Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stenciles cipó Tormától

Stenciles cipó Tormától
Stenciles cipó Tormától
75 perc / előkészület: 25 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kenyérdíszítés stencillel. Nem lett rossz az első kísérlet, de van mit gyakorolni! A díszítőmintát cukrozatlan kakaóporral vagy liszttel szórjuk meg, ami sütéskor ráég a kenyér tetejére (kipróbáltam; lesöpréskor sem tűnik el a minta).

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket egy nagyobb tálban összekeverjük a köménnyel és a sóval, majd hozzáadjuk a langyos vízzel elkevert aktív vadkovászt és az olajat. Épphogy összevegyítjük, nem dagasztjuk! Kissé ragacsos, közepesen lágy masszát kell kevernünk.
  2. 12 órát letakarva a konyhapulton pihentetjük.
  3. Ezután olajozott felületen olajos ujjakkal, ujjnyi vastag téglalap alakúra lapogatjuk, és hajtogatjuk, mint a pogácsát. A hajtogatás vége alul legyen a következő 15 perces pihenő alatt (az olajos kelesztőtálat ráborítjuk).
  4.  Ezután megformázzuk a veknit, és sütőpapírral bélelt sütőlapon 1-1,5 órát újból kelesztjük.
  5. Sütés előtt lepermetezzük vízzel, majd a stencilt épphogy hozzáérintve a cipó tetejéhez, ráhintünk cukrozatlan kakaóport vagy finomlisztet (itt mindkettőt kipróbáltam). Az segít, ha a stencil keményebb papírból vagy műanyagból van, és van egy kis "füle"is, ahol 2 ujjal tartjuk. (A kakaóport kis lyukú szűrőbe tettem, úgy szórtam, oldalról kicsit ütögetve, a lisztet pedig kis lyukú porcukor szóróból.) Ne szórjunk túl sokat, ne legyen 1 mm-nél vastagabb a szórás!
  6. A cipót körben ollóval becsipkedjük, hogy sütéskor ott nyíljon, ne zavarja a mintát a puffadó kenyér!
  7. Előmelegített, közepesen forró/190 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
  8. Kellemes kísérletezést kívánok mindenkinek; esztétikus, kreatív eredményekkel!
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 943
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.04.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

vadkovászos mintás kenyér, kovászos rozsos kenyér, rozsos teljes kiőrlésű lisztes cipó, házi rozsos kenyér, stencillel díszített kenyér

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-10-14 20:54

Szia Torma! Nagyon szép kenyér! :)) És most látom, hogy én épp inverz mintákat készítettem a levelekkel...azok aztán tuti rajta maradnak a kenyéren :D

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-10-14 23:41

Azt hogy csináltad? Rátetted a levelet és körbeszórtad liszttel? Jó lenne többet kísérletezni, de alig eszünk kenyeret; most a melegben inkább a zöldség-gyümölcs megy nálunk.

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-10-18 16:53

Igen, ratettem a leveleket, jol megszortam liszttel, es csak sutes utan szedtem le, igy szepen kirajzoldott a minta. Ha mar a sutes elott leszedtem oket, elegge eldeformalodott, es elhalvanyult a mintazat.

pataygyz
Zoli / pataygyz Sun, 2013-10-13 21:02

Kedves Torma!
Igazán kreatív ötleteket adsz a kenyereddel. Köszönöm.
Zoli

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-10-13 21:58

Köszönöm Zoli; remélem hasznát veszed! Kellemes hetet, üdv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-10 20:39

Szia Csilla! Nem, ez nagyon gyors es egyszeru....kis szerencse azert kell hozza, hogy suteskor ne deformalodjanak el a mintak. Azert valasztottam a sotet lisztes kevereket, mert ez kevesbe kel/novekszik. A sutest is lassabb homersekleten csinaltam (190), mint a szokasos (230) hogy ne hirtelen puffadjon fel a kenyer...
Kellemes hetveget kivanok, T :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-10-10 17:58

Tizenkét sugarú napocska! Tökéletes! :) Nagyon tetszik, hogy nap van a kenyereden. A nap az élet, a kenyér is az élet. Aranyos, mint a nap!
Puszillak: F ;)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-10 20:34

Fhjjjka, Te mindenrõl egy szívhez-szóló, igaz kis történetet tudsz rögtönözni a szépen kiválasztott szavaiddal :) Született író vagy! Remélem lesz alkalmad könyveket írni valamirõl?!! Bármirõl...Küldök egy napsugaras puszit, T :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-10-11 07:44

Azért az túlzás, amiket írsz. :)
A napsi puszi ideért, és köszi! :)))

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-10-11 10:36

Nem, semmi túlzás, én mindig az igazat mondom/írom :) A mosolyoddal visszajött egypár napsugár hozzám :)))

witch
witch / witch Thu, 2013-10-10 12:10

Te, jo eg, hat ez gyonyoruuu! Nagyon szeretem a melengeto napot es az osszes viragot ami azt mimikalja, de hogy meg a kenyerken is ossze lehet talalkozni vele, fufu. :o) Szuper tutisag, hehe!
udv:witch

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-10 20:26

De aranyos vagy Witch; örülök, hogy tetszik! Kellemes hétvégét, T :)

351
finomliszt 2 bögre
teljes kiőrlésű liszt 1 bögre
rozsliszt 0.5 bögre
kovász 60 g
víz 4 dl
köménymag 4 kávéskanál
1 kávéskanál
napraforgó olaj 2 ek