r
Nosalty Logó

Túró rudi alaprecept és ízvariációk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Túró rudi alaprecept és ízvariációk
adag
Előkészítés
perc
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A töltelékhez

A mázhoz

Összesen 421 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A töltelékhez

A mázhoz

Összesen 4212 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A töltelékhez

A mázhoz

Összesen 357 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    507.2 g
  • Cink
    131 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    101 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    60 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 421 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.4 g

Zsír

  • Összesen
    287.9 g
  • Telített zsírsav
    177 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    645 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5071.8 g
  • Cink
    1305 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    573 mg
  • Vas
    1010 mg
  • Magnézium
    386 mg
  • Foszfor
    1547 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    53 mg
  • Mangán
    43 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    356.6 g
  • Cukor
    316 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    410.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2052 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    600 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2013 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    474 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 4212 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    431.3 g
  • Cink
    111 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    86 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    51 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 357 Kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A mázhoz

Elkészítés

A töltelékhez

  1. Segédeszközként: készítsük elő a lehető legtisztább konyharuhát a túró levének kinyomásához. Továbbá készítsünk elő pl sütőpapírt, amelyekre majd a mázzal már bevont rudakat tudjuk helyezni (papír nélkül a máz megdermedése után hozzátapadhatnak a tálhoz, amire tettük őket). Valamint szükségünk van a lehető legsimább felületre, amit otthon találunk - nekem ez most a hűtőnk egy üvegpolca volt - amelyre majd a túró töltelék formázásához lesz szükség. Illetve ajánlom, hogy használjunk egy legalább 0,1 g pontos (pl. ékszerész) mérleget, így szép azonos méretű rudakat készíthetünk.
  2. A töltelék elkészítéséhez helyezzük a teljes túrómennyiséget a tiszta konyharuhánk közepére. A ruha mind a 4 szélét behajtva csomagoljuk be a túrót a lehető legszorosabban, és jó alaposan nyomkodjuk ki a levét. Először valószínű elég sok leve lesz, akkor töröljük szárazra a felületet, majd az első nyomkodás után próbáljuk még szorosabbra húzni a ruhát (hagyjunk a túrónak még kisebb helyet benne), és nyomkodjuk ki újra.
  3. Ezután helyezzük vissza egy (lehetőleg fém) edénybe a túrót, és adjuk hozzá a - fontos, hogy - PORcukrot, valamint az előzőleg szobahőmérsékleten megpuhított vajat (margarin nem jó, mert azzal nem fog összeállni a töltelék, meg egyébként is..!).
  4. Most jöhet az ízesítés! (Én eddig négy féle ízben készítettem el, ezt fogom most leírni példaként, de használjunk hozzá bármit amit csak el tudunk képzelni. Kísérletezzünk! A bolti választékról meg ne higgyük el, hogy nagy. Egyedül arra figyeljünk, hogy végül a túrónk sűrű állagot érjen el, hogy később formázható legyen!)
  5. A túrókrém megformázásához a túrót mérjük ki minél pontosabban 24 g-os adagokra. Ha egy darabot kimértünk, abból formázzunk golyót, tegyük egy fém tálcára. Daraboljuk fel a teljes túrómennyiséget, majd a golyóra formázott darabokkal teli tálcát tegyük vissza a hűtőbe még 5-10 percre.
  6. Ezután a lehető legsimább felületen formázzunk a golyókból kb. 8-9 cm hosszú rudakat olyan módon, mintha tésztát sodornánk, csak legyünk kicsit óvatosabbak. Természetesen nem kell a bolti formát utánozni, készíthetünk kisebb-, nagyobb rudakat, golyókat, jópofa lehet a lapos háromszög alak is, vagy bármi más. Formázáshoz ne vegyük ki a teljes túrómennyiséget a hűtőből, mert azokban a vaj közben megolvad, hanem mindig csak azt a darabot vegyük ki, amit épp meg akarunk formázni.
  7. Majd ha minden darabbal készen vagyunk, pihentessük őket a hűtőben még addig, míg a kakaós mázat hozzá elkészítjük.
  8. A mázhoz gőz felett egy fém edényben olvasszuk meg teljesen folyósra a vajat. Míg a vaj olvad, keverjük ki a porcukrot a kakaóval. Ha pedig már a vaj teljesen folyékony állagú, akkor több részletben adjuk hozzá a cukros-kakós keveréket, és így keverjük őket teljesen simára. Ha eleinte csomós lesz a keverék az természetes, meg kell várni, míg a cukor is megolvad.
  9. Ha már teljesen sima a kakaós máz, akkor vegyünk ki 5-10 darab rudat a hűtőből, és mindegyiket úgy, hogy közben a mázat nem vesszük le a tűzről (de figyeljünk, nehogy a víz elforrjon alatta, akkor töltsük után) pl. egy lyukacsos szedőkanál segítségével, mártsuk bele úgy a krémbe, hogy az teljesen ellepje, majd ha kiemeltük, óvatosan rázzuk meg, és tegyük lehetőleg rácsra, hogy minél alaposabban lecsöpöghessen a felesleg róla. (A krém mennyisége egyébként szándékosan túlzó, mert muszáj, hogy még a legutolsó darabhoz is legyen annyi krém, amiben szó szerint megmárthatjuk a rudat.) A villa pedig egyébként azért nem jó ehhez a művelethez, mert a rudakat szinte a teljes felületükkel rá kell helyezni valamire, aminek segítségével mártogatjuk őket, különben kétfelé törnek.
  10. Még azt is ajánlom, hogy ha 5-10 darabot bevontunk, akkor azokat tegyük át a rácsról (pl. két villával alájuk nyúlva) egy sütőpapíral borított tálcára. Azok mehetnek is a hűtőbe, és aztán jöhet a következő 5-10 darab bevonása.
  11. Ha elég alaposan összenyomkodtuk a túrót, akkor beleharapva látni fogjuk, hogy a máz egy szinte teljesen sima túrókrémet rejt. És ha elég sokat (akár 12-24 órát is) hagytuk őket a hűtőben dermedni, akkor a szilárd máz miatt elég masszívak lesznek ahhoz, hogy a kezünkbe vegyük és úgy együk, mint ahogy régen csak a boltit tudtuk.
  12. Ebből a mennyiségből kb. 20 darab lesz!
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 55
  • Össznézettség: 143951
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 13.

