Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sztrapacska 2.

Sztrapacska 2.
Sztrapacska 2.
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem éppen fogyókúrás, laktató, de finom étel. Édesanyám remek sztrapacskája híres volt a kollegáim között.
Évzáró bulikra több ízben vittem hatalmas adagot, amit anyukám nem kis munkával, de jó szívvel készített.

hozzávalók / 4 adag

A főzővízbe

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Egy pohár hideg sör jól esik hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk és nyersen finomra reszeljük. (Erre a célra legjobb a speciális, műanyagból készült, krumpli-, ill. hagymareszelő.)
  2. A krumplit elkeverjük a liszttel , tojással és 1 tk sóval. Kicsit sűrűbb nokedlitészta állagú legyen a massza. Ha nagyon lédús lenne a krumpli, még egy kicsi liszttel sűríthetjük az egyveleget.
  3. Egy nagy fazékban felteszünk forrni kb 4 liter vizet, amibe 4 tk sót és 2 ek olajat teszünk.
  4. Míg a víz felforr, felkockázzuk a szalonnát, hozzáöntünk 1 ek olajat és ropogósra sütjük.
  5. A krumplis nokedlitésztát több részletben, vagdalódeszkáról éles késsel a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. A szokásosnál egy kicsit nagyobb nokedlik legyenek. Kb 1 cm-es csíkból 1.5 cm-es darabokat szaggassunk.
  6. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, szűrővel, vagy szűrőlapáttal egy jénai tálba szedjük. Egy kis szalonnazsírral meglocsoljuk, rászórunk egy kevés szalonnapörcöt , rámorzsolunk egy adag juhtúrót. Jöhet a következő adag kifőzése.Egy-egy adag kb 8-10 perc alatt fő ki.
  7. Amikor az összes galuskát kifőztük, a sztrapacskát előmelegített sütőben 200 C °-on átforrósítjuk kb 10 perc alatt, éppen csak addig, amíg a juhtúró kicsit megolvad rajta.
  8. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.

  • elkészítettem: 48 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 90 219
elküldve: 30
receptkönyvben: 1 914
elkészítve: 64/91
Facebookon megjelent: 1

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: ősz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sublimilla
Sublimilla Mon, 2014-04-28 20:47

Nekem sokkal több lisztet vett fel, és szürke lett, gyanítom, hogy a tojástól... finomnak azért finom! Köszi

Lamena
Lamena Mon, 2014-02-17 11:10

Szia!

Én savanyú káposztát is tettem a tetejére és úgy sütöttem meg a sütőben. Így már tökéltes volt!

negyedkilenc
hami / negyedkilenc Mon, 2012-10-01 15:49

Szia! Elkészítettem a receptet, isteni finom volt :)
Picit változtattam csak rajta: a krumplit nem reszeltem, hanem géppel összedaráltam, de az eredmény ugyanaz. 250g tehéntúrót használtam és kevertem hozzá tejfölt és pici sót, ezt tettem közé és a tetejére kentem még egy kis extra tejfölt :)
Köszönöm a receptet! üdv: Judit

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2012-09-09 10:42

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.09.08. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Batyi
Batyi Sat, 2012-09-08 13:55

Szép napot!
A bryndzové halušky - azaz juhtórós sztrapacska tésztájához nem kell tojás. Nem kell félni a reszelt krumli összetartja. Itt Gömörben sokféle képpen csináljuk: piríttott reszelt káposztával, savanyú káposztával, tehéntóróval, kenő sajttal , sőt nagymamám anno még szilvalekvárral is csinálta.

sántakutya
sántakutya Mon, 2012-07-23 21:41

Na végre 1 igazi, nem reform konyhás sztrapacska készítése!!
Én így készítem már, nem vicc, 50 éve!!:)

csato
csato Thu, 2011-12-01 21:49

Hello kedves mindenki!

Zsírkérdés nálam megoldva úgy,hogy fele sima,fele kolozsvári szalonnát sütök ki.Persze szigorúan a "helyemen " vett szalonnából/egy nagyon helyes bácsitól veszek igazi házi szalonnát évek óta/.
A tejfölbe meg kaprot keverek /jó sokat/,és azzal locsolom meg.Igaza van simonaninak nagyon finom így kaprosan!Próbáljátok ki! Üdv Csató

Béku
Béku Thu, 2011-11-17 20:01

Megcsináltam...fantasztikus lett, mondjuk külön olajat nem raktam bele, köszi a receptet. Copizom

Lasicz
Lasicz Sun, 2011-11-13 22:05

Valóban remek étel, de ma már nem számít olcsó fogásnak, mert a juhtúró , a szalonna és a tejföl sem pénztárcakímélő hozzávalók - így sajnos ritkán kerül az asztalra...

szneki
Szneki / szneki Mon, 2011-04-11 07:22

Mucinak igaza van,attól függ milyen szalonnát pirítunk, a kolozsvári valóban hamar odaég, de egy jó füstölt zsírszalonna nem:)
Ma ezt készítem el:)
Üdv..zsuzsi

Muci
Muci / Muci Mon, 2010-12-27 23:59

Szerintem a húsos szalonna, mint pl. a kolozsvári nem enged ki elég zsírt és kisütés közben könnyen
odaég, ha nem teszek alá egy kevés zsírt vagy olajat, itt egy evőkanálnyiról van szó, ami úgy vélem
nem számottevő.

