10 tipp a tökéletes mézeskalácshoz

Mindig kőkemény lesz a mézeskalácsod, összeragad a tészta, vagy nem sikerül a cukormáz? Akkor most jól figyelj, idén ez nem fog előfordulni! 

Életed legjobb mézeskalácsát sütöd idén, ha megfogadod a tippjeinket!
{ CKÉP = 156789, 6 }
  • Tény, hogy a mézeskalácstészta nagyon ragadós tud lenni, ami nyújtáskor igencsak megnehezíti a dolgodat. Hogy ne kelljen a feltapadó tésztával bénázni, nyújtás előtt mindenképpen tedd egy órára hűtőbe!
  • Mindenképp enyhén lisztezett és porcukrozott deszkán nyújtsd a tésztádat, ha nem túl ragadós, akkor meg két réteg sütőpapír között is nekieshetsz a sodrófával. Ez különösen hasznos, ha nincs nyújtódeszkád!
  • Sose felejtsd el a cuki sütiszaggató formákat enyhén meglisztezni, mielőtt a tésztába vájod a csillag- és fenyőfamintákat, máskülönben csak jól beleragad majd, és fejtheted le róla a ragacsos tésztamaradványokat.
  • Itt egy szuper trükk, ha nagyobb darabokat akarsz vájni a tésztából, különösen, ha mézeskalácsházikó a cél. A felhasználni kívánt tésztamennyiséget helyezd sütőpapírra, mehet bele az áhított forma, a maradék tésztát tedd vissza az eredetihez, és a kivágott mintát csúsztasd át papírostul a tepsibe. Így nincs csúszkálás, így-úgy szétesés.
  • Aranyszabály, hogy a kisült mézeskalácsokat hagyd teljesen kihűlni, mielőtt dekorálni kezded őket bármivel.

Tudtad?

Az első, mézeskalácsról szóló feljegyzések az 1600-as évekre vezetnek vissza, amikor is piacokon, gyógyszertárakban is árusították a sütiket, mert gyógyító tulajdonsággal ruházták fel. Shropshire megyéje Angliában gyorsan magáénak is kiáltotta ki a mézeskalács védjegyet, az első recept 1793-ból való, bár nagy valószínűséggel sokkal korábban is készültek már isteni mézesek.

  • Tök jól működik a porcukor és tojásfehérje keveréke, ha dekorációs alapanyagról van szó. Extraként megdobhatod egy kis (kezeletlen) citromhéjjal.
  • A cukormáz elkészítéséhez használj folyékony vagy pasztás állagú ételszínezőket.
  • Mielőtt a cukormáz megszárad, egy csomó díszítőelemet hozzáadhatsz: mandulaszeletek, kókuszchips, kókuszreszelék, csokoládészórás, színes, ehető gyöngyök, szárított bogyós gyümölcsök stb.
  • A díszített sütiket legalább két órán keresztül hagyd fedetlenül, hogy a cukormáz megszáradhasson rajtuk.
  • Előre is összegyúrhatod a tésztádat, így három hónapig áll el a fagyasztóban. Az előre kisütött, de még nem dekorált sütiket is elteheted későbbre, hűtve nagyjából négy hétig okésak maradnak. A készre sütött, dekorált mézeskalácsok dobozba zárva két hétig őrzik meg a frissességüket, ha sok a sütid, akkor papírral válaszd szét az egyes rétegeket, így nem ragadnak majd össze. És ne felejtsd el velük megajándékozni a szomszédokat!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?