Ajánló

Íz ötletek: citromos túróhoz adjunk 50 dkg túróhoz kb. 2-4 ek citromlevet, és egy nagyobb citrom héjának a negyedét-felét, nagyon apró darabokra reszelve (hogy a nagy héjak miatt ne repedjen szét formázáskor). Narancsoshoz, vagy bármely más gyümölcsös ízhez a citromoshoz hasonlóan adagoljunk egy pár ek frissen nyomott gyümölcslevet, és ha lehetséges (pl. narancs esetében), annak apróra reszelt héját. Vagy gyümölcsök esetén a másik lehetőség az, amiből nekem a banános lett. Fogtam egy fél banánt, és egy kis edényben egymagában összeturmixoltam, és ebből a sűrű masszából tettem a túróhoz 3-4 púpozott kiskanállal. Vaníliáshoz: én valódi vaníliás cukorból (amelyben nem vanília aroma van, hanem vaníliarúd örlemény) használtam két-három kiskanálnyit. Elképzelhető, hogy különböző házilag készült sűrű puding, esetleg dzsem, stb is használható. Ilyesmit még nem próbáltam, egyenlőre főként az állagával és a külalakjával kísérletezgettem. Ha mindent beletettünk, amit a töltelékbe akartunk, akkor nagyon alaposan, jól gyúrjuk össze, és gyúrás közben a kezünkben nyomjuk szét az esetleg még darabos túrót, vajat. Ha már nem látszik darabosnak és olyan az állaga, hogy tudtunk belőle egy nagy golyót formázni, akkor van rendben. Különben tennünk kell hozzá pl még kinyomott túrót és kis vajat, hogy ne legyen szétesős. Ezután tegyük rendes hűtőbe fél, de inkább egy órára. Mélyhűtőbe nem szabad túrót tenni! Többek között a benne lévő nedvesség miatt fagyáskor kikristályosodik a szerkezete, egyébként meg ha nem áll össze a töltelékünk, akkor azon a mélyhűtő sem fog segíteni!! A hűtőben viszont ennyi idő alatt a vaj segítségével nagyon könnyen formázható masszát fogunk kapni. Lehet új ízeket kitalálni, és még a csokimázat, és az azzal való bevonás technikáját is lehet fejlesztgetni!

Receptkategóriák

A túró rudi egy hazai specialitás, így itthon nem lehet meglenni nélküle. Az egyetlen gond, hogy a boltban ez a a jópofa édesség sem épp abból készül, amiből elvárnánk, és persze az üzletek esetén sokszor hallható óriási választék sem épp óriási, pl. az ízesítést tekintve. Így én is megpróbálkoztam az interneten itt-ott fellelhető tipikusan túró-cukor-tejföl és aztán fagyasztóba recepttel annak idején. De borzasztó eredmények születtek belőle. Talán már egy év is eltelt azóta, mióta túró rudit ettem (mivel a boltiról lemondtam), de aztán a piacon felbukkantak a Cserpes márkájú, ténylegesen magas minőségű tejtermékek. A Cserpes túró rudiban tényleg csak az van, ami kell, ráadásul az általuk előállított kiváló minőségű és ízű túróból és vajból készül, amely alapanyagok szintén nem rejtenek kellemetlen meglepetéseket. Így újra volt túró rudi, amit szívesen ettem, de egy fő probléma volt, ez csak citromos ízesítéssel létezik. Szóval az utóbbi két év tapasztalatával, és a Cserpes túró rudi példájával most megpróbáltam saját magamtól megalkotni egy olyan alap túró rudi receptet, amit egyszerűen házilag is el lehet készíteni, bármikor bárki úgy ízesítheti, ahogy akarja, és olyan mázzal vonhatja be, amilyennel akarja, és persze ilyenkor az alap elvárás, hogy az állaga és külső megjelenése legyen legalább olyan, mint amit a boltinál megszoktunk. (Az íze meg ugye csak jobb lehet, mivel ennek tényleg íze lesz!) Alapvető baj az általam a neten fellelt receptekkel mind az volt, hogy fagyasztással próbálta meg elérni, hogy összeálljon a túró, ami ma már tudom, hogy abszurd. Így egyedül a vajra gondoltam, ami ebben segíthet, és bejött. Jelenleg idáig fejlesztettem első sorban az állagára tekintettel, de mostantól bárki tovább javíthatja például sok új ízzel...

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia! Én Hollandiában élek,és itt nincs túró rudi, viszont a páromnak és nekem nagy kedvencünk. Nagyon tetszik a recepted, nagyon ki szeretném próbálni. S?t,ki is fogom :) Annyi,hogy itt a túró sokkal sokkal hígabb,mint otthon. És nem tudom,hogy ez mennyire befolyásolná a megfelel? állagot. Vagy mivel kellene variálnom? üdv: Reni

Törölt felhasználó

Amik eszembe jutottak: 1) Én sem a bolti túróval készítettem, hanem egy nagyon magas nedvesség tartalmú piacon vásárolt házi verzióval. Amikor a konyharuhára tettem és el?ször nyomtam ki a levét egy jó nagy tócsa maradt utána az asztalon. De bármennyire híg a túró ki lehet bel?le elég alaposan nyomni a nedvességet, maximum csak akkor nagyobb mennyiséggel kell dolgozni, mert a nyomkodás után sokkal kisebb lesz a túrómennyiség. 2) De azt is eltudom képzelni, hogy esetleg ha több vajat adsz hozzá mint amit én itt megadtam akkor azzal biztosra mehetsz. 3) Még a töltelék formázása el?tt az 5-10 perc helyett hagyd akár fél/egy órát is azt a h?t?ben, hogy a vaj teljesen megszilárdítsa. És még annyi, h próbálj meg minden lépést betartani amit írtam, és ha els?re nem sikerül ne add fel. Én is sok próbálkozás után tapasztaltam ki az arányokat és a formázás/csokibevonás módját.

