Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szuper citromos kocka

Szuper citromos kocka
Szuper citromos kocka
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon egyszerű recept, még akkor is elkészíthetjük, ha nincs időnk egy nagy bevásárlásra, hiszen ezek az alapanyagok általában megtalálhatók otthon.

hozzávalók / 8 adag

Alap

Krém

ajánlat

Meleg időben tálaljuk egy gömb vanília fagyival, hideg időben kaphat a nyakába egy meleg öntetet, de így egyszerűen, magában is finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót, porcukrot és citromhéjat.
  3. A vajat villával nyomkodjuk a szárazanyagokhoz, míg egészen apró darabos nem lesz.
  4. Ezt a laza tésztát nyomkodjuk bele egy kilisztezetlen, kb 25x25 cm-es tepsibe. Határozott mozdulatokkal préseljük le.
  5. Így mehet a sütőbe 25-30 percre, ameddig aranybarnára nem sül és gyönyörű illatokat ont magából.
  6. Ezt az időt kihasználva, elkészítjük a krémet a tetejére: a tojásokat habverővel teljesen simára keverjük a cukorral.
  7. Ehhez adjuk hozzá folyamatos keverés mellett, először a citromok levét, majd a szitált lisztet, és habosra keverjük vele.
  8. Ahogy kivettük a sütőből a tepsit, ráöntjük a krémet a kekszes alapra, és vissza is tesszük a sütőbe. A hőfokot csökkentsük 150 fokra, és süssük a sütit még további 30-35 percig, ameddig a teteje megemelkedik és összeáll.
  9. Felvágás előtt hűtsük ki a tésztát. Ha szépen akarjuk tálalni, a széleit vágjuk körbe, utána szeljük fel, kb. 16 kockába. Porcukor szórás jár a tetejére. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x25 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 25 433
elküldve: 13
receptkönyvben: 580
elkészítve: 54/54
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Citromos kockák, dupla citromos kocka

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Színesbors
Színesbors Thu, 2016-11-17 17:22

Kedves Gréti!

Kezdőként sajnos kissé elrontottam a süteményt, de az íze magáért beszél: egyáltalán nem geil, zamatos, ízletes. Személy szerint nem tudok betelni vele :)
Használható hozzá sütőmargarin is, vagy jobb a vaj?
Köszönöm a megosztást és további sok sikert kívánok Neked! :)

Üdv: Orsi

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Fri, 2016-11-18 12:45

Szia Orsi!
Én a vajat ajánlom mindenek felett, csak ezt használom íze és állaga miatt. Még nem próbáltam, de biztos vagyok benne, hogy margarinnal más íze van. Bízz bennem, adj egy esélyt a vajnak, utána el sem engeded többé! Ha esetleg egészségügyi okok, pl. laktóz intolerancia miatt nem fogyaszthatsz sima vajat, válaszd a laktózmentest. Ezzel kapcsolatban viszont sok tapasztalatot gyűjtöttem és abszolút helyettesítheti a sima vajat! Üdv, Gréti

gaborva
gaborva / gaborva Sat, 2016-03-05 14:09

Elkészítettem. Szerintem brutál finom, egy citromos bomba. Köszönöm a receptet!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Sun, 2016-03-06 22:41

Igen, ez egy megosztó süti, aki nem szereti a túl citromosat, az ne próbálja ki, egyébként meg mindenki más imádni fogja. Egészségetekre! Gréti

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Sat, 2015-09-12 14:28

Mindenkinek, aki szereti ezt a sütit üzenem, hogy zabpehely-, tönköly-, és fehérliszt keverékből is jó lesz az alaptészta. Most csak két tojásom volt itthon, úgyhogy két almát vékonyan felszeleteltem, azzal raktam tele az alaptészta tetejét és a két tojáshoz egy nagy kanál joghurtot kevertem, ezzel öntöttem nyakon az egészet, így ment a sütőbe. Most vágtam fel és isteni lett, ajánlom nektek! Üdv, Gréti

Ekata88
Latte / Ekata88 Sun, 2015-06-21 22:26

Drága Gréti! El kell árulnom hogy heti rendszerességgel sütöm az extra citromos sütid, mert Nobi annyira rákapott, hogy nincs más választás, csak ezt akarja. Savanykás-édeskés, üdítően gyümis. És ráadásul végtelenül egyszerű is. Imádjuk!

barnbett
barnbett / barnbett Tue, 2015-05-19 10:58

szia
azt szeretném kérdezni, hogy sütőpapírt se kell alá tenni? Nem fog így le ragadni? :)
Előre is köszi a választ

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2015-05-19 11:08

Szia, nem kell sütőpapír, ha hagyod kihűlni, szuper jól összeáll és egyáltalán nem ragad bele az edénybe, tökéletesen kijön minden egyes darabja. Amikor úgy látod, hogy már vágható, először vágd körbe, úgy kezdd el felosztani kockákra. A felső rész krémesebb és ragacsosabb, ezért én minden vágás előtt letöröltem, lemostam a kést, így gyönyörű szeleteket sikerült szelnem. Üdv, G

Koni08
Koni08 Mon, 2015-04-27 10:17

Hello Greti, ha feladagbol keszitem, ugy nagyon keves lesz vajon? koszi!

Koni08
Koni08 Mon, 2015-04-27 11:39

Ez ilyen ranezesre 10x15os, de a feladag pont beletalal :) nekem csak ket szemelyre kellett, ugyhogy igy pont jo! Koszi

529
finomliszt 25 dkg
1 kávéskanál
porcukor 5 ek
citromhéj 3 citromból nyert
vaj 250 g
tojás 4 db
cukor 25 dkg
citromlé 3 citromból nyert
finomliszt 2 evőkanál