Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vízkefir avagy kristálygombás limonádé

Vízkefir avagy kristálygombás limonádé
Vízkefir avagy kristálygombás limonádé
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta fogyasztok minden nap kristálygombás limonádét, és nagyon szeretem. Egy enyhén szénsavas, egyszerre édes és savanykás, nagyon kellemes, frissítő italról van szó, ami nagyjából ugyanazt a hasznos baktériumkultúrát tartalmazza, mint a kefir, de tejterméktől mentesen. Így igen hasznos lehet a tej bármely alkotóelemére érzékenyeknek, hogy ők is élvezhessék a kefir jótékony tulajdonságait. Segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, ígérik a róla szóló források. Ezt én bizonyítani nem tudom, de megcáfolni sem; az tény, hogy igen ritkán vagyok beteg. Az pedig biztos, hogy a közérzetnek igen jót tesz, és az elkészítése sem ördöngösség.

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Ha megszeretjük a limonádét, hasznos lehet két adagot érlelni mindig egyszerre, egy nap eltéréssel indítva, így minden nap van 2 liter elfogyasztható italunk. 

A gomba, cukor, mazsola és víz arányán és az érlelési időkön változtathatunk, kísérletezhetünk vele, hogyan kapjuk a nekünk leginkább megfelelő limonádét, pl. több cukorral, hosszabb éréssel stb.

