Nosalty Logó

Vegyes keszőce

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Ezen a képen: Vegyes keszőce
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 308 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1233 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 48 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.8 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    559.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    653 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 308 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    50.2 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1014.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    399 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    330 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    199.2 g
  • Cukor
    159 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    2236.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    521 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    303 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2610 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    555 micro
Összesen 1233 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    87 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 48 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kimagozzuk a meggyet és a cseresznyét
  2. Feltesszük főni mézestül (vagy cukrostul) és 5 percig kis lángon párolgatjuk, amíg a gyümölcs levet nem ereszt.
  3. Felöntjük kb. másfél liter vízzel, és puhára főzzük a gyümölcsöt (nem kell neki sok, akkor jó, ha a szemek nem plöttyednek szét).
  4. A lisztet egy kis tálba tesszük, és teszünk rá egy fél merőkanál főzőlevet. Jól kikeverjük, nehogy csomós maradjon. Hozzátesszük a tejfölt, azzal is elkeverjük, és teszünk bele még a fövővízből. (Ha hideg vizet teszünk rá, a habarás összecsomósodik, és pöttyös lesz a leves. Úgy nem olyan szép.)
  5. Beleöntjük a levesbe, és megvárjuk, míg kicsit beűrösödik. Elfelejtjük pár órára, hogy teljesen lehűljön, majd a legmelegebb déli órákban boldogan rátalálunk, és hűsítjük vele magunkat.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 20046
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 18.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

El tudnék élni gyümölcslevesen. Igazából el is élek - ha indul a gyümölcsszezon, mindig van a hűtőmben, ha látom, hogfy ma kivégzem, készül is a következő. Ha pár nap kimarad, az sem baj, jól behűtve, friss gyümölcsből készítve megvár, csak még jobb lesz. :) És miért keszőce? Mert régen így hívták. És bármennyire is szeretem a lime-os, mentás, fahéjas, gyömbéres változatokat, a legnagyobb melegben mégis csak ez az egyszerű, autentikus verzió csúszik a legjobban. Ja, és ha tehetitek, tényleg próbáljátok ki aludtejjel - egyszerűen mennyei!

Hozzászólások

Detty

Isteni leves, én is sokszor készítem. Nyáron f?leg nagyon finom üdít? hatású! Készítem vegyesen is, de a f? alkotóeleme akkor is a meggy. Alma-ribizli- meggy, így vegyesen egyszer?en isteni!:)

Petruska

Én is hasonlóképpen szoktam készíteni. Most már tudom, hogy ez a tejfölös a "régebbi" változat. Igaz, én még reszelt citromhéjat is teszek bele és keményít?vel vagy vaníliás pudingporral is szoktam s?ríteni. Aludttejjel is ki fogom próbálni, mivel nálunk is nagy sláger ez a leves nyáron! Köszi, hogy feltetted és ilyen jó leírást is adtál mellé!

gamica

Biztosan nagyon finom lehet... feltétlenül kipróbálom! A mi vidékünkön a meggykesz?ce név még puritánabb ételt takar, ha lehet ilyet mondani. Valójában nem is leves, hanem desszert. A magozatlan, kis szem? meggyet cukrozott vízben f?zzük (semmi f?szer !), majd a végén vékony lisztes habarást készítünk, de nem kell túl s?r?nek lennie. Lapos kenyértéglalapokat vágunk (kb. 1cm vastag, 3-4 cm széles), a kenyeret egy mélyebb tálba tesszük és rámerjük a kesz?cét. Jól beh?tjük. Valami isteni, ahogy a kenyér beissza a se nem híg, se nem s?r? levet. Csak azért írtam ide, mert azt tapasztaltam, hogy más vidékeken még nem is hallottak róla...

Dacota

Kedves Gamica, Köszönöm szépen az infót. :) én sem hallottam még róla, pedig 5 évig néprajzot tanultam, és tudom, hogy a kesz?ce lehet lekvár, savanyító lé, és maga a leves is. Esetleg megkérdezhetem, hol csinálják ezt a finomságot? S?t, ha van id?d, akkor akár fel is tölthetnéd...:D Hátha másnak is van kedve kipróbálni! :) Szép napot! Üdv, Nóra

gamica

Kedves Dacota! Szeged környékér?l származik a kesz?ce kenyeres változata, de arra most nem vállalkoznék, hogy pontos receptet adjak, mert ahogy nagymamám mondta valamikor, mindenb?l úgy "érzés szerint" ... :-). Persze lehet, hogy legközelebb megfigyelem az arányokat és lejegyzem... Szép napot! Üdv.: Marcsi

nyihaj

Szia Gamica! A Mamám és Anyum is csinált meggykesz?cét, de felénk ciberének hívják :) Kenyérrel csak a Papa ette, mi már anélkül :) Lehet a hétvégén keresek is a piacon pici meggyet hozzá! ;)

Marika nagyi

Nálunk gyakori télen-nyáron ez a leves. Télen a fagyasztóba elrakott gyümölcsökb?l készítem. Nagyon finom még hozzá a birsalma. Ma is ez volt a levesünk, mert csak ketten vagyunk a férjemmel. Én egész fahéjat, szegf?szeget is teszek bele, és eper, vagy puncs pudinggal habarom be. Isteni így az íze.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!