DiaNatura

Kedves Frindli! Szuper a recept, és külön gratulálok, hogy ennyi energiát fordítottál a részletes leírásra! Kedves Reni! A magyar konyhában használatos túrót házilag is el tudod készíteni friss tehéntejb?l! HA szeretnéd, szívesen elküldöm neked hogy hogyan! / nagy.dia@hotmail.com/ Üdv, Dia

Törölt felhasználó

Köszi szépen a tippeket :) Tuti kipróbálom :)

Törölt felhasználó

Milyen szépen leírt recept! Picit megijedtem, hogy milyen bonyolult lehet ,de annyira alapos és egyértelm? a leírás, hogy meg fogom próbálni :) Imádom a túró rudit, de a boltban kapható rudikkal nekem is hasonló problémáim vannak, mint neked , Frindli. Mindenképp kipróbálom ezt a receptet!

Törölt felhasználó

Nagyon örültem cristin a te hozzászólásodnak is! Remélem sokan fogják sikerrel megcsinálni ezt a receptet. Nem gy?zöm hangsúlyozni, hogy kell legalább 2-3 alkalom szerintem mire a tapasztalatokból egy bolti(nál is jobb) min?ség? rudi lesz, tehát mindenkinek kitartást kívánok, aki belevág!! És köszönöm az oldalnak is a facebook kiemelést, örülök, hogy ilyen népszer? volt ez a kis recept. A közel jöv?ben egyébként újabb ismert édességeket tervezek majd házilag elkészíteni...

Törölt felhasználó

Ok, szoval tegnap megcsinaltam eletem elso turo rudijat, vagyis inkabb gombocot, mert sajna tul laza lett az allaga es nem tudtam rudakat formazni belole. A csokimazom sem lett az igazi, bar en nem is kakao port hasznaltam, hanem fozo csokit olvasztottam fel. Mindezek ellenere koszonom szepen a receptet, vegre barmikor ehetunk turo rudit. Mivel kulfoldon elunk, itt hiany cikk az ilyen finomsag. Vagyis az volt eddig. Holnap csinalom a kov. adagot. Meg egyszer koszonom szepen a receptet.

Amerellina

Szia Frindli! tapasztalataim idáig... 1. elbambultam és használt konyhakend?vel préseltem ki bel?le a vizet, így is kijött, de er?s izzadtság szer? szaga lett a túrónak, ez teljes mértékben az én hibám. :) legközelebb.. 2. a túrós massza majdnem tökéletes lett. Én 3 ek házi baracklekvárt tettem az egész masszába, picit túl puha lett, tör?s, de még sikerült bel?le rudakat gyúrni, csak nagyon nem tapad. Lehet máskor csak két kanállal adok hozzá. Vagy mit?l tapadna szerinted jobban? A lekvár hozzáadása után, az egészet egy nagy gombócként hagytam egy órát állni a h?t?ben, de ett?l nem lett sajnos sokkal masszívabb. Illetve a lyukacsos kanálban egyel?re majdnem törnek. 3. és itt jön a csokis máz katasztrófája: g?z felett megolvasztottam a vajat és szép lassan hozzáadtam a cukros kakaóport, nekem holland keser? kakaópor volt, azonban ebb?l soha nem lett máz. Hallottam, hogy vigyázni kell, hogy a vaj ne kezdjen el forrni, mert akkor nem olvad el benne a cukor, lehet, hogy ez volt nekem is a probléma? Csak azért kérdezem, mert holnap újra próbálnám, egy napot gondolom nem gond, ha pihennek a rudacskák a h?t?ben, ha másnem majd barackosan natúran lesznek elfogyasztva, de kérlek ezt a csokis máz részt mindenképp egy kicsit még részletezd nekem, mert ez nem az els? alkalom, már más tortához is pont ezzel a recepttel kellett dolgozni, és a vaj ott is kicsapódott...mit csináltam rosszul? hátha másnak is segít majd az én problémámra való megoldás. Remélem nem gond a részletes beszámoló, maga a túrórúd már finom lett, szerencsére a kellemetlen szag ellenére, nincs kellemetlen íze cseppet sem, úgyhogy holnap tényleg szívesen újból nekifutnék a beborításos résznek. És persze köszönöm a receptet én is. Ha belejövök, biztos fantasztikus lesz. Nem fogom feladni. Köszönettel Nusi

