Így úszhatod meg fillérekből a mosogatást!

Ha szeretnél belevágni a hulladékmentességbe, most egyszerű és nagyszerű trükkökkel segítünk benne!

Szeretnél belevágni a hulladékmentes életmódba, de nem tudod hogyan kezd? Esetleg elakadtál benne? A konyha az egyik legkényesebb terület, hiszen az egészséges háztartás érdekében tisztaságnak kell itt uralkodnia, ugyanakkor rengeteg szemét is termelődik eközben. Összegyűjtöttük, milyen eszközökkel tudod környezettudatosabbá tenni a mosogatási szokásaidat, hogy kisebb terhelést jelentsen a Föld számára.

Miközben minden nap érkeznek elkeserítő hírek a Föld állapotáról, egyre többen döntenek a zero waste életmód mellett, azaz úgy szervezik a mindennapjaikat, hogy közben ne termeljenek szemetet. A teljesen hulladékmentes életmódra nem egyszerű átállni, de ha már részben elindulsz ezen az úton, azzal sokat tehetsz a környezet védelme érdekében. A mosogatás az egyik olyan terület, ahol könnyedén tudsz zöldíteni a szokásaidon: útmutatónkban elhoztuk azokat az eszközöket, amelyekkel tudatosan lecserélheted az eddig használt műanyag mosogatószivacsot, de mosogatószerre is többféle hulladékmentes opciót hoztunk a kimérős változattól a házilag elkészíthetőig.

Milyen eszközöket használj a tudatosabb mosogatáshoz?

A mosogatás alapvető kelléke a sárga mosogatószivacs. Ez azonban teljes egészében műanyagból készül, a néhány hetes, legfeljebb hónapos életciklusa végén a szemetesben végzi. A megoldást egy növény, egészen pontosan a luffa tök jelenti. Régebben főleg fürdéshez használták a luffa szivacsot, de az utóbbi időben a hulladékmentes mosogatás élharcosa lett belőle. A kiszárított növény váza víz hatására megpuhul, így könnyen és hatékonyan lehet vele az edényeket tisztítani, miközben könnyen ki lehet mosni. Biológiailag lebomló növényről van szó, így ha elhasználódott, nyugodtan dobd a komposztba. Ezt a tökfélét akár te magad is termesztheted otthon, amihez itt találsz útmutatót, de a legtöbb zero waste webáruházban és csomagolásmentes boltban elérhető a luffa szivacs.

A szennyezettebb tányérokhoz, nagyobb lábosokhoz vagy serpenyőkhöz a növényi sörtés marokkefe nyújt hathatós segítséget, a nehezebben tisztítható edényekhez vagy befőttesüvegekhez pedig a cserélhető fejű nyeles mosogatókefe a kényelmes megoldás. Ezek fából és növényi, esetleg állati sörtéből készülnek, vagyis szintén lebomlanak megfelelő körülmények között.

Hogyan váltsd ki a bolti mosogatószert?

A bolti mosogatószereknek két hátránya van. Az első azonnal tapasztalható: flakonban árusítják őket, amivel rengeteg műanyaghulladék keletkezik. Ugyan ezek elhasznált flakonok újrahasznosíthatóak, de a zero waste életmód célja elsősorban a felesleges csomagolóanyagok mennyiségének csökkentése. A másik gond, hogy ezek a mosogatószerek olyan kemikáliákat tartalmaznak, amelyek veszélyt jelentenek a vízi élővilágra. Következzen néhány megoldás, amivel könnyedén kiküszöbölheted ezeket az ártalmakat.

1. Mosogatószer hulladékmentesen

Ha nincs időd vagy nem bízol meg az otthon elkészített mosogatószerben, akkor a legjobb megoldás kimérős módon, plusz csomagolás nélkül megvásárolnod ezt a tisztítószert. Budapesten a Múzeum körúti BioABC-ben, továbbá a Nepazarolj és a Ligeti csomagolásmentes boltokban a saját műanyag flakonodba vagy üvegedbe tudsz tetszőleges mennyiségű mosogatószert vásárolni. Ráadásul ezeken a helyeken sem akármilyen mosogatószert árusítanak, hanem természeteseket, amelyek sem a környezetre, sem pedig a te egészségedre nem jelentenek veszélyt.

2. A tradicionális megoldás

A Marseille szappan budapesti lelőhelye Vitkovics Mihály utcában található PaUZa. A Marius Fabre nevű francia családi vállalkozás 1900 óta készíti Dél-Franciaországban hagyományos eljárással a szappanokat, amelyek mosáshoz, takarításhoz és tisztálkodáshoz is alkalmazhatóak. Az alap szappan kitűnően beválik mosogatáshoz, mindössze fel kell habosítani egy kefével, a zsírosabb felületek tisztításhoz azonban a fekete szappan koncentrátumot javasolt bevetni.

3. Mosogatószer házilag

Folyékony mosogatószert mindössze négy természetes hozzávalóból rövid idő alatt a saját konyhádban is készíthetsz. Mire lesz szükséged?

  • 50 gramm reszelt mosószappan
  • 50 gramm szódabikarbóna
  • 50 gramm mosószóda
  • 2 liter víz

Melegíts fel 1,5 liter vizet kis lángon, majd add hozzá a reszelt mosószappant, amit egy habverővel feloldasz a vízben. Ha már nincsenek szappandarabkák a vízben, jöhet bele a mosószóda és a szódabikarbóna. Az állaga ilyenkor gélesebb lesz, ekkor használj valamilyen nagyobb eszközt, például merőkanalat, hogy homogenizáld a masszát. Önts hozzá még fél liter vizet. Ügyelj rá, hogy továbbra is csak melegítsd, és ne forrald. Kevergesd közben, vagy ha nagyon összesűrűsödne a folyadék, botmixerrel lazítsd föl. Ha homogén, opálos színű lett a folyadék, vedd le a tűzről, és töltsd át a kiszemelt tárolóüvegbe.

4. Mosogatótabletta pár egyszerű hozzávalóból

Az egyenként csomagolt mosogatógép tablettákat is kiválthatod saját készítésűvel. Az alábbiakat készítsd össze:

  • 200 gramm mosószóda
  • 200 gramm szódabikarbóna
  • 200 gramm só
  • 100 gramm citromsav
  • 200 gramm víz

Egy tálban keverd össze a mosószódát, szódabikarbónát, citromsavat és a sót, majd apránként öntsd hozzá a vizet. Közben pezsegni fog, ezért mindig várd meg, amíg ez alábbhagy, és csak utána önts hozzá még vizet. Alaposan keverd el. Egy jégkockatartóba kanalazd ki a masszát, jól nyomkodd bele a rekeszekbe, ha pedig nagyon szétesne a keverék, adj hozzá még egy kis vizet. Hagyd egy éjszakán át száradni, majd egy tetszőleges befőttesüvegben tárold a konyhában.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek