r
Nosalty Logó

Túró rudi alaprecept és ízvariációk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Túró rudi alaprecept és ízvariációk
adag
Előkészítés
perc
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A töltelékhez

A mázhoz

Összesen 421 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A töltelékhez

A mázhoz

Összesen 4212 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A töltelékhez

A mázhoz

Összesen 357 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    507.2 g
  • Cink
    131 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    101 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    60 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 421 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.4 g

Zsír

  • Összesen
    287.9 g
  • Telített zsírsav
    177 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    645 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5071.8 g
  • Cink
    1305 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    573 mg
  • Vas
    1010 mg
  • Magnézium
    386 mg
  • Foszfor
    1547 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    53 mg
  • Mangán
    43 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    356.6 g
  • Cukor
    316 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    410.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2052 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    600 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2013 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    474 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 4212 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    431.3 g
  • Cink
    111 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    86 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    51 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 357 Kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A mázhoz

Elkészítés

A töltelékhez

  1. Segédeszközként: készítsük elő a lehető legtisztább konyharuhát a túró levének kinyomásához. Továbbá készítsünk elő pl sütőpapírt, amelyekre majd a mázzal már bevont rudakat tudjuk helyezni (papír nélkül a máz megdermedése után hozzátapadhatnak a tálhoz, amire tettük őket). Valamint szükségünk van a lehető legsimább felületre, amit otthon találunk - nekem ez most a hűtőnk egy üvegpolca volt - amelyre majd a túró töltelék formázásához lesz szükség. Illetve ajánlom, hogy használjunk egy legalább 0,1 g pontos (pl. ékszerész) mérleget, így szép azonos méretű rudakat készíthetünk.
  2. A töltelék elkészítéséhez helyezzük a teljes túrómennyiséget a tiszta konyharuhánk közepére. A ruha mind a 4 szélét behajtva csomagoljuk be a túrót a lehető legszorosabban, és jó alaposan nyomkodjuk ki a levét. Először valószínű elég sok leve lesz, akkor töröljük szárazra a felületet, majd az első nyomkodás után próbáljuk még szorosabbra húzni a ruhát (hagyjunk a túrónak még kisebb helyet benne), és nyomkodjuk ki újra.
  3. Ezután helyezzük vissza egy (lehetőleg fém) edénybe a túrót, és adjuk hozzá a - fontos, hogy - PORcukrot, valamint az előzőleg szobahőmérsékleten megpuhított vajat (margarin nem jó, mert azzal nem fog összeállni a töltelék, meg egyébként is..!).
  4. Most jöhet az ízesítés! (Én eddig négy féle ízben készítettem el, ezt fogom most leírni példaként, de használjunk hozzá bármit amit csak el tudunk képzelni. Kísérletezzünk! A bolti választékról meg ne higgyük el, hogy nagy. Egyedül arra figyeljünk, hogy végül a túrónk sűrű állagot érjen el, hogy később formázható legyen!)
  5. A túrókrém megformázásához a túrót mérjük ki minél pontosabban 24 g-os adagokra. Ha egy darabot kimértünk, abból formázzunk golyót, tegyük egy fém tálcára. Daraboljuk fel a teljes túrómennyiséget, majd a golyóra formázott darabokkal teli tálcát tegyük vissza a hűtőbe még 5-10 percre.
  6. Ezután a lehető legsimább felületen formázzunk a golyókból kb. 8-9 cm hosszú rudakat olyan módon, mintha tésztát sodornánk, csak legyünk kicsit óvatosabbak. Természetesen nem kell a bolti formát utánozni, készíthetünk kisebb-, nagyobb rudakat, golyókat, jópofa lehet a lapos háromszög alak is, vagy bármi más. Formázáshoz ne vegyük ki a teljes túrómennyiséget a hűtőből, mert azokban a vaj közben megolvad, hanem mindig csak azt a darabot vegyük ki, amit épp meg akarunk formázni.
  7. Majd ha minden darabbal készen vagyunk, pihentessük őket a hűtőben még addig, míg a kakaós mázat hozzá elkészítjük.
  8. A mázhoz gőz felett egy fém edényben olvasszuk meg teljesen folyósra a vajat. Míg a vaj olvad, keverjük ki a porcukrot a kakaóval. Ha pedig már a vaj teljesen folyékony állagú, akkor több részletben adjuk hozzá a cukros-kakós keveréket, és így keverjük őket teljesen simára. Ha eleinte csomós lesz a keverék az természetes, meg kell várni, míg a cukor is megolvad.
  9. Ha már teljesen sima a kakaós máz, akkor vegyünk ki 5-10 darab rudat a hűtőből, és mindegyiket úgy, hogy közben a mázat nem vesszük le a tűzről (de figyeljünk, nehogy a víz elforrjon alatta, akkor töltsük után) pl. egy lyukacsos szedőkanál segítségével, mártsuk bele úgy a krémbe, hogy az teljesen ellepje, majd ha kiemeltük, óvatosan rázzuk meg, és tegyük lehetőleg rácsra, hogy minél alaposabban lecsöpöghessen a felesleg róla. (A krém mennyisége egyébként szándékosan túlzó, mert muszáj, hogy még a legutolsó darabhoz is legyen annyi krém, amiben szó szerint megmárthatjuk a rudat.) A villa pedig egyébként azért nem jó ehhez a művelethez, mert a rudakat szinte a teljes felületükkel rá kell helyezni valamire, aminek segítségével mártogatjuk őket, különben kétfelé törnek.
  10. Még azt is ajánlom, hogy ha 5-10 darabot bevontunk, akkor azokat tegyük át a rácsról (pl. két villával alájuk nyúlva) egy sütőpapíral borított tálcára. Azok mehetnek is a hűtőbe, és aztán jöhet a következő 5-10 darab bevonása.
  11. Ha elég alaposan összenyomkodtuk a túrót, akkor beleharapva látni fogjuk, hogy a máz egy szinte teljesen sima túrókrémet rejt. És ha elég sokat (akár 12-24 órát is) hagytuk őket a hűtőben dermedni, akkor a szilárd máz miatt elég masszívak lesznek ahhoz, hogy a kezünkbe vegyük és úgy együk, mint ahogy régen csak a boltit tudtuk.
  12. Ebből a mennyiségből kb. 20 darab lesz!
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1079
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 146135
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 13.