Törölt felhasználó

1. kérdés: ha folyós lekvárt használtál, abból tényleg kevesebbet tegyél bele vagy használj s?r?bbet (akár dzsemet). Amikor narancsosat csináltam csak két-három lapos ev?kanál narancslét adtam hozzá, a kellemes ízt és illatot inkább a reszelt narancs héjjal értem el, de lényeges volt, hogy nagyon apróra kellett reszelni. Illetve banánt szinte minden mennyiségben befogadott úgy, hogy egyet minden nélkül önmagában összeturmixoltam, mert a banánból nagyon s?r? krém lesz. (Ajánlom a banánosat egy kevés vaníliarúd ?rleménnyel!) Tehát a lényeg: minél s?r?bb ízesít?t adj hozzá. Illetve az ízesít? állaga alapján még növelheted a vaj mennyiségét. 2. kérdés: El?ször is: ha g?z felett csinálod akkor sztem nem forrhat a vaj. És az alapanyagok oda sem éghetnek (ez a lényege) így van id?d próbálkozni, csak arra figyelj, hogy nehogy elforrjon a víz alóla, akkor töltsd után, illetve a tál alja (amibe az alapanyagokat teszed) ne érjen bele a vízbe. Minden esetre a csokimáz egy nehezebb kérdés. Ráadásul leírni nagyon nehéz, inkább látni kell, hogy milyen a jó. Én kb. csak 3 éve f?zök, de csak az utóbbi évben sikerült kitapasztalnom, hogy hogyan kell a jó mázat készíteni. Mivel minden ünnepre és családi ünnepre készítek a család kedvencét, legalább egy tepsi mézes-krémest. Nekem mindig márványos lett régebben a teteje, de nem a vajtól, hanem, mert a cukor kicsapódott. A megoldás annyi volt, hogy az alapanyagok közül a cukor adja meg magát utoljára és azt régebben sosem vártam meg. Így csinálom én a csoki mázat lépésr?l-lépésre (nekem normál gáz t?zhelyem van, de még így is sikerülnie kell): A vajat felteszem g?z felett egy fém edénybe. Kikeverem a kakaót a cukorral. AMIKOR A VAJBÓL MÁR CSAK EGY-EGY KIS DARAB VAN AMI MÉG NEM OLVADT EL, AKKOR MÁRIS HOZZÁÖNTÖM A CUKROS-KAKAÓT. Nem folyamatosan adagolom hozzá, hanem egy huzamra beleöntöm a vajba. Ekkor elkezdem fém ev?kanállal (nem jött be a fakanál) egynem?re keverni. Mindig figyelni kell persze, hogy keverés közben egy-egy mozdulattal az edény falára lök?dött krémet visszakanalazzuk az edénybe különben az edény falán külön életet kezdenek el élni az alapanyagok és megégnek vagy odaszáradnak. A cukros-kakaó hozzáadásakor a vaj folyékony, a kakaóporral sincs baj, de a cukor egy masszív masszát alkot az edény alján. Az el?tt még biztosan nem jó a máz miel?tt a cukor teljesen meg nem olvad!! Az állaga pedig a s?r? cukor miatt még nem egynem? krém. Eljön a pillanat amikor a teljes cukor elolvadt és egy gyönyör? sima, egynem? krémet kell láss. Nem s?r?, mint a puding de nem is olyan folyékony mint a víz. (Ez az amit szóban nem igazán lehet elmagyarázni.) A lényeg, hogy egyszer csak azt látod, hogy szép, egynem? és érzed keverés közben a kanállal, hogy már megsz?nt a krémben a cukor s?r? masszának lenni és az is teljesen egy lett a a vajjal és kakaóporral. A süteményekre ekkor azonnal ráöntöm, mert az állaga közvetlenül elkészülte után már csak annyira folyós, hogy szépen szét terül a sütemény tetején, de nem folyik le róla. A túró rudi esetében pedig egész addig a g?z felett tartottam és a t?zr?l nem vettem le a krémet (g?z felett nem tud odaégni!), míg be nem vontam a rudakat (amikor sokat csináltam egyszer a vizet is pótolnom kellett alatta). Mivel a csokimáz ennyi túróhoz elvileg soknak kell legyen így minden darab rudat réteszek egy lapos, széles és lyukacsos fém szed? kanálra és annak segítségével a rudakat megmártom a krémben, majd a süt?rácsra teszem ?ket, hogy lecsöpögjön róluk a felesleg. Ennyit tudok mondani.

