Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 konyhai mítosz, amit sose kellett volna elhinnünk

Könnyebben hámozható a krumpli, ha főzés előtt bevágjuk a héját? Gyorsabban forr a víz, ha megsózzuk? Itt az ideje, hogy helyretegyünk néhány elképzelést a főzésről!

Amikor néhány évvel ezelőtt elkezdtem ismerkedni a főzés tudományával, rengeteg dologtól óva intettek a szüleim. Húzzam le a lábost a tűzről, ha főzés elején őrölt paprikát szórok a bele, pirítsak rá a rizsre mielőtt felöntöm vízzel, a csirkemellet vágjam a csíkozással merőlegesen, és még sorolhatnám. 

A konyha kicsit hasonló egy kémiaszertárhoz, ahol a különböző anyagokat vegyítve más és más reakciókat válthatunk ki anélkül, hogy nagyobb veszélynek tennénk ki magunkat. Rengeteg internetes cikk és videó foglalkozik azzal, hogyan lehet egy kicsit egyszerűbbé tenni a főzést a kezdő szakácsok számára, azonban sok olyan praktika létezik, amelyet csak elméletben sikerül kivitelezni. 

Íme néhány olyan konyhai mítosz, amelyről bár sokan állítják, hogy megkönnyíti a főzést, valójában nem sok eredménnyel szolgálnak a gyakorlatban.

1. tévhit: a sózott víz könnyebben forr

Sokszor és sokaktól hallottam már, hogy ha nem sózom meg a vizet forrás előtt, egy örökkévalóságig tart majd felforralni azt. Bár ha másért nem is, de ízesítésként mindenképpen megéri sózni a vizet, a helyzet ugyanis a következő:

A vízhez hozzáadott só valójában növeli a folyadék forráspontját, így a felforrt víz végeredményében forróbb lesz, de nem fog hamarabb felforrni. 

2. tévhit: a főtt tojást könnyebb hámozni, ha ecetet öntünk a vízbe

Rengeteg tippet lehet olvasni az interneten arról, hogyan érdemes főzni és hámozni a tojást. Sokan egyszerűen csak finoman elkezdik ütögetni a tojás héját a konyhalapon leterített újságpapírra, egyszerűen megtörik a héjat és leszedik, és olyan is van, aki a forrásban lévő vízhez egy kis ecetet ad, hogy könnyebb legyen a hámozás. 

Az igazság az ecetről: a vízzel hígított ecet hozzáadása sehogy sem fog segíteni a könnyebb hámozásban. Egyszerűen csak várjuk meg, amíg felforr a víz és tegyük bele a tojásokat, így biztos nem okoz majd nagy nehézséget a hámozás. 

3. tévhit: Könnyebb lehúzni a krumpli héját, ha főzés előtt metszést ejtünk rajta

Egy internetes videóban azt próbálták bizonyítani, hogy a főzés előtt körbevágott krumpli héja szinte magától válik le azután, hogy átfőtt. 

Sajnos eddig nem sok bizonyíték utal arra, hogy valóban be kellene vágni a krumpli héját főzés előtt, a klasszikus megoldás sokkal praktikusabb. 

4. tévhit: hideg vízzel kell leönteni a frissen szűrt tésztát

A hideg víz kifejezetten rosszat tesz a tésztának, a rajta lévő kéreg ugyanis nem lesz többé tapadós, így a rákerülő szósz sem fogja rendesen beszívni magát. 

5. tévhit: a nyers krumpli semlegesíti a túlsózott étel ízét

Több helyen is olvasható, hogy az elsózott levesbe érdemes egy darab nyers krumplit rakni, ez ugyanis semlegesíti a só ízét. Sajnos igazából nem semlegesít semmit, viszont könnyen zavarossá tehet például egy szép húslevest.

6. tévhit: a quinoa is egy gabonaféle

Hamis! A quinoa valójában egy disznóparéjféle, rendszertanilag sehogy sem sorolható a gabonafélékhez. Hisszük vagy sem, legközelebbi rokona nem más, mint a cékla és a spenót.

7. tévhit: magas hő hatására elég az alkohol...

Például a süteményekből. Bár tény, hogy senki sem kerül mámoros állapotba egy szelet puncstortától, a sütés közben valóban veszít a rum alkoholtartalmából, de nem tűnik el teljesen.

EZ IS ÉRDEKELHET:

via: Taste of home

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!