Céges karácsonyi parti egészségesen

Céges karácsonyi parti - a dőzsölés netovábbja! Mire figyeljünk, ha nem akarjuk már most megkezdeni a plusz kilók gyűjtését?

Az év végi céges karácsony sokak számára csak egy újabb kötelezettség, de a többség várja és készül is a bulira. Beszerezzük a ruhát, figyelünk, hogy még bele is férjünk, megyünk fodrászhoz, kozmetikushoz és igyekszünk értelmes dolgot választani a kollégának, akit kihúztunk az ajándékozásra. Aztán belevetjük magunkat az estébe, és a következő nap pocsék az ébredés, mert hiába fogadkoztunk előre, mégis túl sokat ettünk és ittunk.

Hogyan csinálhatjuk az idén sokkal jobban?

1. Kezdjük azzal, hogy nem megyünk üres gyomorral. Ebédeljünk rendesen, ha így teszünk, kisebb az esélye, hogy rögtön rávetjük magunkat a kóstoló falatokra, és már azokból többet eszünk, mint egy átlagos napon vacsorára.

2. Svédasztalos vacsora esetén mérjük fel a kínálatot, ne kezdjük végigenni az összes kirakott ételt. Válasszunk olyan különlegességeket, amelyeket ritkán van esélyünk fogyasztani, rántott hússal bármikor jóllakhatunk. Mivel mi döntjük el, hogy mennyit teszünk a tányérunkra, így kisebb az esélye, hogy az asztaltársaink azzal piszkálnak majd, miért nem ettünk meg mindent. Normál esetben egy étkezésnél általában egy előételt vagy levest, egy főételt és egy desszertet eszünk. Ezt itt se tévesszük szem elől, bár nagyon csábító a kínálat, ha nem figyelünk, mindegyik fogásból többet fogunk enni.

Olvastad már?

Ünnepi mínusz kalóriák

3. Ültetéses vacsoránál gyakran előre ki kell választani, hogy mit szeretnénk enni. Ez könnyebbséget jelent, hiszen van időnk végiggondolni, hogy mi is lenne számunkra a legjobb. Ha étlapról választhatunk, akkor érdemes korábban az étterem honlapján végigfutni az ajánlatokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki salátával vagy levessel kezd, kevesebbet fog enni összességében a vacsorán. A főfogások közül választhatunk sovány húsféléket (csirkét, pulykát, sertéskarajt, szűzérmét, marhasültet), halat, keressük a hirtelen vagy egészben sült, grillezett verziókat, ezeket biztos, hogy kevés zsiradékkal készítették.

4. Vessünk egy pillantást a vegetáriánus ételekre is, hiszen ma már szerencsére nem csak rántott sajtot és zöldségeket tartanak a menün. Köretként jöhet párolt-/sült-/grillezett zöldség vagy saláta is, és ha a kedvünkre való ételnél csak krumpli vagy rizs van, kérdezzük meg bátran a felszolgálót, nem szokott gondot jelenteni a zöldköretre váltás. Használjuk a tányérmodellt - tányérunk felén legyen zöldség, negyedén a hús, másik negyedén a burgonya vagy a rizsköret.

Ha a választásunk nem bizonyult szerencsésnek, inkább hagyjuk a tányéron, annak végképp semmi értelme, hogy olyasmiből együk túl magunkat, ami nem is ízlik. Ültetéses vacsoránál gyakran úgy osztják ki a helyeket, hogy olyanok kerülnek egymás mellé, akik nem, vagy csak alig ismerik egymást. A tányérunkba mélyedés helyett használjuk ki a lehetőséget, és ismerkedjünk meg a kollégával.

5. Családiasabb munkahelyeken gyakran a dolgozók saját készítésű ételeket visznek, kérdezzünk körbe, hogy ki és mit hozna, vagy vállaljuk fel a szervezést, így biztosíthatjuk, hogy számunkra is elfogadható ételek legyenek.

6. A folyadékfogyasztásról se felejtkezzünk el. Ha egyébként sem iszunk elég folyadékot, tegyünk az asztalunkra egy másfél literes vizet, és napközben igyuk is meg, így hidratáltan vághatunk neki az estének.

7. A karácsonyi partikon jellemző túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit mindenki ismeri. Tartsunk mértéket, még akkor is, ha nagy a nyomás, és úgy érezzük, hogy tartani kell az iramot a munkatársakkal. Általánosan elfogadható szabály, hogy óránként egy alkoholos italnál többet ne igyunk, és lehetőség szerint ne keverjük az alkoholokat. Gyakran a pincér vagy a többiek kérés nélkül is utántöltik a poharunkat, és így az általunk gondolt két pohár lehet, hogy egy egész üveg volt. Igyunk egy pohár vizet minden alkoholos ital után!

+1. Ha van rá lehetőség, a vacsora végeztével távolodjunk el az asztaltól, italos pulttól. Sokan nem lelkesednek az ilyen eseményekre szervezett programokért, de néha kivételt is tehetünk. Vegyünk részt a közös játékokban, menjünk táncolni, és egyszer legalább próbáljuk ki a karaoke-t is!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.