Amerellina

Kedves Frindli! Köszönöm ezt a részletes leírást, választ. Nagyon jónak t?nik, megpróbálom majd akkor így, most vettem egy másik fajta kakaóport, amiben kakaóvajtartalom is van (vario cacao a neve), remélem majd így sikerülni fog. Köszönöm a lelkes választ! Nusi

Törölt felhasználó

ja, és miközben vonod be csokival a rudakat, a csoki mázat gyakorta egy-egy gyors mozdulattal keverd át. Egyébként mivel g?z fölött lesz a máz, nem kell sietned semelyik lépéssel!! De még egy tanács, hogy egyszerre csak egy pár darab túró rudat vegyél ki a h?t?b?l, különben mire párat bevonsz a többi a bennük lév? vaj megolvadása miatt szétes?s lesz.

szilvi49

Nagyon szeretjük a turó rudit, a gyerekeknek mindig kell, hogy legyen itthon. Imádják ezt a túró rudis játékot is, olyan aranyos a mizo boci http://minu.me/-turorudi

Törölt felhasználó

Sajnálom, de engem ez a szánalmas marketing nem hat meg, ahol többek között gyerekeknek is a nullával egyen érték? terméket adnak el pénzért. Nem veszel mást t?lük csak soha be nem teljesed? vágyakat (amiknek egy részét ?k sugallják, másik nagy részét pedig csak te képzeled). És ezért pénzt adnak ki egyesek és ilyen hülyeségekkel foglalkoznak, mint ezek a propaganda "játékok". Ebb?l én nem kérek, köszönöm! (Már ne is haragudj, de ennek az üzenetednek er?s reklám szaga volt! Ha tényleg szereti a gyerekek a túró rudit, akkor egyenek végre egy igazit!)

Törölt felhasználó

Ez elég gagyi. Szerintem, ezzel nem itt kellene próbálkozni.

Törölt felhasználó

hmm, es probaltad mar zselatinnal?

Törölt felhasználó

ja meg cukor helyett mez?:)

Cafika

szia Frindli, nagy elánnal nekiálltam a túró rudinak, de sajnos az eredmény lehangoló lett.. nem tudom, hogy miért nem sikerült, mindent a recept szerint csináltam, kiváló alapanyagokból..a túró az igaz, más mint a hazai, de kinyomkodtam.. 1. nekem túl vajas az íze, de ez még nem is lenne baj, egyáltalán nem tudtam formázni, mert olyan hamar olvadt benne a vaj, így csak kis gömböcskék lettek..de még ez sem baj 2. a fö gondot a csokimáz okozta, képzeld ez ahogy forgattam a golyócskákra, úgy csúszott le róla..hol rontottam el? 3. nekem nagyon édes lett a csokimáz, legközelebb cukor nélkül csinálom, de ez személyes izlés segíts légyszi, adj valami ötletet mert nem akarom feladniiiiiiiiiii én is ilyen szép rudikat akarok, mint a tieid !!! nagyon kellemes vasárnapot, üdv. Évi

