Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Uborkasaláta alap télire

Uborkasaláta alap télire
Uborkasaláta alap télire
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet úgy teszem fel, hogy biztos sikeréről még nem tudok beszámolni, mert Én is most készítettem először, de reménykedem, mert 1 hete tartja magát, nem változott sem a színe, sem az állaga. Ismerősöm, akitől a receptet kaptam télen is készít belőle salit. Szóval úgy gondoltam, egy próbát mindenképp megér, most még aránylag jó áron lehet kapni uborkát, a sima asztali só sem egy drága mulatság, úgyhogy akinek kedve van, kísérletezzen velem, hátha Karácsony környékén sikerül a frisshez hasonló uborkasalátát készíteni belőle. (Nálam kovászolni való uborkából készült)

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az uborkát megmossuk, legyaluljuk, vagy ha tzatzikit szeretnénk belőle készíteni, lereszeljük.
  2. Sterilizált üveg(ek)be rétegezzük a következők szerint: 1 ujjnyi só, 2 ujjnyi uborka, 1 ujjnyi só... így tovább.
  3. Amikor megtelt az üveg, várunk 10-15 percet, ekkor levet ereszt, és összeesik az ubi, így folytatjuk a rétegezést, a lényeg, hogy a tetejére só kerüljön.
  4. Az üveget lezárjuk, mehet a helyére.
  5. Felhasználáskor az uborkából a sót vízben kell kiáztatni kb 2 órán keresztül úgy, hogy a vizet fél óránként lecseréljük, közben kóstolgatjuk. Ha kellőképpen kiázott belőle a só, úgy készítjük el, mint a frisset.
  • költség: 100 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 290
elküldve: 5
receptkönyvben: 102
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Kisvakond

Mióta szakács: 2012.08.18.
5 recept

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, befőtt, kompót

egyéb elnevezések

uborkasaláta télire, télre letett uborkasaláta, saláta uborkából

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Messzi mama
Messzi mama Tue, 2012-09-25 11:25

Asztali sóval készíted, vagy bármilyen jó? Savanyúságokhoz is mindig asztali sót használok, mert egyszer teljesen puha lett az uborkám, és akkor kaptam ezt a jó tanácsot!

Messzi mama
Messzi mama Tue, 2012-09-25 11:28

bocsánat, szerepel is az asztali só, csak nem vettem észre! Köszönöm ki is próbálom !

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-09-24 17:35

Szió,
a világért sem akarlak megbántani, de én ezt egyszerűen nem értem. Az év minden szakában lehet kapni friss kigyóuborkát. (Nekem pl. mindig van a hűtőben, salátákhoz, de szalámis szendvics tetejére is rakok.) Miért jó az nekem, hogy vacakolok vele mig elrakom az üvegbe, majd előveszem órákig mosogatom, kóstolgatom. Én azt hiszem sokkal egyszerűbb, gyorsabb ha megveszem, legyalulom, besózom frissen kb. 20 perc alatt van akár tzazikim akár uborkasalátám. Megismétlem, nem megbántani akkarlak, csak a logikát nem értem.........

Éva néni
Éva néni Sat, 2016-08-27 06:41

én is úgy vagyok, mint Ilcsi75. jó nagy spéttel reagálok az írásra, de "muszáj". Gabyska, tudod, az emberek nagy-nagy százaléka érzékeny a pénztárcájára, és nekik nem mindegy, hogy darabja 300 forint, vagy kilója még annyi se.

Ilcsi75
Icus75 / Ilcsi75 Fri, 2016-07-15 13:21

Tudom nagyon régi a hozzászólás, de ezt nem hagyhatom ki. Talán azért "vacakol" vele, mert sok termett a kertjében, és nem akarja, hogy pocsékba menjen. Továbbá, pénzt sem akar kiadni érte télen feleslegesen. Én is pont azért keresgélek most uborka recepteket, mert rengeteg termett a kertemben.

kicsivakond
Kisvakond / kicsivakond Tue, 2012-09-25 08:41

Szia Gabys!
Szerintem az nem jutott eszedbe, hogy nagyon sok ember kertjében terem annyi uborka, amit nem tud frissen elfogyasztani (sőt már a rokonok, vagy a szomszédok is unják), szóval ebben az esetben tök jó megoldás lehet ez a tartósítási mód. Én pl. sokkal szívesebben eszem az agyonsózott, de legalább napot látott, szezonban termett hazai uborkát, mint a télen Spanyolországból importált fóliás, agyba-főbe vegyszerezett társát, ami szerintem csak külsőre hasonlít rá. Lehet, hogy kicsit vaskalapos vagyok, de nekem az a véleményem, hogy télen nem természetes napi szinten paradicsomot, uborkát enni, arra az időszakra van "kitalálva" a fekete retek, cékla stb...Szóval nekem ez benne a logika.
Amúgy nem bántottál meg, nem hiszem, hogy mindenkinek úgy kellene gondolkodni, mint nekem, és amíg emberi módon tudunk véleményt cserélni, addig nincs ezzel baj. Szerintem.
Üdv. Edina

chorsi
chorsi Sun, 2013-02-24 22:40

Osztom a véleményed!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-) csak nézem ilyenkor télen a sok gyönyörű paradicsomot paprikát...stb, és elgondolkodom: Úristen Ti mitől nőttetek meg???? inkább eszem a télire eltett dolgaimat és savanyú káposztámat!

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2012-09-25 13:54

Szió Edina,
rögvest leszögezem még az elején, hogy tökéletesen egyetértek veled, a mesterségesen érlelt gyümölcsöket, zöldségeket én is nagy ívben elkerülöm. Télen én sosem vásárolok pl. paprikát paradicsomot sem enni, sem az ételbe mert vegyszerrel kezelt és úgy nyeri el állapotát. Tehát eddig egyetértünk:) Viszont, a receptednél alapanyagként a kigyóuborka szerepel, ezért jeleztem, hogy egész évben kapható. És bocsi, de nekem tényleg fenntartásaim vannak ezzel az eltevési móddal, pláne a reszelt formában. (túl sós, majd áztatástól vízíz..) Tovább tart az elkészítése egy salátának mint az ebédnek. Tudod én úgy gondolom, ha hegyekbe terem az uborka, akkor inkább a csemege, vagy a vizes, netán vegyes savanyúság. Persze eszembe sincs senkit lebeszélni erről!!!. Ez csupán csak az én véleményem, és örültem annak, hogy nem vetted rossz néven:) Üdv Gabi

kicsivakond
Kisvakond / kicsivakond Tue, 2012-09-25 14:55

Szia Gabys!

Amúgy nem tudom, honnan vetted a kígyóuborkát, mert nem azzal készítettem, és a receptben sem szerepel.
Üdv. :) Edina

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2012-09-25 15:01

Szió,
hááááááááááát, oldalt van, alapanyagok: kigyóuborka, só. Onnan...:)

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2012-09-25 15:18

Ott nem tudod, a receptben, vagy a sztori részénél tudod javítani, hogy ez "rendes" uborkából van. Remélem tudtam segíteni:) Szió:)

kridosi
kridosi Mon, 2012-09-24 11:07

Én csak ajánlani tudom. Most nem rég használtam el egy tavaly előttit mert nem volt elég az ubi ami itthon volt és semmi baja nem volt. Érdemes kipróbálni.

Tünde

maria54321
maria54321 Mon, 2012-09-24 10:10

Gyerek koromban az én mamám is mindig csinált télire ilyent, de sajnos nem figyeltem meg az arányokat így nem mertem neki állni ,de majd ezt ki próbálom .

37
uborka 1 kg
50 dkg