Sok versenyző nem tudta, hová kapjon, amikor ezt a klasszikus olasz receptet kapta feladatul, melynek már elnevezése is sokat ígérő, magyar jelentése: ugorj a számba!
Saltimbocca Tamás receptje alapján
A kép illusztráció
Hozzávalók:
1 db borjúszűz
6 szelet prosciutto
10 zsályalevél
1 dl száraz fehérbor
1 dl habtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 dkg kukoricadara
6 dl víz
1 tk só
0,25 piros kaliforniai paprika
0,25 zöldpaprika
2 db újhagyma
0,5 dl olívaolaj
2 ek vaj
Elkészítés:
A húst körbetekerjük a prosciuttóval. Egy serpenyőben felmelegítünk 2 ek vajat.
A húst nagy lángon pirítgatjuk 3 percig oldalanként, majd kivesszük a serpenyőből, áttesszük egy tepsibe, és 185 fokra előmelegítve kb. 15 percig sütjük. Hústűvel ellenőrizzük. Nem kell túlsütni, akkor jó, ha a közepe rózsaszín. Melegen tartjuk tálalásig.
A paprikákat kis kockára vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. és 1-2 ek olívaolajon roppanósra sütjük.
Közben a vizet felforraljuk a sóval, és beleöntjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve főzzük kb. 15 percig, amíg be nem sűrűsödik. Hozzákeverjük a zöldségeket, majd egy lapos tálra öntjük, és megvárjuk, míg kihűl.
Közben a hússütő edénybe öntjük a bort, felére sűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, beforraljuk. Az utolsó percben hozzáadjuk az apróra vágott zsályát.
A polentából pogácsaszaggatóval kis karikákat szaggatunk, és felforrósított olívaolajon mindkét felüket megpirítjuk.
A polentát tányérra tesszük, ráhalmozzuk a szeletekre vágott húst, és a tejszínes mártással tálaljuk.
Furán nézünk, ha valaki elkezdi meghámozni főzés előtt a cukkinit, vagy mi is természetesnek vesszük? Bármelyik csoportot is erősítjük, érdemes tisztában lenni a szempontokkal, amelyek alapján döntünk a kérdésben.
A forrólevegős sütőben elkészíthető halas fogásokat nemcsak azért szeretjük, mert gyorsan elkészülnek, hanem azért is, mert egyszerűen ellenállhatatlanul finom lesz az ízük. Nem hiszed? Akkor készítsd el otthon ezeket a finomságokat!