Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 jel, amiből kiderülhet, hogy leáldozott a mosógépednek

Olyan hangot hallat a mosógép, mintha épp kilövésre készülne vagy egyszerűen koszosak maradnak a ruhák? Íme néhány jel, amit érdemes figyelembe venni, ha nem akarjuk kidobni!

Meddig működik jól a mosógépünk? Örök kérdés, nyilván addig senki sem foglalkozik vele, amíg minden rendeltetésszerűen zajlik és szép tiszta ruhákkal ajándékoz meg minket hétről hétre, vagy napról napra, kinek, hogy tetszik, és mik a szokásai. 

Ha pedig megjelennek az első furcsa jelek, akkor sem kell azonnal lemondanunk a háztartási gépünkről lehet, csak nem megfelelően használtuk. Nézzünk pár tippet, mi lehet a gond, amit még orvosolhatunk, hogy megnöveljük az élettartamát, és mely jelek mutatják egyértelműen, hogy épp ideje újat vásárolni.

1. Feleslegesen sok a mosószer

Sokan azt gondolják, ha bőségesen öntenek a mosógépbe folyékony mosószert és rengeteg öblítőt használnak, azzal illatosabb és tisztább lesz a ruha. Egyesek a biztonság kedvéért az erre kijelölt tartályba és pluszban a dobba is rejtenek egy feloldódó mosókapszulát. Na ez az, ami teljesen felesleges, sőt, hosszútávon rendkívül káros és felesleges pénzkidobás is. A mosógép élettartamát ezzel is rövidítjük, mert hosszabb öblítési programmal jár, amivel könnyebben elhasználódik az eszköz. 

2. Ne terheld túl!

Fárasztó munkanap, vagy egész napos takarítás és pakolás a család után. A mosatlan hegyekben áll, a színeset még külön választod a fehértől, de az idő szűkös, nincsen sem időnk sem kedvünk napi négy adag ruhát mosni, hát beszuszakolunk amit csak lehet, egyszerre a mosogatógépbe. Legyetek őszinték, tuti veletek is előfordult már. Egy-két esetből ugyan még nem lesz nagyobb baj, de ha mindig helyet szorítunk egy extra pulcsinak, hamar elbúcsúzhatunk a mosógépünktől. Túl nagy terhelést helyezünk így a gép motorjára, és hálátlan lesz a végeredmény, főleg ősszel és télen ügyeljünk jobban erre, amikor egyébként és súlyosabb anyagú ruhákat viselünk.

3. Nem lesznek elég tiszták a ruhák

Gyorsan bedobunk egy mosást, hogy holnap a kedvenc blúzunkat vehessük fel, de a tegnapi kávéfolt most is ott éktelenkedik, pedig ezzel korábban megbirkózott a háztartási gépünk. Nos, ez sokak számára több, mint ismerős lehet, és nincsenek jó híreink. Ha nem egy makacs folt az oka, és a második mosás alkalmával sem tűnnek el a foltok, bizony túlhasználtuk a gépünket. Egy vizsgálatot megér, és kísérletezhetünk egyet az addig használt tisztítószerrel is, de vélhetőleg nem ez lesz a gond. 

4. Hirtelen megugrik a villanyszámla

Ha a közüzemi számlák hirtelen minden világosabb ok nélkül magasabbak, mint korábban, abban bizony bűnös lehet a mosogatógép is, tehát nem árt gyanakvó álláspontot felvennünk. Általában a készülék megjavítása lenne a kézenfekvő megoldás, mégis sokszor a halogatás mellett döntünk, hogy pénzt takarítsunk meg, de ez teljesen felesleges, sőt, a büntetésünk a magas víz vagy villanyszámla lehet. Ha jobban belegondolunk, egy egyszeri alkalommal kifizetni a szerelőt sokkal jobban megéri, mint folyamatosan kiegyenlíteni a megnövekedett számlákat, míg végül úgyis egy új háztartási gépbe kell majd befektetnünk. 

5. Furcsa szaga van a mosott ruhának

Amikor nem éppen friss és illatos a mosógépünk és akárhányszor kinyitjuk az ajtaját megcsap minket egy egészen kellemetlen illat, akkor óhatatlanul eszünkbe jut, miért is lenne tiszta a ruha, ha onnan érkezik, ahonnan a rossz szagok is erednek. Sokszor ennek semmi köze a mosógép élettartamához vagy működéséhez, még az ajtó gumi felülete is hajlamos lehet penészedésre, ezért a bántó illatok elkerüléséért töröld le a felesleges nedvességet mindenhonnan, és, ha lehet tartsd nyitva két mosás között az ajtaját, de az is elég, ha közvetlenül a használat után „szellőzteted” ki. Havonta az alapos fertőtlenítés is ráfér!

6. Túl sok vagy túl kevés vizet használ a gép

Mosás után azt veszed észre, hogy még centrifugálás után is víz van a dobban, vagy épp ellenkezőleg, nem folyik elegendő víz a rendszerbe? Sokszor pedig felüti a fejét az idegesítő szivárgás is. Ezek mind nagyobb problémát jeleznek, melyektől nem kell megijedni, de ezen a ponton érdemes profira bízni a probléma okának felfejtését, szóval hívjunk szakembert. Több, mint valószínű, hogy vízelvezetési gondok állnak a háttérben. 

Van amin, pedig egyszerűen nem lehet segíteni. Ha ősrégi a mosógépünk és például földöntúli hangokat hallgatva készül felrobbanni, akkor fájó szívvel ugyan, de meg kell köszönjük a sok éves áldozatos munkáját, és elbúcsúzni tőle.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!