Saltimbocca - harapásnyi húsfalatkák

Sok versenyző nem tudta, hová kapjon, amikor ezt a klasszikus olasz receptet kapta feladatul, melynek már elnevezése is sokat ígérő, magyar jelentése: ugorj a számba!

Saltimbocca Tamás receptje alapján

A kép illusztráció

Hozzávalók:

  • 1 db borjúszűz
  • 6 szelet prosciutto
  • 10 zsályalevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 dl habtejszín
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 10 dkg kukoricadara
  • 6 dl víz
  • 1 tk só
  • 0,25 piros kaliforniai paprika
  • 0,25 zöldpaprika
  • 2 db újhagyma
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 ek vaj

Elkészítés:

  1. A húst körbetekerjük a prosciuttóval. Egy serpenyőben felmelegítünk 2 ek vajat.
  2. A húst nagy lángon pirítgatjuk 3 percig oldalanként, majd kivesszük a serpenyőből, áttesszük egy tepsibe, és 185 fokra előmelegítve kb. 15 percig sütjük. Hústűvel ellenőrizzük. Nem kell túlsütni, akkor jó, ha a közepe rózsaszín. Melegen tartjuk tálalásig.
  3. A paprikákat kis kockára vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. és 1-2 ek olívaolajon roppanósra sütjük.
  4. Közben a vizet felforraljuk a sóval, és beleöntjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve főzzük kb. 15 percig, amíg be nem sűrűsödik. Hozzákeverjük a zöldségeket, majd egy lapos tálra öntjük, és megvárjuk, míg kihűl.
  5. Közben a hússütő edénybe öntjük a bort, felére sűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, beforraljuk. Az utolsó percben hozzáadjuk az apróra vágott zsályát.
  6. A polentából pogácsaszaggatóval kis karikákat szaggatunk, és felforrósított olívaolajon mindkét felüket megpirítjuk.
  7. A polentát tányérra tesszük, ráhalmozzuk a szeletekre vágott húst, és a tejszínes mártással tálaljuk.

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?