Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bőr, fa, kő, parketta - Megmutatjuk, hogyan érdemes tisztítanod otthonod burkolatait!

Otthonunkban rengetegféle felülettel és burkolattal találkozunk, a különböző matériák pedig éppen annyira igénylik az ápolást, mint például saját bőrünk. 

A régi időkben szinte minden bútor fából készült, ma viszont már rengeteg lehetőségünk van különböző anyagokból összeállítani otthonunkat: a fa konyhabútoron gránitból készült munkalapon dolgozhatunk, műanyag vagy porcelánkádban fürödhetünk, linóleummal fedhetjük le konyhánk padlóját, vagy bőrfotelbe huppanhatunk tévézni egy nehéz nap után.

A különböző anyagok éppen annyira igénylik és érdemlik meg a törődést, mint pamutból készült ruháink vagy éppen saját bőrünk, sokszor viszont nem vagyunk tisztában azzal, melyik matéria milyen ápolást igényel. 

Hogyan maradjanak bútoraink tiszták és hosszú életűek? Megmutatjuk!

Fa bútorok 

Ahány fa, annyiféle ápolási lehetőség, vannak azonban olyan anyagok, amelyek szinte minden típusnál bevethetőek. Sokan szeretik a natúr hatású fabútorokat, a kezeletlen fa azonban sérülékeny, idővel foltok és repedések jelenhetnek meg a felületen, amelyeket könnyen meglehet előzni a háztartási boltokban is kapható méhviasszal. A viasz megóvja a fát a kiszáradástól, feltölti a hajszálvékony repedéseket, és portaszító védőréteget képez. 

A második, szinte minden fatípusnál alkalmazható anyag a növényi olaj: Az olaj gátolja a nedvesség felszívódását, tartósít és kopásálló bevonatot képez az anyag körül. 

Fontos, hogy nedves kendővel csak lakkozott bútorokat töröljünk át (és csak enyhén nedves kendővel), a lakkozott felületet pedig száraz, filcmentes anyaggal töröljük át és használjunk bútorápolót, így minden biztosan sokáig fényes marad. 

Bőr 

A bőrből készült bútorok nem bírják az erős fényt, a magas nedvességtartalmat de a szárazságot sem, valamint a nagy meleg és a nagy hideg mellett az erős kémhatású szerek sincsenek rá jó hatással. 

A bőrgarnitúrákat mindig töröljük le egy száraz és puha portörlőronggyal még azelőtt, hogy bármilyen ápolószert alkalmaznánk. Legyünk tisztában azzal, milyen bőrből készült otthoni bútorunk, ezután már könnyen beszerezhetjük a legideálisabb speciális bőrápolót.

Ha azonban az olcsóbb és természetesebb megoldások hívei vagyunk, használjunk vazelint vagy lanolint a bőr ápolásához, a kanapénk/fotelünk megfogja köszönni a törődést. Fontos, hogy semmiképpen se alkalmazzunk szilikonos szereket, és a vizes takarítást is kerüljük el, ezek ugyanis könnyen szétszedik drága bútorunkat. 

Laminált padló, parketta és hajópadló

A fa vagy fa hatású padló az egyik legfontosabb díszeleme egy lakásnak, a jól kiválasztott és harmonikus szín ugyanis meghatározza az egész lakás hangulatát. 

Legyen szó a fent felsorolt járólapok bármelyikéről, mind legnagyobb ellensége a víz, így bő vízzel soha nem szabad egyik felületet sem mosni, különben felpúposodik és eldeformálódik!

Végy egy jó nedvszívó hatású felmosófejet, a felmosóvízbe pedig önts parkettatisztításra alkalmas szert. A felmosó mindig legyen jó alaposan kicsavarva, ezzel a módszerrel már felmoshatod a padlót. Míg a laminált padlón egy védőfólia található, addig a parkettát és a hajópadlót egy erős lakkréteg fedi, az ezen keletkezett karcolásokat és foltokat vazelinnal vagy színtelen cipőkrémmel tudod kezelni, mindkét módszerrel 24 órát kell várnod addig, amíg feltörölheted (enyhén nedves kendővel) a pasztát. 

A laminált padló polírozóanyagot igényel, ezt két rétegben kell felkenned, közöttük félórás száradási időt hagyva, a második felkenés után pedig fontos, hogy egy órán át ne lépj a felületre.

Csempe

A konyhai és fürdőszobai csempe idővel elsárgulhat, a tisztításra viszont számos hasznos és környezetbarát megoldásunk van: Kevés só és gyógyszertárban kapható terpentin keverékével dörzsöljük át a csempéket, így azokról lejön a rárakódott kosz és piszok.

Ezt olvastad már? – Így nézett ki a konyhánk a '80-as években

A szalmiákszesztől a csempe újra ragyogóvá válik, A vízköves foltokra pedig kitűnő megoldás a narancshéj, mellyel érdemes jó alaposan átdörzsölni a felületeket, majd fél óra elteltével lemosni azt.

A csempék között fugát víz és szódabikarbóna elegyével teheted újra tisztává, a felvitelben és mosásban segítségedre lesz egy már kiszuperált fogkefe. 

Kőpadló

hiába tűnik a legstrapabíróbb járólapnak a kőpadló, bizony néha ezt a felületet sem árt alaposan lekezeli. Íme egy tipp a kőpadló tisztítására (kicsit időigényes és koszos feladat, de megéri): 

Egy textilzsákot töltsünk fel fahamuval, kössük össze szorosan, majd azt egy tálba vagy lavórba rakva öntsük le forró vízzel. Hagyjuk állni néhány órát a vízben, majd a vizes hamut szórjuk szét a kőpadlón, és mossunk fel alaposan. A hamu megtisztítja a padlót, ami újra ragyogni fog (persze csak az alapos tisztítás után). 

Linóleum

Linóleum és PVC padló esetén az első és legfontosabb, hogy kerüljük el az oldószeres és vegyszeres kezelést, ezek ugyanis könnyen kimarhatják a felületet. Mossuk fel a padlót enyhén hígított tisztítószeres, langyos vízzel, és itt főleg a hőmérsékleten van a hangsúly, a nagyon hideg víztől repedezni kezdhet a padló, a nagyon meleg víz pedig elveszi az anyag fényességét. 

Ha ecet, citrom vagy olaj kerül a padlóra, érdemes azonnal feltörölni a foltokat semleges tisztítószerrel, ezek a szennyeződések ugyanis elszíneződést okozhatnak a padlón. Amennyiben az idők során elszíneződne a világos burkolat, folyékony súrolókrémmel dörzsöljük át azt és azonnal mossuk le tiszta, langyos vízzel. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via: nlcafé, mesdi.hu, napidoktor.hu, femina.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!