lennie kéne a bele-beletűzött, kézzel írt receptek miatt. Hiába az interneten található millió recept, mi mégis szeretjük elővenni ezeket a néha kicsit viseltesebb, máskor patika állapotú szakácskönyveket, szeretjük őket lapozgatni, jegyzetelni és tanulni belőlük. Összegyűjtöttük azokat a magyar könyveket, amelyek szerintünk igazi alapműveknek számítanak a konyhában, és amiket jó eséllyel még a mi unokáink is lapozgatni fognak majd.

Horváth Ilona: Szakácskönyv

Generációk nőttek fel rajta, ez az a szakácskönyv, amely valamilyen formában (jobb vagy kicsit használtabb minőségben) szinte minden háztartásban fellelhető. Szeretjük, mert egyszerű, jól érthető, egy kezdő szakácsnak igazán nagy segítség, ráadásul olyan klasszikus ételeket készíthetünk el belőle, amelyek szinte visszarepítenek a gyerekkorba.

Czifray István: Magyar Nemzeti Szakácskönyv

Az egyik legrégebbi, 19. századi gasztronómiai kötet igazi klasszikus, mondhatni dísze a magyar konyhának: Czifray István könyvét már a megjelenését követő években is számos alkalommal bővítették ki, a mai kiadás pedig nemcsak kultúrtörténeti értékeket hordoz magában, a mai kor kezdő vagy éppen haladó háziasszonyai és háziurai is számos hasznos, praktikus és érdekes információkat, tanácsokat találnak ebben a kötetben, mely csaknem 200 év gasztronómiai történelmét hordozza magában.

Dolecskó Terézia (Rézi néni): Igazi magyar konyha

Rézi néni kötete ugyancsak igazi klasszikusnak számít magyar viszonylatban, ebben a könyvben dédszüleink konyhaművészetével ismerkedhetünk meg, korabeli jelentőségéről már az első kiadás első oldalain olvashatunk:

„Van ugyan magyar nyelven már számos szakácskönyvünk, melyek a maguk nemében szintén jók, melyektől nem lehet megtagadni az elismerést; de azok nagyrészében hiába keressük az igazi magyar konyha készitésmódjait, sőt némelyikében idegen könyveknek oly szolgai forditását találjuk, melyekből a magyar gazdasszony sehogysem képes tájékozást meriteni. Olyan szakácskönyvünk pedig, mely az uj mértékek alapján volna kidolgozva, eddigelé épen nincs, s jelen munka e tekintetben a legelső.”

- írja Rézi néni saját, addig hiánypótló művében. Klasszikus recepteket és generációkon átívelő konyhai praktikákat találunk ebben a könyvben, ami talán nem a mindennapos olvasásra/lapozásra lesz jó, de impozáns darabja lesz szakácskönyv-gyűjteményünknek.

Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyv

Talán nem is kell nagyon bizonygatni, miért alapkelléke a konyhánknak a híres vendéglős könyve, amely az 1930-as évek elején először németül, majd angolul, néhány receptje japánul, és csak mindezek után jelent meg magyarul. Sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt évtizedek során rengeteg új kiadása volt, ráadásul nemcsak a magyarok körében, de nemzetközi szinten is elismert műnek számít.

Mautner Zsófi: Főzőiskola – Alapreceptek A-tól Z-ig

Mautner Zsófi könyve igazi kisokos minden kezdő és haladó szakácsnak, a legalapvetőbb receptektől kezdve a nehezebben elkészíthető klasszikusokig mindent megtalálunk benne, a leírások pedig alaposak, közérthetőek és nem utolsó sorban pontosak is. Mautner Zsófinak az elmúlt években tucatnyi könyve jelent meg, amit érdemes lapozgatni, ha az alapreceptek már jól mennek, jöhet a középfokú és a felsőfokú konyhai tudással rendelkezők receptes kézikönyve is!

Lajos Mari könyvei

Nincs olyan magyar háztartás, ahol ne lenne legalább fél tucat szakácskönyv Lajos Mari és Hemző Károly tollából. A gondosan megkomponált fotók mellett lépésről lépésre leírt, részletes recepteket találunk, a tematikusan megszerkesztett könyvek közül pedig könnyen kiválaszthatjuk azokat a köteteket, amelyekre a legnagyobb szükség lehet a konyhánkban.

F. Nagy Angéla - A család szakácskönyve

F. Nagy Angéla korábban a Nők Lapjában, később a Népszabadságban tette közzé kimeríthetetlen receptgyűjteménye újabb és újabb darabjait, ezért nincs nagyon olyan magyar, akihez ne jutottak volna el írásai a múlt században. A praktikus, olcsóbb hétköznapi fogásoktól kezdve az ünnepi klasszikusokig mindent megtalálunk ebben a gyűjteményben, melyre szintén azt lehet mondani, hogy alapműnek számít a konyhában.

Stahl Judit: Enni jó!

,,Finomat gyorsan és egyszerűen!"

Ahogy a már korábban bemutatott szerzőktől, Stahl Judittól is nehéz egyetlen könyvet kiválasztani, éppen ezért emelnénk ki első, még 2008-ban megjelent könyvét, az Enni jó!-t. Az elmúlt évek folyamán számos tematikus kiadvány jelent meg a szerzőnőtől, mi pedig egytől egyig imádjuk mindet, hiszen Stahl Judit annak idején olyan édességeket és egyszerű, de nagyszerű fogásokat hozott be a köztudatba, mint a muffin, a pesztós tészta vagy éppen az epermisu. Készüljünk fel, ha Stahl-könyveket lapozgatunk, néhány percen belül tényleg megtaláljuk a tökéletes, minden alkalomra jó receptet!

Váncsa István: Lakoma /sorozat/

Váncsa István könyvei igazi ínyenceknek készültek, ezek a kötetek ugyanis közel sem a klasszikus szakácskönyvek stílusában íródtak, egyszerre olvashatunk fanyar humorú, színes sztorikkal ellátott irodalmi remekművet, és próbálhatunk ki csodás, autentikus recepteket. Aki nemcsak csinálni szereti, de szívesen olvas is a világok konyháiról, annak Váncsa István sorozata, ha nem is a konyhában, de a könyvespolcon kötelezően ott kell, hogy legyen.

Dragomán György: Főzőskönyv

Dragomán György szenvedélyes író, és ahogy kiderül, szenvedélyes szakács is, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. A Főzőskönyv nemcsak praktikus, de nagyon élvezetes olvasmány is, amelyben a főzés során lezajló folyamatok mellett szórakoztató történeteket olvashatunk a szerző családjáról, és amelyben őszinte érdeklődéssel és odaadással kikísérletezett recepteket ismerhetünk meg az egyik legnépszerűbb kortárs író tollából.


Ezek a régebbi könyvajánlók is érdekelhetnek:

Képek forrásai: 1,2,3,4,5,6,7,8, 9,10

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!