r
Nosalty Logó

Tortilla chips blanchetyler konyhájából

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
blanchetyler
Tortilla chips blanchetyler konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 236 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 942 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 215 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    754.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    585 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 236 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3019 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    2341 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    226.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    230 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    185 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 942 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    692.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    537 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 215 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Keverjük össze a kétféle lisztet, a sót, majd csipkedjük bele a margarint.
  2. Morzsoljuk össze a lisztes keveréket a margarinnal, amíg vizes homokszerű "morzsát" kapunk.
  3. Eleinte pár evőkanál víz hozzáadásával kezdjük el gyúrni, majd fokozatosan adjunk hozzá annyi vizet, hogy marcipánszerű, könnyen formálható, téphető, de nem túl száraz tésztát kapjunk. Ha egy kis darabot összecsípünk a hüvelyk- és mutatóujjunk közt, és hajszálvékonyra lapul anélkül, hogy morzsálódna, vagy törne, akkor jó. Ha nagyon ragad, egy kis liszttel, ha törik, akkor értelemszerűen még egy kis vízzel tudjuk korrigálni.
  4. Szedjük kb. 10 részre a tésztát, és formáljunk golyókat belőle.
  5. A golyókat lisztezett felületen nyújtsuk minél vékonyabb kör alakú lapokra(kb. 1 mm és annál vékonyabb az ideális).
  6. Felforrósított, száraz serpenyőben süssük meg a lapok mindkét oldalát, ügyelve arra, hogy ne égjen meg (ha kezd hólyagosodni, akkor már jó).
  7. Egy pizzavágóval vagy egy késsel vágjuk félbe a lapokat, majd a feleket további 3 db háromszögbe. Ezeket sorakoztassuk egy tepsire, és az előmelegített sütő közepén, 160-180 fokon (gázsütő 3-4. fokozat)szárítsuk kb. 15-20 percig. Támasszunk egy fakanalat a sütő ajtajába, hogy tényleg száradjanak, és ne süljenek a chipsek. Ha az összes háromszög megkeményedett, kész.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6266
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 12.

Receptkategóriák

Tortilla chips blanchetyler konyhájából
blanchetyler 12 recept

Imádom a tortilla chipset, de a bolti verzió egyre drágább, és mivel imádok újdonságokkal kísérletezni, megpróbálkoztam vele. Sajnos a neten talált receptek mind kudarcot vallottak, így a csalódástól felpaprikázva nekiálltam, hogy összerakjam a saját verziómat. Talán én lepődtem meg legjobban azon, hogy sikerült is, és mivel mindenki imádta itthon, gondoltam, máshol is sikert arathat. Olyan természetesen soha nem lesz, mint a bolti tortilla, minden attól függ, hogy milyen vékonyra tudjuk nyújtani - ha vastagabbra sikerül, akkor lehet kekszhez hasonló, nagyon ropogós, viszont ha hajszálvékonyra nyújtjuk, tényleg chips lesz belőle. Ebből az adagból nagyjából 3 nagy tepsinyi chips lesz, de így is megvoltam vele egy óra alatt. A "közepes" nehézséget csak azért kapta meg, mert ez nem egy "összedobós" recept, hiszen a lapok elősütést is igényelnek. Fontos, hogy hűlés után tovább száradnak a chipsek, így ezt is kalkuláljuk bele a sütési időbe, de az első tepsi után úgyis rájövünk majd, hogy meddig érdemes sütni. A margarinon kívül semmilyen olajat, zsiradékot nem tartalmaz a chips, így bőven belefér az esti "bűnözésbe". :)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia! A férjem imádja a tortilla csipszet, de mivel tényleg elég drága, így nagyon ritkán veszünk... Nagyon tetszik a recepted, és szeretném kipróbálni. Kérdésem az lenne, hogy meddig áll el? Napok múlva is ugyanolyan ropogós? És miben ajánlatos tárolni? Köszi szépen a választ! Üdv. Anikó.

Edi

Szerintem hónapokig is eltarthatod, akár nyitott zacskóban is, ha megszívósodik tedd be pár percre a mikróba, friss lesz és ropogós. Ez egyébként érvényes mindenféle rágcsálnivalóra, kukira, ropira, popcornra... Van itt fent egy hasonló recept, kb ugyanez, én kipróbáltam, de nem volt az igazi. Mármint nagyon finom volt, de legközelebb kipróbálom csak kukoricalisztb?l.

blanchetyler

A csak kukoricalisztb?l készült tésztát sajnos nem lehet nagyon vékonyra nyújtani, vagy ha esetleg két réteg folpack közt sikerül, akkor a serpeny?ben fog szétszakadni/széttörni. Kár, mert imádom a kukoricaliszt ízét, és szeretem, ha az a hangsúlyos benne, de ki kellett egyeznem a finomlisztes verzióval.. :)

Edi

Igen, erre gondoltam én is, tudom hogy a kukoricalisztb?l készült tészta szakad :( Megnézem már legközelebb egy bolti tortilla chips csomagolásán, hogy mennyi kukoricaliszt van benne, biztos rá van írva hogy hány százalék.

blanchetyler

?szintén szólva nálunk mindig elfogyott még aznap, de jól zárható dobozban akár hónapokig is elállhat. :)

livcsi 75

Talán ha tésztagéppel nyújtanánk vékonyabbra is sikerülhet.Igaz akkor a serpeny?s sütési fázis kicsit macerásabb.:-)))))))

blanchetyler

Ez már nekem is eszembe jutott, de mire el?kotornám a tésztanyújtót, kész lennék a sütéssel.. :)

Törölt felhasználó

Köszönöm! Majd írok, hogy sikerült!! :D

PC-Szaki.hu

Üdvözletem. Lányom imádjam meg fogom neki csinálni. De egy kérdés, ha valaki guténérzékeny, vagy gléuténra alergiás, finomliszt kil?ve, zabpehelyliszttel helyettesítghet? lenne? Köszönöm.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek