Fogfehérítő fogkrémek - vajon tényleg működnek? A fogszakorvos véleménye

Fehérebb fogakat szeretnél, de félsz a mellékhatásoktól? A fogorvos elmondja, mire figyelj!

Mindannyian szeretnénk ragyogó fehér mosolyt. Sokféle fogfehérítő módszer létezik, nehéz eligazodni, hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb megoldás. Melyek a megbízható módszerek és mi az, amivel jobb vigyázni? Dr. Várnagy Éva,a Rózsakert Medical Center esztétikai fogszakorvosa segít eligazodni a témában.

dr. Várnagy Éva, a Rózsakert Medical Center esztétikai fogszakorvosa

Mitől színeződnek el a fogak?

Minden ember fogának van egy öröklött alapszíne, ami függ a fogzománc vastagságától, a fog alakjától és a dentin sötétségétől. Befolyásolja az is, hogy már az anyaméhen belüli időszaktól kezdve milyen táplálékokat, gyógyszereket kap az ember. A fogak elszíneződését leggyakrabban a tea, kávé, kóla, vörösbor és egyéb színező hatású élelmiszerek fogyasztása okozza. A dohányzás, fémtartalmú szájöblítők használata és az öregedés is előidézheti a problémát. Tetraciklines vagy fluoridos kezelés következtében, valamint trauma, rossz idegi működés miatt is létrejöhet elszíneződés, illetve a gyökérkezelt fogak az esetek többségében szürkés színt vesznek fel.

Milyen fogfehérítő módszerek vannak?

  • Orvosi fogfehérítés: a fogorvos egy speciális, hidrogén-peroxid tartalmú zselét visz fel a fog felszínére miután alaposan megvizsgálta a fogakat. A felületet meghatározott hullámhosszúságú vagy lézer fényt kibocsátó lámpával világítják meg, ennek hatására a hidrogén-peroxid tartalmú anyag aktivizálódik és az aktív oxigén eltávolítja a fog felszínén és mélyebb rétegeiben található elszíneződéseket. Hatása több hónapon keresztül tart.
  • Otthoni fogfehérítés orvosi felügyelettel: a fogorvos lenyomatot vesz a páciens fogsoráról, ennek alapján a fogtechnikus elkészíti a kezeléshez szükséges sínt. Ebbe a sínbe helyezi bele a páciens maga a fogfehérítő anyagot, ami lehet hidrogén-, vagy karbamid+peroxid, de mindenképpen gyengébb koncentrációjú, mint amit az orvos használ. A páciens a fogorvos segítségével elsajátíthatja a gyakorlati lépéseket, így képes lesz önállóan elvégezni a kezelést a megadott instrukciók szerint. Az eljárás hatása több hónapon keresztül tart.
  • Fogfehérítő matrica, toll, egyéb eszközök: alacsony hidrogén-peroxid tartalmú, vagy peroxid-mentes eszközök, amelyeket otthoni használatra fejlesztettek. Hatásuk általában bizonytalan és nem tartós.
  • Egyéb módszerek: léteznek különböző házi praktikák, sokan hisznek például a szódabikarbóna, az aktív szén, a banánhéj vagy a tengeri só fogfehérítő hatásában. Ezekkel az a baj, hogy többet ártanak, mint használnak, mert koptatják a fogakat. Mostanában sokat olvasni a szén fehérítő hatásáról, ami egyáltalán nem bizonyított.

Mi a helyzet a fogfehérítő fogkrémekkel?

Bár a nevük azt mutatja, valójában nincs fehérítő hatásuk, pusztán a lepedék okozta elszíneződéstől tisztítják meg a fogakat, azok alapszínét nem változtatják meg.

Veszélyes lehet a fogfehérítés?

Ez attól függ, milyen módszert választunk. A fogorvos által, vagy fogorvosi felügyelettel végzett fogfehérítés szinte teljesen veszélytelen. Klinikai tesztek és tanulmányok igazolják, hogy a hidrogén-peroxiddal történő fogfehérítés a legbiztonságosabb fogászati és esztétikai eljárás. Mint minden eljárásnak, ennek is lehetnek mellékhatásai, de ez ritka.

Ami általános, hogy a fehérítés után a fogak néhány napig érzékenyebbek lehetnek.

Azokkal a módszerekkel, amelyek a fogak dörzsölésével járnak, jobb vigyázni, a dörzsölés ugyanis koptatja a fogzománcot. A szódabikarbónás, sós dörzsölés felérdesíti a zománcfelszínt és ez segíti az újabb elszíneződést, ráadásul az így kialakult kisebb mélyedésekbe ételmaradék, lepedék rakódhat le. A fogorvosok ezért a fogfehérítés után mindig polírozást végeznek. A dörzsölésnél is veszélyesebb a különböző savas anyagok használata, mert ezek oldják a fogak ásványi anyagát.

Mit ajánl a fogorvos?

Ha fehérebb fogakat szeretnél, kérd ki fogorvosod véleményét és az általa ajánlott módszert válaszd. A gyógyszertárban, drogériákban kapható eszközöket és a házi praktikákat, ha lehet, inkább kerüld, mert sokszor többet ártanak, mint használnak.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4+1 szobanövény, ami bírja a nyári klímát a szabadban

Számos olyan növény van, ami nemcsak bírja, hanem kimondottan szereti a nyári meleget és napsütést. Na de van-e olyan, aminek természetes élőhelye a lakás egy kellemesebb klímájú sarka? A válasz: igen! Mutatjuk, melyik az a 4+1 szobanövény, amit nyugodt szívvel kitelepíthetünk a szabadba nyáron!

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: