Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3 nosztalgikus étel, amit már nagyanyáink is szerettek

A sztrapacska, a szabó gallér és a rakott krumpli gyorsan elkészülő, filléres ételek, amiket már nagyszüleink is jóízűen és örömmel falatoztak. Neked melyik a kedvenced?

Régen, ha egyszerű, mégis finom és a vékony pénztárcához is igazodó ételt akartak készíteni a háziasszonyok, a krumpli és tészta alapú ételek jelentették a megoldást. Ezeket az étkeket még ma is szeretjük!

Túrós csusza

A túrós csuszát, vagy más néven a szabó gallért már nagyszüleink idejében is szívesen ették az emberek, amikor valami egyszerű, de tápláló ételre vágytak. A csusza a csúszik igéből eredeztethető, ami arra utal, hogy olyan finom ételről van szó, ami könnyen csúszik az ember torkán. A túrós csuszához csak meg kell főznünk a tésztát, majd túróval némiképp összesütni, miközben a kockákra vágott szalonnát megpirítjuk. Tálaláskor a túróval összesütött tésztát még megszórjuk hideg túróval, tejfölt adunk hozzá, és az étel megkoronázásaként a tetejére szalonnapörcöket potyogtatnunk. Egyes helyeken kapor is kerül a csuszába, ami még finomabbá teszi ezt a magyar szívnek kedves ételt.

Rakott krumpli

A rakott krumpli megjelenésében ünnepi, elkészítésében pedig rendkívül egyszerű és hétköznapi fogás. Itthon egy 1840-es szakácskönyvben kapott helyet először a rakott krumpli, aminek annyira nagy sikere lett, hogy idővel nemzeti ételeink sorába emelkedett. A kivajazott, kizsírozott hőálló tálban az eredeti recept szerint főtt burgonya, füstölt kolbászt és főtt tojás karikákat rétegezünk egymásra, a rétegeket tejföllel elválasztva, a tetejét szalonnapörccel meghintve. A mai szelídített verzióba kolbász helyett virsli is kerülhet, a tetejére pedig nemcsak tejföl, hanem reszelt sajt is dukál. Elkészítésének valójában csak fantáziánk szabhat határt.

Sztrapacska

A borzaska, a csíragaluska, a nyögő, a nyögvenyelő és a sztrapacska is mind ugyanazt a szlovák ételt jelenti. Sokan ma már a juhtúrós galuskával azonosítjuk, de az eredeti sztrapacska valójában káposztával és hússal készül. A szlovák eredetű étel tésztája a galuskához hasonlít, de ahogy a neve, a strapatý is mutatja, ami kócost jelent, a csíragaluska reszelt burgonyát is tartalmaz, ami kissé borzassá teszi az étel megjelenését. Te hogy készíted a sztrapacskát?

Ezeket olvastad már? 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!