Törölt felhasználó

A vaj miatt csinálom én úgy, hogy ha összegyúrtam a túrókrémet, akkor beteszem minél több id?re a h?t?be, hogy megszilárduljon és utána mindig csak azt veszem ki a h?t?b?l amit éppen megformázom, és ha megformáztam akkor azonnal vissza is teszem. Az igazi tartást (a bolti rudiknál is) a csokimáz adja. Egy alkalommal a túróhoz túl sok - azt hiszem lekvárt - tettem, és mivel nem volt több túróm itthon, és már bolt se volt nyitva ezért azt hittem, hogy mivel túl híg lett ezért marad az, hogy várok holnapig és veszek még hozzá túrót. Mivel híg lett annyira, hogy a kezemben szétesett, nem lehetett formázni. De aztán jött az ötlet, ami bevált: az étkezési celofán gurigájából levágtam egy túró rudi méret? darabot, majd hosszában kivágtam bel?le egy akkora darabot, hogy meglehessen tömni túróval, és azután összenyomva összepréselje a beletöltött túrót. Lényegében egy túró rudit formát csináltam hozzá. A csokimáz esetén talán azt tudom javasolni, hogy a receptben írtakkal ellentétben húzd le a t?zr?l és várj amíg a csoki kicsit h?l és ezáltal s?r?bb lesz, mert ezek szerint túl híg még a csoki mikor beakarod vonni a túrót. Majd ha a csoki már túlságosan szilárd húzd vissza a t?zre, hogy egy kicsit újra megolvadjon.

Cafika

Frindli, köszi a gyors választ, majd megprobálom ujra, nem adom feeeel.. az ize nagyon jo lett, én banánt adtam hozzá. A végén a csokimázat ráöntöttem a golyókra, így lett egy túrós profiterol-rudink :-) a csokimázat próbáltam ahogy irtad, de akkor is lecsúszott róla, nekem túl vajasnak tünt a dolog, lehet nagyon zsíros volt a vajam, legközelebb megpróbálom más márkával. Nagyon tetszik az ars - poeticád a konyhában, teljes mértékben egyetértek veled !! kiváncsian várom a többi receptjeidet is !! üdv. Évi

Törölt felhasználó

Kedves Frindli! Minden leírást betartottam (a mérleget kivéve), és nagyon jó lett!!! Én most csak natúr ízre vágytam, az ízvariációk a következ? alkalommal jönnek. A mázhoz nem mertem hozzákezdeni - nem volt itthon csak "cicás" kakaóporom, amiben a kakaóvaj-tartalom csak 12-14% - , így 2 nagy tábla 81%-os min?ségi étcsokit használtam egy kis vajjal. Egyszer?en szuper! Én is a Cserpest favorizálom, de nem tudok mindig hozzájutni. Egyébként a részletes leírás ellenére nagyon egyszer? elkészíteni, mindenkit bátorítok, hogy próbálja ki, aki finom rudit szeretne! Köszönöm szépen a receptet! Andi Andi

Törölt felhasználó

Köszönöm a visszajelzésedet. Örülök a sikerednek. Az ízesítésnél figyelj majd, hogy az ízesít?, nehogy túl higítja a natúr tölteléket. Ha esetleg citrom vagy narancshéjat használnál, akkor pedig arra figyelj, hogy nagyon apróra reszeld, esetleg turmixold össze a citrom/narancs hájat, mert különben a nagy darabok miatt szét eshet a töltelék.