Ajánló

Íz ötletek: citromos túróhoz adjunk 50 dkg túróhoz kb. 2-4 ek citromlevet, és egy nagyobb citrom héjának a negyedét-felét, nagyon apró darabokra reszelve (hogy a nagy héjak miatt ne repedjen szét formázáskor). Narancsoshoz, vagy bármely más gyümölcsös ízhez a citromoshoz hasonlóan adagoljunk egy pár ek frissen nyomott gyümölcslevet, és ha lehetséges (pl. narancs esetében), annak apróra reszelt héját. Vagy gyümölcsök esetén a másik lehetőség az, amiből nekem a banános lett. Fogtam egy fél banánt, és egy kis edényben egymagában összeturmixoltam, és ebből a sűrű masszából tettem a túróhoz 3-4 púpozott kiskanállal. Vaníliáshoz: én valódi vaníliás cukorból (amelyben nem vanília aroma van, hanem vaníliarúd örlemény) használtam két-három kiskanálnyit. Elképzelhető, hogy különböző házilag készült sűrű puding, esetleg dzsem, stb is használható. Ilyesmit még nem próbáltam, egyenlőre főként az állagával és a külalakjával kísérletezgettem. Ha mindent beletettünk, amit a töltelékbe akartunk, akkor nagyon alaposan, jól gyúrjuk össze, és gyúrás közben a kezünkben nyomjuk szét az esetleg még darabos túrót, vajat. Ha már nem látszik darabosnak és olyan az állaga, hogy tudtunk belőle egy nagy golyót formázni, akkor van rendben. Különben tennünk kell hozzá pl még kinyomott túrót és kis vajat, hogy ne legyen szétesős. Ezután tegyük rendes hűtőbe fél, de inkább egy órára. Mélyhűtőbe nem szabad túrót tenni! Többek között a benne lévő nedvesség miatt fagyáskor kikristályosodik a szerkezete, egyébként meg ha nem áll össze a töltelékünk, akkor azon a mélyhűtő sem fog segíteni!! A hűtőben viszont ennyi idő alatt a vaj segítségével nagyon könnyen formázható masszát fogunk kapni. Lehet új ízeket kitalálni, és még a csokimázat, és az azzal való bevonás technikáját is lehet fejlesztgetni!

Receptkategóriák

A túró rudi egy hazai specialitás, így itthon nem lehet meglenni nélküle. Az egyetlen gond, hogy a boltban ez a a jópofa édesség sem épp abból készül, amiből elvárnánk, és persze az üzletek esetén sokszor hallható óriási választék sem épp óriási, pl. az ízesítést tekintve. Így én is megpróbálkoztam az interneten itt-ott fellelhető tipikusan túró-cukor-tejföl és aztán fagyasztóba recepttel annak idején. De borzasztó eredmények születtek belőle. Talán már egy év is eltelt azóta, mióta túró rudit ettem (mivel a boltiról lemondtam), de aztán a piacon felbukkantak a Cserpes márkájú, ténylegesen magas minőségű tejtermékek. A Cserpes túró rudiban tényleg csak az van, ami kell, ráadásul az általuk előállított kiváló minőségű és ízű túróból és vajból készül, amely alapanyagok szintén nem rejtenek kellemetlen meglepetéseket. Így újra volt túró rudi, amit szívesen ettem, de egy fő probléma volt, ez csak citromos ízesítéssel létezik. Szóval az utóbbi két év tapasztalatával, és a Cserpes túró rudi példájával most megpróbáltam saját magamtól megalkotni egy olyan alap túró rudi receptet, amit egyszerűen házilag is el lehet készíteni, bármikor bárki úgy ízesítheti, ahogy akarja, és olyan mázzal vonhatja be, amilyennel akarja, és persze ilyenkor az alap elvárás, hogy az állaga és külső megjelenése legyen legalább olyan, mint amit a boltinál megszoktunk. (Az íze meg ugye csak jobb lehet, mivel ennek tényleg íze lesz!) Alapvető baj az általam a neten fellelt receptekkel mind az volt, hogy fagyasztással próbálta meg elérni, hogy összeálljon a túró, ami ma már tudom, hogy abszurd. Így egyedül a vajra gondoltam, ami ebben segíthet, és bejött. Jelenleg idáig fejlesztettem első sorban az állagára tekintettel, de mostantól bárki tovább javíthatja például sok új ízzel...

Hozzávalók

A töltelékhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?