Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalonnás rakott csirkemell

Szalonnás rakott csirkemell
Szalonnás rakott csirkemell
75 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a sütőben elkészíthető, rakott egytálételeket, gyakran kísérletezem ilyesmivel. Jelen recept elkészítéséhez nem árt, ha akad otthon egy magas falú, hosszúkás jénai üvegtál, amiben a hozzávalókból több réteg is elfér. A receptnek ugyanis éppen ez a rétegeltség a lényege.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egy másik, szintén saját variáció szerint mindezt bővíthetjük ementáli sajttal, főzőtejszínnel és száraz fehérborral. Ez esetben az egyes rétegek közé vékonyra szeletelt ementáli sajtot is rakunk, és ezzel fedjük be a tetejét is. Az alsóbb rétegeket pedig egy pohár (kb. 1,5 - 1,8 dl) tejszínnel és egy deci fehérborral locsoljuk meg. Ez esetben természetesen vigyázni kell rá, hogy a tálat ne púpozzuk meg, mert a bor és a tejszín kiforrhat belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst megfőzzük kétszer annyi vízben, enyhén sózva, fél teáskanál köménymaggal és egy lapos teáskanál curryvel elkeverve. Amíg fő, a csirkemellet lapos szeletekre vágjuk, a lila hagymát felkarikázzuk, a császárszalonnát pedig kis négyzetekre aprítjuk.
  2. Ha a rizs elkészült, két részre osztjuk, és a felét szabályosan elrendezzük az edény alján. Erre rétegezzük a karikára szeletelt hagyma felét, majd szétterítjük rajta a szalonna egy részét, végül jöhet rá egy réteg csirkemell (a rendelkezésünkre álló hús fele). Ezután jöhet a második réteg rizs, a második réteg hagyma, a szalonna, majd ismét a hús. Érdemes a szalonnából a végére is hagyni, és meghinteni vele a legfelső réteg húst.
  3. A tálat 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és nagyjából 50 percig sütjük. A tálat nem szükséges letakarni alufóliával. Ha a szalonna megpirult, és már a csirkemell is szép színt kapott, az étel elkészült.
  4. A kész ételt párolt zöldségekkel vagy savanyúsággal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 4 564
elküldve: 1
receptkönyvben: 49
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Bíró Szabolcs

Mióta szakács: 2020.04.05.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott csirke

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

581
csirkemell filé 800 g
lila hagyma 200 g
császárszalonna 150 g
rizs 1 bögre
curry por 1 teáskanál
köménymag 1 teáskanál
0 ízlés szerint
víz 5 dl