Muci
Muci / Muci Mon, 2010-12-27 23:50

Szia " zolithehun " !
A tk= teáskanál, a ek= evőkanál, az mk = mokkáskanál az általad kérdezett "te" rövidítést nem ismerem
én nem használtam egyik receptemben sem.
Üdv: Muci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-12-26 22:50

A szalonnához miért kell még olaj is?Maga a szalonna ad elegendő zsiradékot.Csak a kezdők kedvéért.Tök fölösleges olajozni a szalonnát és efféléket.Ezek a zsiros dolgok engednek zsiradékot bőven.Vagy tévedek?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-12-19 04:19

Miaz a mertekegyseg, hogy "te" meg "tk"

drops
drops Sat, 2010-03-13 01:59

köszike ez nagyon finom, és igen emlékszem az aludtejre is

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-03-11 21:40

Kedves ínyencek,

Csodálkozom, hogy a sztrapacska készítésénél senki sem említi a legfontosabb kellékeket. Sajnos ma már nincs kit megkérdeznem, és nem is mindenre emlékszem, de megpróbálom rekonstruálni a dolgokat.
Ugyanis a jó és hiteles brinzové haluskyhoz, magyarul sztrapacskához az én felvidéki őseim mindig szervíroztak a hűvös kamra mélyén agyagedényben tárolt zakvaszt, azaz tejföllel érlelt aludttejet is...
A forrón tálalt galuskák úsztak a (feltehetően tejföllel?) hígított, olvadt brinzában, a tetejét megszórták frissen sütött apró szalonna tepertővel és annak finom sós ízű zsírjával és ehhez kortyolgattuk a pincehideg aludttejet... A kukorica máléhoz, a puliszkához a dödölléhez is mindíg ezt ittunk.
És valóban (valaki már említette) a sztrapacska készítés napján mindig "szegényleves" volt, amit olyan élvezettel ettünk, mint egy főúri lakomát.
A galuskák főzővizében benne maradt pár szem galuska, ehhez adott anyám egy fej apróra vágott hagymát, amit a tepertő zsírjában kis pirospaprikával megdinsztelt és összefőzött. Az értékes, tápdús tésztalé és a pirított hagyma és paprika fejedelmi ízeket varázsolt a tányérunkba... Emlékezetem szerint volt még egy kis zöldfűszer ízesítés is, de ennek nevére nem emlékszem, én mostanság petrezselyemmel készítem... de a főzés kreatív dolog, tessék próbálkozni :-))))))

Kedves ínyencek!
Kéretik kipróbálni a hideg aludt tejet és a szegénylevest is, mert a klasszikusokat csak pontosan illik (meg)idézni!!!
Bocsánat, félre tetszettek érteni! Nem magam, hanem a klasszikus ételeinket említem fentebb...

Jóétvágyat kívánok!

simonani
simonani / simonani Sun, 2010-07-18 11:59

Bocsi, de most keveredtem ide: szerintem a petrezselyem hanem kapor volt!
Keresztapám felvidéki születésű, gyakran megcsinálta, és tudom hogy vágott kaprot tett rá!
Csodálatos!

k_emese
k_emese Fri, 2010-02-19 13:15

Ezt fogom hétvégén elkészíteni,nagyon finomnak tűnik:)
Köszi a a receptet!

Raliz
Raliz Wed, 2010-02-17 20:38

Nagyon szeretem a sztrapacskát esetleg próbáld ki úgy is, hogy a szalonna zsirjából teszek a nokdeli tésztába is..A juhturót pedig egy kis szalonna zsiron plusz tejfölel kikavarom és ebbe a juhturós kicsi tejfölös mártásba rakom a nokedlit.:-)és a végén szalonna plusz tejföl megint..szuuper fincsi:-))

1036
4 tk
napraforgó olaj 2 ek
burgonya 1 kg
finomliszt 35 dkg
tojás 2 db
1 tk
juhtúró 20 dkg
kolozsvári szalonna 15 dkg
napraforgó olaj 1 ek
tejföl 2 dl