Ha télen hideg a konyhánk, és azt tapasztaljuk, hogy nem az igazi a limonádé, inkább édes, mint savanykás, és nem is elég szénsavas, ideiglenesen átállhatunk 3 napos érlelésre 2 helyett. Ekkor kicsivel emeljük meg a gomba, a cukor és a mazsola mennyiségét is. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként be kell szereznünk a kristálygombát, ami az italunkat fogja "gyártani" minden nap. Keresgélhetünk aukciós oldalon, hirdetésben, közösségi oldalon, baráti körben. (Kereshetjük kristálygomba néven, de ismert még japán kristálygomba, vízkefir gomba, tibi és tibicos néven is.)
  2. Ha szárított gombát kaptunk, először öntsük egy nagy pohár kézmeleg vízbe, és hagyjuk ott, amíg megnőnek, áttetszővé válnak a kristályok, majd öntsük le róluk a vizet.
  3. Ha rehidratáltuk a gombakristályokat, vagy eleve frisset kaptunk, öblítsük le őket langyos vízzel, majd tegyük őket egy min. két és fél literes, fedeles üveg vagy műanyag edénybe. (Soha ne használjunk fém eszközöket a gomba vagy a limonádé kezelése során.) A gomba mennyisége legyen két evőkanál. (Műanyag mérőkanállal, nem valódi, fém kanállal mérve!) Tegyünk melléjük 4 evőkanál cukrot, 1 evőkanál mazsolát, aminek előzőleg ellenőrizzük a csomagolását, ne tartalmazzon tartósítószert, valamint egy fél citromot. A citrom esetében is győződjünk meg róla, hogy nem kezelték vegyszerekkel. (Ez általában azt jelenti, hogy bio citromot kell használnunk.) Végül öntsünk rá 2 liter kézmeleg vizet. Csapvíz is megteszi, de a szénsavmentes ásványvizet, esetleg forrás- vagy kútvizet meg fogja hálálni a gomba. Szűrt (pl. Brita kancsóból nyert) vizet azonban soha ne használjunk, ebben ugyanis nincsenek ásványi anyagok, ezek hiányában pedig a gomba sorvadni fog, a limonádé gyenge lesz. Jobban boldogul egy kevés klórral a csapvízből, mint az ásványi anyagok teljes hiányával.
  4. Lefedve hagyjuk állni egy nem túl hűvös helyen 48 órát. Ne legyen közvetlen napfénynek kitéve. Az edény fedele ne legyen légmentes (pl. csatos befőttes üveg), mert az érés során széndioxid keletkezik, és ha elég merev az edény, légmentesen lezárva szétvetheti a nyomás.
  5. Két nap után műanyag szűrőn keresztül szűrjük le a limonádét. Eddigre a mazsolák általában felemelkednek a folyadék tetejére, rájuk már nem lesz szükség, dobjuk ki őket. A citromot facsarjuk ki, és öntsük a levét a leszűrt "gombaléhez". A visszamaradt gombakristályokból két evőkanálnyival indítsunk a fentiek szerint újabb adagot, ha ezen felül marad, azt dobjuk ki, vagy gyűjtsük össze a hűtőben, enyhén cukros vízben, és adjuk tovább másnak. Ezen kívül tartalékképzéshez is felhasználhatjuk, ld. lejjebb. Minél öregebb és egészségesebb a gombánk, annál többet fog "szaporodni" egy érési ciklus alatt, látni fogjuk, hogy egyre több kerül elő szűréskor, mint amennyivel indítottuk az adagot. Általában a kristályok mérete is növekszik, nem csak a számuk. Ez természetes folyamat. Bármennyire sajnáljuk is azonban kidobni őket, ne hagyjunk a szokásosnál többet a következő adagban, mert a túl sok gomba nem fog tudni "jóllakni", így nem lesz jó a limonádé. Ha nem akarjuk kidobni, tartalékunk is van már, és senki nincs a környezetünkben, akinek kellene, a kutya eledelébe is keverhetjük őket, az ő emésztésüknek is hasznos.
  6. A kész limonádét töltsük palackokba (ügyelve rá, hogy ne töltsük túl őket, legyen hely levegőnek), zárjuk le azokat, és hagyjuk az üvegeket még 24 óráig szobahőmérsékleten. Ez alatt az ital szénsavasabbá és savanykásabbá válik. Üveg palackot óvatosan használjuk, mert az nem tud engedni a nyomásnak, extrém erős limonádé széttörheti. A műanyag (pl. üdítős) palack rugalmasabb. A 24 óra leteltével hűtsük be a limonádét, majd fogyasszuk el lehetőleg 1-2 napon belül, mert még a hűtőben is (bár lassabban) folytatódik az érés, egyre savanyúbb lesz az ital, ahogy minden maradék cukrot elfogyasztanak a baktériumok, és lassan egy kis mennyiségű alkohol is keletkezik benne.
  7. Számoljunk vele, hogy az első 1-2 hétben nem lesz igazán karakteres a limonádénk. A gombáknak alkalmazkodniuk kell az új környezethez, ez alatt nem dolgoznak túl intenzíven. De ha közel azonos időpontban mindig ugyanannyi és hasonló minőségű cukrot, citromot, mazsolát és vizet kapnak, és a hőmérséklet sem változik jelentősen, hamar megszokják a helyüket, és erőre kapnak. Ne mondjuk tehát ítéletet a limonádé felett az első kóstolásra, adjunk neki időt, hogy megmutassa az igazi arcát.
  8. Az edényen, amiben érleljük a limonádét, néhány érési ciklus után észrevehetővé fog válni egy enyhén nyálkás, fehéres bevonat. Ne aggódjunk miatta, ez egy sor "bébigomba". Ha nem nyúlunk hozzá, mindig leválik belőle 1-1 darab, amiből aztán még több gomba lesz. De ha esztétikai érzékünket zavarja, használhatunk minden nap új edényt, és elmoshatjuk az előzőt, nem fogja nagyban befolyásolni a folyamatot.
  9. Ha már erősek a kristályok, jó a limonádénk, gondoljunk a tartalékolásra is arra az esetre, ha valami történne az eredeti gombánkkal. Szűréskor tegyük félre a felesleges kristályokat, tartsuk őket a hűtőben, enyhén cukros vízben. Amiikor összegyűlik két evőkanálnyi, kiszáríthatjuk vagy mélyhűthetjük őket. Utóbbihoz egyszerűen a vízzel együtt tegyük a gombát tartalmazó edényt a mélyhűtőbe. Amikor szükség van rá, szobahőmérsékleten olvasszuk ki, öntsük le róla a vizet, és indítsunk vele egy adag limonádét a szokásos módon. Szárításhoz jól csepegtessük le őket egy műanyag szűrőben, majd terítsük őket szilikon lapra vagy sütőpapírra. Fedjük le őket egy másik réteg sütőpapírral, majd erre borítsunk egy muszlin terítőt, hogy bogár, szennyeződés véletlenül se érhesse őket. 1-2 óra múlva cseréljük ki az átnedvesedett sütőpapírlapokat frissre, majd tegyük az egész csomagot langyos helyre, ne közvetlen napfényre. Hagyjuk magára, amíg a kristályok egészen kicsire, keményre, kavicsszerűre száradnak. Ekkor légmentesen záródó, tiszta üvegbe tehetjük őket, és gyakorlatilag bármeddig tárolhatók.
  10. Ha egy ideig - maximum 1-2 hétig - nem tudunk gondoskodni a kristályokról, tegyük őket a hűtőbe 2-3 liter vízben, 1 evőkanál cukorral. Ilyenkor mazsola és citrom nem kell. Amikor újra van rájuk időnk, öntsünk le róluk a vizet, és használjuk őket tovább a szokott módon. Egy ideig gyengébb lesz a limonádénk, de a kristályok túlélik a távollétünket. Ha hosszabb időre kell őket magukra hagynunk, jobb szárítani vagy fagyasztani őket.
  • elkészítettem: 500 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 027
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tibi, tibicos

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

288
kristálygomba 20 g
mazsola 40 g
cukor 4 csapott ek
citrom 0.5 db
víz 2 l