Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szellemek Halloween-re

Szellemek Halloween-re
Szellemek Halloween-re
210 perc / előkészület: 30 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátaink, akik egy bölcsödének-óvodának megfelelő intézményt vezetnek, immáron többedik alkalommal kihasználják a gyermeintézményt, s baráti összejövetelt szerveznek benne. Legutóbb az itt (Svédországban) szokásos augusztusi kräftfest-en voltunk (rák-evés). Ezúttal pedig az ide is amerikából begyűrűző és terjedőben lévő halloween-re kaptunk meghívást.
Én a süteménykészítést választottam a felajánlott egyéb segítési (takarítás, díszítés) lehetőség közül. Az interneten kezdtem kutatómunkába, s ennek megfelelően elkészültek az alkalomhoz illő sütik. Ezt a receptet ezen, a kreatív ötleteket adó oldalon találtam, itt.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A szellemek elkészítéséhez kétszer láttam neki. (A képen látszik is, van szellem ami több kis gombócból áll -- nos, azok a nem sikerültek.). Most már tudom, (sejtem), hogyan lehet igazán jó, formázható habcsókot csinálni: a lehető legkisebb fokozatot kell használni a robotgépen! Én a második alkalommal vízgőz felett készítettem a habcsókot - lehetséges, hogy ez is közrejátszott a sikerben.
A szellemeket tegyük selyempapírral bélelt papírdobozba, így sokáig elállnak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A friss, szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy csipet sóval, vízgőz felett, a robotgép legkisebb fokozatán kezdjük el felverni. Szitáljuk hozzá a porcukrot, és folyamatosan, megállás nélkül verjük kemény habbá. ( A hab akkor lesz jó, ha késsel belevágva a vágás nyoma megmarad.)
  2. A sütőt melegítsük elő. A sütőlapot béleljük ki sütőpapírral.
  3. A szellemek megalkotásához használhatunk habzsákot. A habzsák végére nem kell díszítőcsövet tenni, elég ha csak a csőtartó műanyagot helyezzük a zsák  belsejébe. A habzsák száját hajtsuk félig vissza, és a habot kanalazzuk a belsejébe.
  4. A zsák száját hajtsuk vissza, a habot a kezünkkel óvatosan húzzuk a díszítőcső felé, és a hab fölött csavarjuk meg a zsákot.
  5. A habzsákból a sütőpapírra egyenletes távolságban, nyomjunk ki kúp alakú formákat. Az aljához adagoljunk több habot, majd felfelé húzva egyre kevesebb habot adagoljunk, a végét pedig egészen keskenyítsük el.
  6. A habcsókokat tegyük az előmelegített sütőbe, és szárítsuk.
  7. Vízgőz felett olvasszunk meg 1 kocka csokoládét.
  8. A szellemeket óvatosan vegyük le a sütőpapírról, majd fogpiszkáló segítségével, a csokoládéval rajzoljunk szemeket és szájakat a szellemekre.
  • sütési hőfok: 80°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 66 490
elküldve: 24
receptkönyvben: 574
elkészítve: 20/35
Facebookon megjelent: 1

szakács

K.Orsolya

Mióta szakács: 2009.11.12.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Halloween
mikor: mindig
kalória: alacsony
kategória: aprósütemény
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Halloween-szellemek, ennivaló szellemek

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

safinyuszi
safinyuszi Wed, 2011-11-02 10:10

A legkisebb fokozatot használtam ahogy írva volt.A sütőt is a minimumra vettem mégis csak lapos és kb. fél óra után szétszáradt,égett placsni lett.Talán jövőre újrapróbálom.Köszönöm a választ.Szép napot!

safinyuszi
safinyuszi Tue, 2011-11-01 14:34

Meddig kell a habot gőz fölött verni?Én elég sokáig küzdöttem vele a habzsákból viszont egy sűrűn folyó máz került így is a tepsibe.Köszi előre is!

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi Tue, 2011-11-01 19:50

Sajnos ne emlékszem már rá, de nem lehetett több 5-8 percnél... (Ha valaki tudja pontosan, javítson...)
A "sűrűn folyó máz" - szerűségből lett a képen látható gombócos hóember nálam is: az első gombócokat kinyomtam, kicsit (pár percet) száradtak a sütőben, majd jött a következő, kisebb gombóc rájuk...újabb száradás és aztán a végső gombóc...
Nem verted fel túl gyorsan a habot? Nálam az volt a hiba...

mokika12
mokika12 Mon, 2011-10-31 11:47

Hogy maradt Neked ilyen szép fehér?? Nekem megbarnul a szellemecském :(

after8
after8 Mon, 2011-10-31 15:27

Ahogy írtam is, selyempapírt rakok a tetejére, akkor nem barnul meg:)

after8
after8 Sun, 2011-10-30 12:43

Én azt tapasztaltam, hogy igazán szép, kemény habcsókok csak akkor lesznek, ha hagyományos, kézi habverővel verjük fel a habot. Kis erőkifejtés kell hozzá, de megéri. Én úgy sütöm, hogy néhány percig erősebb lángon, amíg kicsit feljönnek, utána csak épp hogy langyos legyen a sütő, tetejére selyempapírt rakok, hogy ne barnuljon, csak száradjon. Üzenőfalra kiraktam én is, hogy mit alkottam:)

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi Sun, 2011-10-30 13:16

Szívesen megnézném alkotásaidat, csak azt nem tudom, hol az üzenőfal... Segítesz megtalálnom?! KOrsi

after8
after8 Mon, 2011-10-31 15:32

Ja, közben rájöttem, hogy Facebookon keresztül jöttem ide, viszont aki itt böngészik nem feltétlenül facebookozik is:) Szóval az ottani üzenőfalon van.

https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=1574819908337&set=o.188445078461&type=1&theater

KKNoemi
KKNoemi Sat, 2011-10-29 20:31

szia

ez pontosan mit jelent?: "A habcsókokat tegyük az előmelegített sütőbe, és szárítsuk."
hány fokon mennyi ideig?
köszi!

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi Sun, 2011-10-30 13:15

Szia Noémi! Már nekem is puskáznom kellett, nem emlékszem a tavalyi sütésre... A recepten 80 fok van és 180 perc sütési idő --- ezek szerint ezek az adatok... KOrsi

nmonika809
nmonika809 Mon, 2011-10-10 12:34

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig áll el, ill. nem esik össze? Nagyon jópofa, a karácsonyi vásárra szeretnék majd a gyerkőcöknek készíteni! Köszi a választ! Szép napot!:)

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi Sun, 2011-10-30 13:13

Szia Mónika! Bevallom, nekem a képen láthatókból még mindig van -- de azért már nem kóstolnám meg őket, túl porosak :) Tehát nem esnek össze. Neked is szép napot: KOrsi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-01 00:16

Nagyon ötletes és vicces!!! Imádom a habcsókot, lehet karira csinálok hóembereket ez alapján!!!

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi Sun, 2010-10-31 16:37

Ez igen, máris másképp tekintek az "elrontott" szellemeimre: remekbe sikerült hóemberek ők álöltözetben!
Akik úgy készültek, hogy a habot nagy fokozattal vertem fel a robotgéppel, így nem álltak meg a lábukon a szellemek, hanem kis placsnikként ellapultak. Így aztán félórás szünetekkel a tepsit a sütőből kivéve nyomtam a nagy placsnikra kisebbeket...

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-10-31 15:40

Szerintem nagyon "szellemes" ötlet.A ducik, tényleg hajaznak a kissé kövérkés szellemre, vagy inkább a Hóemberre, de az is itt kopogtat, legfeljebb, legközelebb, ha elkészíted, majd raksz rá valami pirosat, az orrának.De a másik, kifejezetten, ténylegesen szellem.Nagyon tetszik, a gyerkőceimnek is,:-) , úgyhogy maradt ki tojásfehérje, sütikészítésből, megcsinálom.Elmentve a receptötleted.Éva-Anyóca

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi Sun, 2010-10-31 15:31

Bár itt már havazott egyet a múlt héten (okt.20-án), de azért a hóemberrel vártam volna decemberig,.. De hát ők is elfogytak. :) (Pedig kaphattak volna csokipöttyöket kabátgombnak, s valami pirosból "répaorrot".)

110
tojásfehérje 4 db
porcukor 20 dkg
1 csipet
csokoládé 5 g