3+1 tipp, hogy újra beinduljon a fogyás

Minden életmódváltás során eljön az a pillanat, amikor a fejlődés stagnál, a fogyás megáll. Ilyenkor jó tudni, hogy mi a következő lépés, ahelyett, hogy feladnánk az egészet.

Amikor heteken át nem moccan a mérleg nyelve, pedig mindent betartottál, érthető, hogy elkeseredsz, és talán elgondolkozol azon is, hogy mit csináltál rosszul. Jó hír, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az edzésprogramban vagy a diétában van a hiba. Könnyen lehet, hogy egyszerűen csak azért stagnál a súlyod, mert elérted azt a bizonyos plató állapotot.

Ezt sajnos mindenki átéli, akinek már sikerült (súlyfeleslegtől függően) 5-10 vagy esetleg 15 kg-t leadnia. Ami addig működött, az egyszeriben úgy tűnhet, hogy többé hatástalan. Sokan kétségbeesnek, nem értik mi történt, miért marad el a várt eredmény, ha mindent a nagykönyv szerint csináltak: megfelelő a mozgásprogram, a diéta is, és mégis stagnál a súly.

Ez nagy vízválasztó, hogy valaki tovább tud-e lépni, vagy visszaesik, hiszen nemcsak testileg, lelkileg is át kell jutni az életmódváltás egyik legnehezebb szakaszán. A kérdés csak az, hogyan?

Ne ess kétségbe!

A legfontosabb, hogy tudd egyáltalán nem biztos, hogy eddig rosszul csináltad, ne ess kétségbe, és ne kezdj ijedten új utakat keresni, ha az amit, eddig csináltál működött (tehát mind a kilók, mind a testzsírszázalékod, és a viszcerális zsír értékeid fokozatosan csökkentek). Tudatosítsd magadban, hogy ez természetes, és szerencsére átmeneti állapot és próbálj meg kicsit türelmesebb lenni magaddal. Ne csak egy dologra koncentrálj, ne csak a fogyást lásd a mozgásban, hanem azt is, hogy felszabadít, levezeti a napi feszültségeid, segít abban, hogy a tested egészségesebb legyen, hogy ne fájjon a derekad, hogy több energiád legyen a hétköznapi dolgokhoz, és amíg a fogyás újra be nem indul, koncentrálj ezekre a dolgokra, mert ezek is legalább olyan fontosak a test és a lélek számára egyaránt.

Mitől állt meg a fejlődés?

Amennyiben teljesen biztos vagy abban, hogy nem bíztad el magad túlságosan a kezdeti sikerek után (nem lazultál el sem a mozgásban, sem az étkezésben), akkor valószínűleg az a súly, amire most lefogytál, korábban huzamosabb ideig volt a saját testsúlyod. Erre az úgynevezett egyensúlyi pontra a szervezet emlékszik, sajnos még akkor is, ha ez nem az ideális súlyod (a homeosztázis ugyanis a testsúlyunkra is igaz), éppen ezért erről a pontról valamivel nehezebb újra elérni, hogy a szervezet zsírt veszítsen, és beinduljon a fogyás, de azért nem lehetetlen. Ilyenkor elsősorban türelemre és kitartásra van szükség, mert legrosszabb esetben maximum hat hétig stagnálhat a súlyod, feltéve, ha továbbra is betartod a diétát és a megfelelő edzésprogramot. Azért néhány trükkel kicsit fel lehet pörgetni a folyamatot, hogy ne tartson olyan sokáig, mire újra beindul a fogyás.

1. Intenzívebb edzésprogram

Válassz most kicsit más, mégis intenzívebb edzésprogramot. Ez nem azt jelenti, hogy kezdj el egy teljesen új sportot, csupán csak azt, hogy edzői segítséggel, fizikai képességeidhez mérten, fokozatosan növeld az edzések intenzitását, és lehetőség szerint építs be új gyakorlatokat is, amit a tested még nem ismer.

2. Ne hanyagold az aerob edzéseket!

Nem elég csak erősítő edzéseket végezni, ha azt szeretnéd, hogy újra beinduljon a fogyás (ez persze fordítva is igaz). Az erősítő edzés nagyon jó és nélkülözhetetlen része egy fogyasztó edzésprogramnak is, de legalább ilyen fontos a megfelelő intenzitású, aerob jellegű, kardiotréning is. Lehet ez futás, gyaloglás, kerékpározás, ellipszistréner, vagy akár csoportos kardio tréning is (Pl. step-aerobik, kangoo, táncos óra…stb). Bármit is végeztél eddig, ne hagyd abba, és ha módod van rá, erősítő edzés után is (testsúlytól, állóképességtől, egészségi állapottól függően) gyalogolj vagy fuss a futópadon húsz percet. (Ha az állóképességed engedné, de az ízületeid nem bírják a futótréninget, állíts be magadnak emelkedőt.)

3. Változások az étkezésben

Előfordulhat, hogy még a legprecízebb diéta mellett is szükséges kicsit módosítani az étrenden, hiszen ha már fogytál 10 vagy akár 20 kilót, nem feltétlenül arra a mennyiségű ételre van szükséged, mint amit a diéta kezdetekor javasoltak. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy az étrended eddig rossz volt, sokkal inkább azt, hogy ideje finomhangolni egy kicsit a mennyiségen, és talán a minőségen is.

+1. Szakértői kontroll minden területen

A szakértői kontroll gyakorlatilag az egyensúly megteremtéséről és annak megtartásáról szól. Pontosan ezért elengedhetetlen, hogy szakemberekhez fordulj: ebben az esetben elsősorban dietetikushoz és edzőhöz. A dietetikus pontosan látja, hogy milyen élelmiszereket javasolhat neked úgy, hogy nemcsak a fogyás célját veszi figyelembe, hanem az életkörülményeidet, a jelenlegi egészségügyi állapotodat, az esetleges táplálékallergiádat vagy -intoleranciádat, az ízlésedet. Nem csak a napi szénhidrátbevitellel foglalkozik, hanem azzal is, hogy a napi fehérje-, ásványianyag- és vitaminszükségleted is biztosítva legyen.

Az edző pedig úgy segít újragondolni az edzéstervedet, hogy a terhelés fokozatos növelése közben vigyáz a gerinced és az ízületeid épségére is, figyelembe veszi az esetleges egészségügyi problémáidat és odafigyel arra is, hogy ne terhelje túl a szíved.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.