Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejes gluténmentes zsemle

Tejes gluténmentes zsemle
Tejes gluténmentes zsemle
30 perc / előkészület: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Zúza házi vajas kiflije adta az ihletet és ezt kísérleteztem már többször, mire megtaláltam a receptet. Volt az első próbálkozásokban guarmag liszt (szerintem horribilis az ára, de alapvetően jó alapanyag, csak ide éppen a pénztárcakímélőbb megoldást szántam), burgonyapehely, rizslisztes dúsítás stb. Aztán egyszer csak az egyik hipermarket polcain ráleltem a Green farm (köles-, kukorica-, rizsliszt keverék) termékre és ez lett a legjobb: puha marad és az íze is remek!

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fontos: minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen! 2,5 dl tejjel, a cukorral és két kávéskanál kenyérliszttel az élesztőt felfuttatjuk.
  2. Összekeverjük a liszteket és belemorzsoljuk a puha vajat. Hozzáadunk 1,25 dl tejet és elkezdjük dagasztani a megkelt masszával együtt (azért nem 1,5 dl tej, mert úgy tapasztaltam, hogy előfordul, kevesebb tejet vesz fel a lisztkeverék - ez a hozzávalók hőmérsékletétől is függhet, de erre nyilván nincs bizonyíték)
  3. Biztos sokan már régóta sütnek-főznek gluténmentesen és tudják is ezt, de leírom az egyik leghasznosabb tanácsot, amit kaptam: a titok a gluténmentes kelt tésztáknál a hosszú dagasztási folyamat és akkor sokkal élvezhetőbb lesz a végeredmény. Ezért Én legalább 10 percig dagasztom a dagasztógépemmel (igen, van ilyen ketyerém, kézzel nem szoktam megdolgozni, tudom, ez csalás...).
  4. Akkor jó, ha kicsit ragadós, de nem túlzottan. Itt eldönti az ember, hogy a maradék tej kell-e.
  5. Hosszúkás hengert gyúrunk belőle, és 8 részre vágjuk, a kis cipókat már nem kezdjük külön egyesével megdagasztani, formázni, mert akkor rettenetes sűrű lesz és nem jön fel jól. Hagyjuk úgy, ahogy elvagdostuk. Beirdaljuk a tetejét, és tejjel megkenjük (lehet tojással is).
  6. Betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 percig sütjük alsó-felső sütéssel (a hozzáértők szerint nem érdemes a gluténmentes kelt tésztákat légkeverésen sütni, mert másként viselkednek, és úgy inkább kiszárad és élvezhetetlenné válik).
  7. Tipp: Mindet kisütjük maximálisan, de ahogy kihűlt, lefagyasztom, amit nem eszik meg párom azonnal és így minden étkezéskor friss pékáru kerül az asztalra, amit mikróban melegítünk fel. Mert azt hiszem, nem árulok el újdonságot: ez is megkeményedik hamarabb, mint a gluténos társai és kiszikkad. Így csalok megint egy kicsit.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 682
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fruzsanna

Mióta szakács: 2012.07.20.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
kalória: magas

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: perec, briós, burek, croissant, bagel, buci, kifli, hamburger-buci, pita, édes leveles

egyéb elnevezések

gm zsemle, zsemle búzaliszt nélkül, gluténmentes bucik

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1358
gluténmentes lisztkeverék 25 dkg
vaj 5 dkg
gluténmentes lisztkeverék 35 dkg
tej 4 dl
élesztő 3 dkg
cukor 1 csapott ek
1 ek