r
Nosalty Logó

Sztrapacska 2.

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Muci
Sztrapacska 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A főzővízbe

A tésztához

A tetejére

Összesen 1038 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A főzővízbe

A tésztához

A tetejére

Összesen 4147 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A főzővízbe

A tésztához

A tetejére

Összesen 200 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28 g

Zsír

  • Összesen
    56.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    153 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4004.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    3464 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    222.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    100 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 1038 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.1 g

Zsír

  • Összesen
    226.4 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    613 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16018.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    413 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    286 mg
  • Foszfor
    1278 mg
  • Nátrium
    13854 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    410.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    889.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    407 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    150 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    450 mg
  • Retinol - A vitamin:
    401 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    625 micro
Összesen 4147 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    774.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    670 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 200 Kcal

Hozzávalók

A főzővízbe

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A főzővízbe

  1. A krumplit meghámozzuk és nyersen finomra reszeljük. (Erre a célra legjobb a speciális, műanyagból készült, krumpli-, ill. hagymareszelő.)
  2. A krumplit elkeverjük a liszttel , tojással és 1 tk sóval. Kicsit sűrűbb nokedlitészta állagú legyen a massza. Ha nagyon lédús lenne a krumpli, még egy kicsi liszttel sűríthetjük az egyveleget.
  3. Egy nagy fazékban felteszünk forrni kb 4 liter vizet, amibe 4 tk sót és 2 ek olajat teszünk.
  4. Míg a víz felforr, felkockázzuk a szalonnát, hozzáöntünk 1 ek olajat és ropogósra sütjük.
  5. A krumplis nokedlitésztát több részletben, vagdalódeszkáról éles késsel a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. A szokásosnál egy kicsit nagyobb nokedlik legyenek. Kb 1 cm-es csíkból 1.5 cm-es darabokat szaggassunk.
  6. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, szűrővel, vagy szűrőlapáttal egy jénai tálba szedjük. Egy kis szalonnazsírral meglocsoljuk, rászórunk egy kevés szalonnapörcöt , rámorzsolunk egy adag juhtúrót. Jöhet a következő adag kifőzése.Egy-egy adag kb 8-10 perc alatt fő ki.
  7. Amikor az összes galuskát kifőztük, a sztrapacskát előmelegített sütőben 200 C °-on átforrósítjuk kb 10 perc alatt, éppen csak addig, amíg a juhtúró kicsit megolvad rajta.
  8. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 48 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 102
  • Össznézettség: 95817
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 18.

Ajánló

Egy pohár hideg sör jól esik hozzá.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nem éppen fogyókúrás, laktató, de finom étel. Édesanyám remek sztrapacskája híres volt a kollegáim között. Évzáró bulikra több ízben vittem hatalmas adagot, amit anyukám nem kis munkával, de jó szívvel készített.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nagyon szeretem a sztrapacskát esetleg próbáld ki úgy is, hogy a szalonna zsirjából teszek a nokdeli tésztába is..A juhturót pedig egy kis szalonna zsiron plusz tejfölel kikavarom és ebbe a juhturós kicsi tejfölös mártásba rakom a nokedlit.:-)és a végén szalonna plusz tejföl megint..szuuper fincsi:-))

Törölt felhasználó

Szia! Nagyon igazad van, én is így csinálom!

k_emese

Ezt fogom hétvégén elkészíteni,nagyon finomnak t?nik:) Köszi a a receptet!

