Szerintünk ez a RAKOTT KRUMPLI két legfinomabb receptje!

A magyar konyha egyik klasszikusát hoztuk el nektek, a pepecselős, de annál laktatóbb és finomabb rakott krumplit, ráadásul a jól megszokott recept mellett egy még ízletesebb, még szaftosabb opciót is mutatunk!

A rakott krumpli az egyik legfinomabb magyar egytálétel, amit bár elég pepecselős munka elkészíteni, általában megéri a fáradságot, türelmen kívül pedig nem igényel nagy konyhai tapasztalatot. Az első hivatalos rakott krumpli receptje Czifray István- Magyar Nemzeti Szakácskönyvének 1840-es kiadásában jelent meg, alapvetően burgonya, tejföl, tojás, kolbász és szalonna felhasználásával készült. Ma már számos extra változattal találkozhatunk, mondhatni ahány ház, annyi rakott krumpli, mi most a klasszikus változat mellett egy kicsit extrább, kicsit szaftosabb változatot is mutatunk.

A Klasszikus

Hozzávalók: 4 közepes db burgonya, 5 db főtt tojás, 25 dkg kolbász, 660 g tejföl, 2 evőkanál sertészsír, só ízlés szerint

Főzzük meg héjában a krumplit és a tojásokat is. Ha megfőttek, pucoljuk meg mindkettő alapanyagot, és vágjuk őket karikákra. Míg a krumpli és tojás fő, addig vágjuk fel a kolbászt is.
A zsírt olvasszuk meg, keverjük bele a tejfölt, és picit sózzuk meg, majd egy nagy tepsi alját ezzel kenjük ki.

Első rétegnek a burgonya jöjjön, amit ha lepakoltunk, locsoljunk meg a zsíros tejföllel. Erre jöhet a tojás, amit ugyancsak zárásként locsoljunk meg. Majd a kolbászokat is rakjuk le egy rétegben, és zárásként a maradék burgonyát.

A maradék tejföllel locsoljuk meg az egészet, nem baj, ha kicsit "tocsog" a tejfölben a rakott krumpli, másnap annál jobb lesz.

A tepsit tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 1 órán át süssük a krumplit. Ha kész, vegyük ki, egy picit pihentessük, aztán már fogyaszthatjuk is!

A még szaftosabb változat

Ehhez a fogáshoz jóval több fűszerre lesz szükségünk, érdemes azonban kipróbálni, mert a végeredmény egészen egyszerűen mennyei!

Hozzávalók: 1 ek vaj, 3 dl habtejszín, 5 dl tej, 3 gerezd fokhagyma, 3 szál kakukkfű, 2 db babérlevél, szerecsendió ízlés szerint, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 5 dkg parmezán sajt, 15 dkg kolbász, 1 nagy db vöröshagyma, 5 közepes db burgonya

Egy edényben összekeverjük a tejet a tejszínnel és hozzáadjuk a vajat. Belereszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a fűszereket, és az egészet összeforraljuk.

Ha már forr, akkor belereszeljük a sajtot, és addig főzzük tovább, amíg el nem olvad.
A kolbászt felkarikázzuk, és száraz serpenyőben kisütjük belőle a zsírt. Szűrőlapáttal kivesszük, és félretesszük. A hagymát megpucoljuk és felkarikázzuk.

A burgonyát meghámozzuk, majd megmossuk és legyaluljuk. Fontos, hogy ezután már ne áztassuk, mert így veszít a keményítő tartalmából, és nem fog besűrűsödni a szósz.
Hőálló tálban elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: burgonya, hagyma, kolbász és a tetejére újból burgonya.

Az egészet nyakon öntjük a tejszínes keverékkel, hogy teljesen ellepje.
125 fokra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük, amíg a teteje el nem kezd barnulni.

Te melyiket választod legközelebb?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 szobanövény, ami könnyedén és boldogan viseli a téli, száraz...

A téli, napsütésben nem bővelkedő hideg hónapok illetve a fűtött lakások megviselhetik a szobanövényeinket. Akadnak olyan egyedek, melyek kifejezetten nehezen tűrik ezt az időszakot és a fűtés következtében uralkodó száraz, meleg levegőt beltéren, de olyanok is, amelyek viszont simán bírják. Utóbbi csoportból mutatunk most ötöt.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...