Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Limoncello torta friss áfonya-öntettel

Limoncello torta friss áfonya-öntettel
Limoncello torta friss áfonya-öntettel
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a sütemény leginkább kanállal fogyasztható, nem lehet olyan szépen szeletelni, de pont ez benne a jó...:) Egyszerűen nem lehet betelni vele.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

Az öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 5 tojássárgáját pasztőrözünk: gőz fölött néhány percig hevítjük (vigyázzunk, nehogy rántotta legyen:), tényleg csak 2 perc!), majd jéghideg vízfürdőbe állítva (egy tepsibe jégkockás vizet teszünk) lehűtjük. Ez egészségügyi okok miatt szükséges, na és persze ettől lesz jó habos. 5 púpos evőkanál kristálycukorral kemény habbá keverjük. Hozzáadjuk a mascarpone sajtot, tovább keverjük a reszelt lime héjával és levével (kb fél dl lime lével), valamint citromlikőrrel ízesítjük. Kézi mixerrel igazán kemény habbá lehet felverni, bár türelmesnek kell lenni. Hűtőben pihentetjük.
  2. 8 tojásból piskótát készítünk: 8 tojás sárgáját habosra keverjük a 16 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a fehérjék felvert habját és a 16 dkg liszttel elkevert sütőport hozzászitáljuk és óvatosan, hogy a hab ne törjön, összedolgozzuk. Kb. 150 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Pihentetjük, hűtjük, majd 3 lapba vágjuk.
  3. Elkészítjük az áfonyás öntetet: a mézet serpenyőben forrósítjuk, hozzáadjuk a vajat, vörösborral méz sűrűségűre forraljuk, majd a mosott, friss áfonyát hozzáadjuk és elkeverjük, azonnal elzárjuk, majd hűtjük.
  4. A tortaformát a krémmel betöltjük, díszítjük, szeleteljük. Mellé lehűtött áfonyaöntetet adunk.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 12 449
elküldve: 3
receptkönyvben: 121
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

citromlikőrös torta áfonyaöntettel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

polki
MoncsikaAnyuci / polki Mon, 2012-08-06 15:10

Nagyon jól néz ki a tortád, és biztos isteni finom is, pláne ebben a nagy melegben. És mi lenne, ha a krémhez egy kis zselatint is kevernék? Akkor már nem lenne annyira lágy és lehetne szépen szeletelni is.
A kisfiamnak most póni alakú tortát kell csinálnom, de nem tudom még milyen ízű legyen, de lehet a Tiédnél maradok, és marcipánnal vonom be:))

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Mon, 2012-08-06 21:06

Ez a torta sajnos alkalmatlan marcipánnal bevonásra,ahhoz vajas krém a praktikus. Sajna még akkor sem,ha zselatinnal kötnénk,de amùgy is vétek lenne ezt a lágy krémet zselatinnal elrontani.

polki
MoncsikaAnyuci / polki Tue, 2012-08-07 20:12

Azt tudom, hogy vajas krémmel bevonni a tortát a marcipán alatt. Csak a tölteléknek gondoltam ezt a krémet, már csináltam citromos töltetű tortát marcipán bevonattal, csak ez is nagyon megfogott. Na azért lehet kipróbálom, akkor feltétlen beszámolok milyen lett:)

vitamin51
vitamin51 Thu, 2010-06-03 13:26

Köszönöm szépen a jótanácsokat, röstellem, hogy ez nem jutott eszembe, csak a megadott mennyiségekre figyeltem, bele sem gondoltam, hogy ez egy hatalmas torta. Hamarosan házassági évfordulót tartunk, mekkora meglepi lesz ha nem cukrászdából hozom a tortát, még azt sem bánom ha tényleg kanállal fogyasztható:-)

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-06-03 15:56

Kedves vitamin, azt javaslom, hogy 12 órán át (egy éjszaka) tartstd hűtőben a krémet, akkor megdermed annyira, hogy nem kell kanállal enni:)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-06-03 10:43

Vitamin51! Ne mondj le ilyen könnyen róla, lehet fél, vagy harmad, vagy akár még kisebb adagot is készíteni! Üdv: Mrs Smith

vitamin51
vitamin51 Thu, 2010-06-03 10:41

Óóóó de nagyon guszta!!! Ilyen tojás árak mellett, na meg a mascarpóne ilyen mennyiségben:-( Sajnos csak csodálni tudom, elkészíteni egyhamar nem lesz rá módom. Minden esetre elmentem a recepteim közé, hátha történik valami csoda:-)

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-06-03 12:39

Egyetértek Mrs. Smith-szel, ebből az adagból egy nagy, 16 szeletes torta lesz. Felezni is lehet (harmadolni már nem annyira) csak akkor kisebb tortaformában vagy tepsiben süsd. Hidd el, megéri, mert isteni finom!!! :)

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Sat, 2010-04-17 11:52

Szia Juci!

Ez nagyon jól néz ki,biztos nagyon finom is,de ez nem a "Spórolós Böske" süteményeskönyvéből való,azt biztos. :))) Egyszer azért kipróbálom!Üdv.:Éva

733
tojás 13 db
finomliszt 16 dkg
sütőpor 1 csomag
cukor 16 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
mascarpone 1 kg
limelé 3 lime-ból nyert
limoncello 0.5 dl
áfonya 40 dkg
méz 30 dkg
vaj 10 ek
vörösbor 3 dl