Törölt felhasználó

Kedves ínyencek, Csodálkozom, hogy a sztrapacska készítésénél senki sem említi a legfontosabb kellékeket. Sajnos ma már nincs kit megkérdeznem, és nem is mindenre emlékszem, de megpróbálom rekonstruálni a dolgokat. Ugyanis a jó és hiteles brinzové haluskyhoz, magyarul sztrapacskához az én felvidéki ?seim mindig szervíroztak a h?vös kamra mélyén agyagedényben tárolt zakvaszt, azaz tejföllel érlelt aludttejet is... A forrón tálalt galuskák úsztak a (feltehet?en tejföllel?) hígított, olvadt brinzában, a tetejét megszórták frissen sütött apró szalonna tepert?vel és annak finom sós íz? zsírjával és ehhez kortyolgattuk a pincehideg aludttejet... A kukorica máléhoz, a puliszkához a dödölléhez is mindíg ezt ittunk. És valóban (valaki már említette) a sztrapacska készítés napján mindig "szegényleves" volt, amit olyan élvezettel ettünk, mint egy f?úri lakomát. A galuskák f?z?vizében benne maradt pár szem galuska, ehhez adott anyám egy fej apróra vágott hagymát, amit a tepert? zsírjában kis pirospaprikával megdinsztelt és összef?zött. Az értékes, tápdús tésztalé és a pirított hagyma és paprika fejedelmi ízeket varázsolt a tányérunkba... Emlékezetem szerint volt még egy kis zöldf?szer ízesítés is, de ennek nevére nem emlékszem, én mostanság petrezselyemmel készítem... de a f?zés kreatív dolog, tessék próbálkozni :-)))))) Kedves ínyencek! Kéretik kipróbálni a hideg aludt tejet és a szegénylevest is, mert a klasszikusokat csak pontosan illik (meg)idézni!!! Bocsánat, félre tetszettek érteni! Nem magam, hanem a klasszikus ételeinket említem fentebb... Jóétvágyat kívánok!

Törölt felhasználó

Bocsi, de most keveredtem ide: szerintem a petrezselyem hanem kapor volt! Keresztapám felvidéki születés?, gyakran megcsinálta, és tudom hogy vágott kaprot tett rá! Csodálatos!

Törölt felhasználó

köszike ez nagyon finom, és igen emlékszem az aludtejre is

Törölt felhasználó

Miaz a mertekegyseg, hogy "te" meg "tk"

Törölt felhasználó

A szalonnához miért kell még olaj is?Maga a szalonna ad elegend? zsiradékot.Csak a kezd?k kedvéért.Tök fölösleges olajozni a szalonnát és efféléket.Ezek a zsiros dolgok engednek zsiradékot b?ven.Vagy tévedek?

Muci

Szia " zolithehun " ! A tk= teáskanál, a ek= ev?kanál, az mk = mokkáskanál az általad kérdezett "te" rövidítést nem ismerem én nem használtam egyik receptemben sem. Üdv: Muci

Muci

Szerintem a húsos szalonna, mint pl. a kolozsvári nem enged ki elég zsírt és kisütés közben könnyen odaég, ha nem teszek alá egy kevés zsírt vagy olajat, itt egy ev?kanálnyiról van szó, ami úgy vélem nem számottev?.

Törölt felhasználó

Mucinak igaza van,attól függ milyen szalonnát pirítunk, a kolozsvári valóban hamar odaég, de egy jó füstölt zsírszalonna nem:) Ma ezt készítem el:) Üdv..zsuzsi

Lasicz

Valóban remek étel, de ma már nem számít olcsó fogásnak, mert a juhtúró , a szalonna és a tejföl sem pénztárcakímél? hozzávalók - így sajnos ritkán kerül az asztalra...

Törölt felhasználó

Megcsináltam...fantasztikus lett, mondjuk külön olajat nem raktam bele, köszi a receptet. Copizom

Törölt felhasználó

Hello kedves mindenki! Zsírkérdés nálam megoldva úgy,hogy fele sima,fele kolozsvári szalonnát sütök ki.Persze szigorúan a "helyemen " vett szalonnából/egy nagyon helyes bácsitól veszek igazi házi szalonnát évek óta/. A tejfölbe meg kaprot keverek /jó sokat/,és azzal locsolom meg.Igaza van simonaninak nagyon finom így kaprosan!Próbáljátok ki! Üdv Csató

Törölt felhasználó

Na végre 1 igazi, nem reform konyhás sztrapacska készítése!! Én így készítem már, nem vicc, 50 éve!!:)

Törölt felhasználó

Szép napot! A bryndzové halu?ky - azaz juhtórós sztrapacska tésztájához nem kell tojás. Nem kell félni a reszelt krumli összetartja. Itt Gömörben sokféle képpen csináljuk: piríttott reszelt káposztával, savanyú káposztával, tehéntóróval, ken? sajttal , s?t nagymamám anno még szilvalekvárral is csinálta.

hami

Szia! Elkészítettem a receptet, isteni finom volt :) Picit változtattam csak rajta: a krumplit nem reszeltem, hanem géppel összedaráltam, de az eredmény ugyanaz. 250g tehéntúrót használtam és kevertem hozzá tejfölt és pici sót, ezt tettem közé és a tetejére kentem még egy kis extra tejfölt :) Köszönöm a receptet! üdv: Judit

Hozzávalók

A főzővízbe

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?