5 tipp vaníliára

Vaníliaillatú emlékek gyerekkorunkból! Ugye sokunknak beugranak a tipikus édességek? Kis vaníliatörténet és 5 tuti recept!

Aranygaluska, ahogy nagymamám készíti

A sáfrányhoz hasonlóan a világ egyik legdrágább fűszere a vanília. Annyi mindenhez használjuk, hogy szinte már fel sem tűnik, hogy a mindennapokban a mesterséges aromákkal előállított vaníliás cukrokat tesszük szinte mindenbe a valódi vaníliarudak helyett. Az eredetileg Mexikóban őshonos növény mindössze egyetlen napig virágzik, ezen idő alatt kell elvégezni a beporzást, amit egy bizonyos trópusi méhfajta, ennek híján munkások szorgos kezei segítenek. Előállítása sok gondosságot igényel: előbb forrázni, majd napon kell szárítani, így kapjuk a jellegzetes vaníliaízt, amit ki kell nyerni ezekkel a technikákkal a növényből. Csak mindezek után kapja az általunk is ismert, ráncos külsejét. Igaz, mára egészen drága lett a valódi vaníliarúd, de néha megéri a befektetést, mert teljesen más az ízélmény, amit így a süteménybe csempészünk! 5 tippet adunk, mihez használd!

Isteni vaníliás édességek

  • A madártej az alapvető. El se tudnánk képzelni ezt az igazi gyerekkori nyalánkságot vanília nélkül: a téli hidegben bent még langyos, krémes, vaníliás, habos édesség képe jelenik meg a szemünk előtt, ami nyáron lehűtve ugyanolyan jólesik!
  • A gesztenyepüré is amolyan kölyökédesség képében tetszeleg, persze a felnőttek is imádják, főleg, ha valódi tejszínnel és gesztenyepürével készül – a vanília, ha lehet, az i-re teszi fel a pontot.
  • A créme brulée elképzelhetetlen a vanília nélkül. Az égetett krém alapja a rengeteg tejszín – ehhez pedig mi más passzolhatna jobban? Ünnepi, mégis egyszerű desszert.
  • Az aranygaluskát is jobbára pár éves korunktól fogyasztjuk, hogy aztán egy életen át állandó kísértést jelentsen a sodóban, dióban forgatott, vaníliás kelt tészta emléke.

Pirog, az orosz kelt tészta >>

  • És elévülhetetlen, érdemi helyet szerzett magának a magyar gasztronómia történetében a Túró Rudi: ez a hűs finomság aztán tényleg nem létezik vanília nélkül. Próbáljuk meg otthon elkészíteni!

Még több vaníliás recept >>

Az Egyből 5 rovat további érdekes cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek