Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3 tipp a karácsonyi plusz kilók ellen

Elérkezett az év utolsó hónapja, rengeteg lehetőség az evésre, ivásra, vendégségekre. Hogyan vészelhetjük át ezt az időszakot plusz kilók nélkül?

Az ünnepek mindig különös kihívást jelentenek, ha problémánk van súlyunkkal. A közös ünnepléshez kapcsolódó bőséges lakomák karácsonykor és szilveszterkor gyakran súlyfelesleggel végződnek. A kalóriadús fogások és édességek csábítása az elért karcsúságot és a fogyókúrát gyakran veszélyeztetik, de már az ünnepekre való előkészületek is felborítják megszokott napirendet. Azonban nem szükségszerű, hogy ez így történjék és emiatt jó pár kilóval nehezebben kezdjük az új évet.

1. Készüljünk előre!

A karácsonyi előkészületek során előrelátással sok feladat már korábban elvégezhető, persze gyakran adódnak előre nem látott teendők is, amelyre nem lehet felkészülni. Ezek felboríthatják a napi rutint és a fogyókúrának megfelelő ételek beszerzésére, elkészítésére és persze a testmozgásra sem marad idő. Általános tapasztalat, hogy ha szorít az idő az étkezés és a testmozgás az első, amiről  lemondunk.

Sokkal könnyebb lesz a dolgunk, ha olyan étrendet állítunk össze az elkövetkező napokra, amely egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Érdemes egyszerre többféle ételt nagyobb mennyiségben elkészíteni, amit azután kis adagokra porciózva lefagyaszthatunk azokra a napokra, amikor egy gyors étkezéshez jól jön, ha van már készen étel. Ez a bolti készételnél biztosan jobb megoldás, mert időt, sőt pénzt is spórolhatunk, ráadásul a diétát sem kell feladni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

2. Mozogjunk!

A testmozgásra ne elvesztegetett időként tekintsünk – a teendők tervezésekor gondoljunk erre is! A sport nemcsak a súlyfelesleg leadása miatt hasznos, hanem jótékony stresszoldó hatása miatt is. A karácsonyi készülődés mindig felfokozott lelkiállapottal jár, amelyet egyrészt az ünnepi hangulat, másrészt a szervezés, a vásárlás, az ajándékozás miatti aggodalom, idegeskedés okoz. A testmozgás jótékonyan oldja a feszültséget, feledteti a gondokat, ellazít és ha mindehhez még jó társaság is adódik egy humoros edzőtárs személyében, mindenképp segíti a lelki egyensúly helyrebillentését. Ha a szabadban végezhető testmozgást választjuk, például tempós séta, futás formájában, akkor a családi költségvetés egyensúlya sem lehet a sportolás akadálya. Heti 3-4 óra testmozgás nem fogja felborítani terveinket, cserébe kiegyensúlyozottabbak, frissebbek, energikusabbak leszünk!

3. Ne engedjünk a csábításnak!

Nagy kihívást jelent fogyókúra idején az elénk tett ételek csábításának ellenállni. Márpedig a karácsonyi munkahelyi és baráti partik velejárója a finom falatokkal megrakott tálcák látványa. Ráadásul ünneprontóvá válhatunk, ha visszautasítjuk a kínálást. Ha spórolni szeretnénk a kalóriákkal, az ételválasztás előtt érdemes feltérképezni a büféasztal/étlap kínálatát, elsősorban azokból a sovány hús- és tejtermékfélékből, zöldségekből, gyümölcsökből válasszunk, amelyek leginkább illenek a fogyókúrás étrendbe. Maradjunk mértékletesek még akkor is, ha a kedvenc édességünk is az asztalon van. Ha minden megfontoltság és  mértékletesség ellenére végül mégis túl sokat ettünk, ne adjuk fel a fogyókúrát lelkiismeret-furdalás miatt. Ragadjuk meg inkább az alkalmat a testmozgásra és égessük el táncparketten a felesleges kalóriát. Másnap pedig folytassuk a fogyókúrát, ahogy eredetileg terveztük, így elégedetten és karcsún várhatjuk a közelgő Új Évet.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!