Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez az energikus és kiegyensúlyozott élet titka egy igazi guru szerint

Naponta csupán 3-4 órát alszik, csak zöldségeket és gyümölcsöket eszik, na és persze rengeteget jógázik. Ismerd meg Sadhgurut, a méltán híres indiai jógit. 
Sadhguru egy indiai jógi és misztikus, aki „a jóllét technológiáit” igyekszik megismertetni az emberekkel. Spirituális központot és iskolát alapított, alapítványával több mint 35 millió fát ültettek, részt vesz az ENSZ gyűlésein, és a lelki élet „GPS-ének” tartják szerte a világon. Imád motorozni, golfozni, helikoptert vezetni – és maximum napi 3-4 órát alszik évtizedek óta. Energikusságának egyik titka a tudatos étkezés. 
 
„Az étel nem vallás, és nem filozófia. Az étel alapvető üzemanyaga ennek a gépnek, amit testnek hívunk. Tehát meg kell nézni, mivel tud a lehető legkevesebb erőfeszítéssel funkcionálni a lehető legjobban.” Sadhguru e praktikus kiindulópontra építi gasztronómiai nézeteit. 
 
 
Hőháztartásunk, bélcsatornánk hossza, emésztési időnk, fogazatunk, nyálunk, végeredményben egész testfelépítésünk a zöldség- és gyümölcsevést igényli, de túlélésünk érdekében a hús fogyasztására is alkalmassá váltunk az evolúció során. Ám Sadhguru a teljes értékű növényi étrend mellett teszi le a voksát, mert ez a legideálisabb a testnek az emésztés és felszívódás tekintetében. Példaként említi Bruce Lee-t, aki szintén vegetáriánus volt. 
 
Hangsúlyozza, hogy minél több „élő ételt” vegyünk magunkhoz: több növényi táplálékot és magvakat, amelyeket hőkezelés nélkül lehet fogyasztani (ezért megőrződnek a bennük található értékes tápanyagok), így több hasznos anyaghoz és energiához jutunk. Felejtsük el, hogy mindent túlfőzünk. Elmondása szerint az indiaiak 20%-a nem táplálkozik megfelelően: még aki megengedheti magának, az is csak addig jut, hogy „rizs, rizs, rizs mindenhez”, és bő zsiradékban sült vagy túlfőzött, túlfűszerezett ízbombákkal tömik tele magukat. 
 
 
Nem véletlen, hogy az alapítványa egyik étkezdéjét Ázsia 2. legjobb vegetáriánus éttermének választották; ide ő maga állította össze a kezdeti menüt. Sadhguru arra is figyel, hogy honnan származik az alapanyag, kezelték-e vegyszerrel, elég friss-e. De gyakran csak a közösségi élményért jár a piacra, ahol civilként beszélget és alkuszik a helyi szokásoknak megfelelően. Szenvedélyes hobbiszakács maga is, és az ételt igazi szeretetnyelvnek tartja. Egy eszköznek arra, hogy élvezeteket nyerjünk ki kihívásokkal teli mindennapjainkból.
 
 
Napi kétszer étkezik, és akkor annyit, amennyi jól esik. Persze napi szinten érez éhséget, de egy enyhe éhség mellett hatékonyabb, mintha folyton leterhelné a gyomrát. Havi szinten tart böjtnapot, pusztán egészségügyi okokból. Alvása minőségét és mennyiségét is ehhez a józan paraszti észre építő minimalizmushoz köti leginkább. Ám mindig hozzáteszi:
 
„Mivel embernek születtünk, mindent tudatosan kell csinálnunk. Nem az orvosok dolga, hogy helyreállítsák az egészségünket. Annak megőrzése egyéni felelősségünk, amihez gondoskodnunk kell a fizikai és szellemi fittségünkről, és alkalmakat kell találnunk a mentális megújulásra. Számára az evés épp ezért egy szakrális rítus. Olyankor csak az ételre figyel. Megbecsüli, ami a tányérjára kerül, és kiélvezi az ízeket. Amikor egy interjúban kedvenc gyümölcséről kérdezték, csillogó szemmel mesélte: „Indiában 283 fajta mangó van. Mangószezonban mindenbe az kerül: italokba, ételekbe, reggelire, ebédre, vacsorára. Nekem egy mangó már elég a boldogsághoz.”
 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!