Vivike

Kedves Frindli! Ma elkészítettem a túró rudi receptedet. Finom házi túrót, házi vajat használtam, és nagyon finom lett a töltelék. Citromlével és nagyon finomra összevágott kandírozott citrommal ízesítettem. Tökéletesen tudtam formázni, egyáltalán nem esett szét, gyönyör? lett. Viszont a mázzal meggy?lt a bajom. Az összes máz lefolyt róla, valamit biztosan elrontottam. El?z? válaszaidból rájöttem, hogy mi lehetett a baj: nem vártam meg, míg a cukor teljesen elolvad. Simának t?nt, de ahogy még részletesebben leírtad, akkor jöttem rá. Azon kívül nem tudom, hogy a nádcukor jó-e ehhez a csokimázhoz, merthogy azzal készítettem. Annyira lefolyt a túróról a máz, hogy a végén a pohárka aljára tettem egy kicsit a mázból, rányomtam a túrótölteléket és befedtem csokimázzal, majd kikanalazzuk a pohárkából. Azért nem adom fel, mert még így is sokkal finomabb, mint a bolti, és legalább nincs benne semmi adalékanyag, meg mit tudom én micsoda. Remélem a legközelebbinek a bevonata is jó lesz. További jó szakácskodást. Üdvözlettel: Vivike

h3eniko

Kedves Frindli! Nagyon regota nem ettunk turorudit, mert nalunk nem lehet kapni, de nagyon szeretjuk! A te recepted tetszett a legjobban, en is koszonom az aprolekos leirast! Sokat segitett! Inkabb turo bon-bonokat gyartottam, mert nem ereztem lelki erot a rudiformalashoz (de en is kimertem pontosan oket), de a vart eredmeny nem maradt el! Sima izre vagytam csak, de tettem bele egy fel citrom reszelt hejjat. Nagyon fincsi lett! Hogy osszerjenek az izek en is javasolnek kb 8-12 orat neki a hutoben. Az egyetlen problemam csak a csokimazzal volt. Ne erts felre, ez lett a legfinomabb, legsejmesebb csokimaz amit eletembe valaha is csinaltam (!!!!) csak nem lett roppanos a vegere. Az ize viszont eszmeletlenul finom! Parom nem hitte el, hogy kakaoporbol van :-). tovabb kellett volna melegitenem? Mit gondolsz? Nekem nem folyt le a turorol, amikor belemartottam a kis korongjaimat, nagyon szep fenyesek lettek. Mindenkinek ajanlom a receptedet! Ja, nalunk csak cottage cheese van turo helyett, de mindent ugy csinaltam ahogy leirtad. Kulfoldon eloknek is ajanlom, akik turorudi hianyban szenvednek! :) Koszonom a receptet! Eniko

Törölt felhasználó

Köszönöm a hozzászólásodat. Ha hibátlan min?ség? csokimázra vágysz, akkor a csokikészítés rejtelmeiben kell elmerülni. Olyan mint, hogy a csoki emperálása, hogy szép sima legyen és, kell vásárolni egy úgyn. magh?mér?t. Az interneten megtalálod, hogy hány fokosra kell melegíteni a masszát, hogy már temperálni lehessen és hány fokon kell ezután felhasználni, stb. Magyarul a további tökéletesítés már komolyabb feladat. Ennyire még én sem merültem el ebben a kérdésben.

aker

Nekem is sikertelen lett az els? próbálkozásom. A túrómassza nekem is nagyon híg lett, pedig nem is ízesítettem, 15 perc a fagysztóban sem segített igazán (nem akartam többet benn tartani, nehogy megfagyjon). Eleve golyócskákat akartam készíteni, hogy könnyebben menjen a mártogatás, de a máz nekem is lecsúszott. Vékony vajréteg maradt a keverék tetején és emiatt maga a csoki nem tapadt. A vajra tippelek, talán azzal lehet a baj... Végül a túrót pohárba kanalaztam, leöntöttem a mázzal és úgy kanalaztam ki. Persze az íze tökéletes lett.

Emese99

bocsi jó meg minden csak RITKASZAR EZ A RECEPT!! PONTOSAN MINDENT ÍGY CSINALTAM!! MARHA SZAR. BOCCS...

Hozzávalók

A töltelékhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek