5 tipp, hogy tuti te legyél a leggyorsabb szakács a konyhában

A könnyű és gyors receptek titka, hogy mi magunk mennyire vagyunk gyorsak főzés során. Most megtudhatod, milyen trükkökkel tudod felgyorsítani a munkafolyamatokat.

Hiába írja a recept, hogy mindössze harminc perc alatt összedobható, ha te aztán negyed órán át csak a hagymát és répát kockázod fel az ételhez. Ahhoz, hogy tényleg gyorsan végezz a főzéssel, nem szükséges, hogy mesterszakácsokat megszégyenítően tudj például zöldséget aprítani, de jó, ha tudod, mik azok a trükkök, amikkel lerövidítheted a főzési időt. A Kitchn cikkéből kiderül, hogy még a gyakorlottabb szakácsok is számos olyan apró hibát véthetnek, amivel jelentősen megnő a konyhában töltött idő. Önmagában teljesen feleslegesnek tűnhet, hogy arra is figyelni kellene, hogyan és hova teszi az ember a vágódeszkát, mégis értékes másodperceket veszít azzal, ha minden mozdulat után rendezgetnie kell.

Getty

Készülj fel!

A főzés nem ott kezdődik, hogy az ember bekapcsolja a főzőlapot. Ha ugyanis nincs minden hozzávaló a kezed ügyében, össze-vissza fogsz szaladgálni a konyhában, sőt simán odaéghet az étel, ha ott kell hagynod, hogy a kamrából előhozz egy másik hozzávalót. Tervezd meg a főzést, tedd ki a pultra a hozzávalókat, a fűszereket, a sót , borsot, olajat, ecetet, de még a kést és mindenféle konyhai eszközt is, amit használni fogsz. Ha zöldségeket kell pucolnod, két tálat is készíts magad mellé, az egyikbe kerüljön a héj, a másikba pedig a felaprított zöldség, így nem lesz káosz két percen belül a pulton, és nem kell utána hosszú percekig mindenhonnan szedegetni az apró darabokat.

Ismerd meg a receptet!

„Gyors leszek, ezért főzés közben olvasom el a receptet , mindig csak az aktuális részt!” – gondolják sokan. Öreg hiba. Nem ezen múlik, sőt, ha nem tudod, mi után mi következik, kiderülhet, hogy túl későn veszel észre egy olyan lépést, amivel időt spórolhatnál, például a sütő előmelegítését. Szóval inkább olvasd el előre, legalább kétszer, figyelmesen a receptet, hogy ne érjenek meglepetések.

Getty

Legyen elég helyed!

Egy kis konyhában is lehet gyorsan főzni, ha nem zsúfolódnak körülötted felesleges cuccok a pulton. A lényeg, hogy legyen elég hely egy viszonylag nagy vágódeszkának és mellette egy mélyebb tálnak, amibe az összevágott hozzávalókat teszed. Ha ugyanis nem tudod kényelmesen és biztonságosan használni a kést, nemcsak azt kockáztatod, hogy megsérülsz, hanem azon kapod magad, hogy folyamatosan pakolod ide-oda a dolgokat, amiket nem is használsz. Pakolj el minden felesleges dolgot az útból.

Fontos, hogy jól megválaszd azt is, hogy miben főzöl

Ha túl kicsi a serpenyőd, egyrészt nem lesz helye az ételnek, hogy rendesen, egyenletesen átpiruljon, ráadásul, kényelmetlen lesz kevergetni is, ki fog potyogni vagy futni az edényből – ami nemcsak frusztráló, hanem időrabló is.

Getty

Mi legyen a takarítással?

Sokan gondolják, hogy a gyors főzés kulcsa, ha a takarítást és elpakolást a végére hagyják, de tévednek. Gondolj arra, hogy evés után még rád vár a mosogatás is, nem túl felemelő, ha még egy káoszos konyhát is rendbe kell tenned. Próbáld ki, hogy minden munkafolyamat után elpakolsz. Például, ha megpucoltad és felaprítottad a zöldségeket , a szemetet rögtön ki is dobhatod (ha már eleve egy tálba pucoltál, csak egy mozdulat lesz), ha behabartad a levest, a tálkát öblítsd is el, így nem szárad be, és így tovább. Ezek apró, egy-két másodperces mozdulatok, és egyszerre marad rendezett körülötted a konyha és spórolod meg az evés utáni takarítást és pakolást is.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Szekeres Dóra

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek